Nytt næringsprodukt til jorda!

Reklame

Det er to måter å se på gjødsling. Det ene måten er å tilby plantene mat, den andre er å tilby mikrolivet i jorda mat, og så lager de igjen mat til plantene. Å tilby maten direkte til plantene er jo det konvensjonelle, og det funker helt greit. Men å heller satse på levende jord har den fordelen at du får en jord som fungerer bedre på egen hånd, og som tilbyr plantene en jevnere og rikere næringstilgang. Potensielt sett gir dette frodigere og friskere planter!

EQUUS er et nytt norsk jordforbedrings og gjødselprodukt. Nylig kontaktet firma meg og lurte på om jeg var interessert i et samarbeide. Jeg ble veldig nysgjerrig og ba om dokumentasjon på produktet og forhørte meg med noen kloke folk, og landet på at jordforbedringsproduktet virker som et smart produkt jeg tror vil bidra positivt til den levende jorda, og noe jeg gjerne prøver i egen hage.

equus-jordforbedring

Om Equus jordforbedrer:
Kort og godt: Equus er avføring fra hest som er tørket, pelletert og hygienisert. Hestebæsj er strålende næring og har blitt brukt i årevis i hager, men så langt jeg veit har det ikke tidligere blitt tilbudt i pelletert form.  Equus er helt renslig, og dufter bare veldig mildt og hyggelig av hest. Fordi produktet er skikkelig varmebehandlet får du alle godene i hestegjødsla, og null fare for frøugress som er det store problemet med hesteavføring som kun er enkelt kompostert.

Bra næring er jo viktigst, men det som virkelig fikk meg engasjert er helhetstanken i produktet. For i tillegg til å tilby hagefolket et godt gjødselprodukt, så er dette en smart måte for hestefolket å bli kvitt sitt avfallsprodukt, og det hele er gjort så gjennomtenkt at både hestene, menneskene og miljøet vinner.

Mer om produktet:
– Prosessen starter ved at hesteeiere kjøper et lett nedbrytelig strøprodukt lage av hvetehalm fra Bioretur, les om det her
– Hestene bæsjer/tisser på strøen, og den rammede strøen klumper seg, og kan så samles opp i konteiner som etterhvert hentes av Bioretur.
– Konteiner kjøres til fabrikken, besudlet strø stappes inn i en maskin som dreper frø og bakterier og duft, og ut kommer pelletsproduktet Equus.
– Miljøbonus 1: Hele prosessen fra livet på stall til ferdig produkt er helt komplett torvfri (torv er i dag et vanlig strøprodukt).
– Miljøbonus 2: Strålende alternativ til de ulovlige og forurensede lokale deponiene (aka møkkahaugen bak låven)
– Equus jordforbedrer er godkjent for økologisk dyrkning :)

Les mer om produktet på Equus sin nettside, og via deres poster på Facebooksiden

hest-equus

 

eqqus-poseHvor kjøpe:
Equus har en oversikt over butikker som fører produktet på sin nettside. Om ikke ditt lokale hagesenter står på listen så spør de allikevel om de har, produktet er så nytt at det stadig kommer nye forhandlere til.

Hvordan bruke:
Dosering er spesifisert på nettsiden og på pakkene. Jeg foretrekker å bruke hånda for å måle med og har funnet ut at min hånd rommer en desiliter pellets, og det er nok til en liten kvadratmeter med blomster eller grønnsaker, (så ørlite mer enn det i en pallekarm). Blomterkrukkene, som er ca 30-40 cm diameter, har fått ti pellets hver.

Min erfaring:
Jeg fikk sekken i forrige uke så jeg kan så langt ikke si mer en at det dufter lite og er rent og hyggelig å bruke. Jeg har fylt på med pellets i noen av blomsterkrukkene og i noen av grønnsaksspallekarmene, og så snart jeg får futt til å luke så skal resten av sekken drysses ut i et av bedene. Så får jeg se utover sommeren hva plantene sier. Noen vitenskapelig test blir det jo ikke, men jeg deler erfaringer :)

pellet-equus

Kommersielle forhold:
Jeg har mottatt både produkt og betaling for å skrive denne bloggposten. Nå kan du jo tenke at det gjør at du ikke kan stole på det jeg sier, men det kan du. Jeg skriver kun om produkt jeg liker, og jeg skriver sannferdig. Dette innebærer at sponsor vet at jeg står fritt til å skrive nøyaktig det jeg mener, også om jeg etter bruk lander på at produktet ikke holder mål. Det kommer en oppdatering på denne bloggposten uansett.

Bildet av hest er lånt fra Equus. gav meg forøvrig voldsomt lyst til å ri…!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Hvordan er carbon/nitrogenfordelinga i dette?
  Slik prosessen beskrives, kan du ha fått et produkt med for mye karbon, og dermed noe som er lite egnet som gjødsel.

 2. Anne!
  Takk for tipset. Skulle ønske det var lettere å få tak i Morten sine produkter (Randesund), men synes dette også ser lovende ut. Har lest opp og ned på hjemmesiden deres, og det er iallefall mulig å få tak i det her hvor jeg bor. Spennende.

  Jeg er veldig glad for at du finner gode, «trygge» produkter. Det er jammen meg ikke alltid like lett. Vet du, jeg var på et gartneri igår, og de visste ikke engang at det var torv, og i de mengdene, i kugjødselkomposten. Jeg er så takknemlig for den artikkelen du skrev tidligere i år og med linker til feks «fremtiden i våre hender» sin informasjonsliste om torvinnhold i de ulike merker og produkter som selges her til lands. Ha ei nydelig helg, Anne;)

 3. Takk for flott og nyttig innlegg. Alltid kjekt å vite om ny jordmat.
  Gleder meg til å oppfølgingsinnlegget.

  • Fint at du synes det var interessant, og ja jeg gleder meg også til å se hvordan plantene trives med det, og til å dele erfaringen med dere.

 4. Hvem er det som har godkjent Equus for økologisk bruk? Debio?

  Og er det ikke en del medisinbruk blant hester? Kan det da hende at det er antibiotika-rester eller andre rester av medisiner i dette?

  • Hei Frode, jeg skal spørre Equus om godkjenningen, og oppdaterer her med svar.

  • Og så fikk jeg også svar på dette med antibiotikabruk :)

   «Du kan svare til han at en gjennomsnittshest får en vaksine og en markkur i året. Antibiotika brukes kun i tilfelle av sykdommer. Personlig har jeg aldri måtte behandle en hest med antibiotika. Hadde vi hentet møkken vår fra eksempelvis store travstaller (travhestemiljøet har mye høyere medisinbruk enn det er tilfellet med hobbyhester) er dette noe som kanskje burde vært logført, men vi får kun fra mindre staller og ridesentre.»

   «En del av den omfattende testingen som ble gjort før vi startet produksjonen, gikk på om det fantes spor av medisiner i møkken (det var noe Mattilsynet var opptatt av). Det var ikke mulig å finne noe spor. Det ble tatt flere prøver av ulike batcher fra ulike staller over tid.»

  • Equus svarer at «Debio har bekreftet at produktet er godkjent for økologisk dyrkning» :)

 5. Dette høres helt supert ut. Jeg har vært på Coopen og kjøpt gjødselen nå. Du skriver at en oppdatering på produktet vil komme når du har brukt det litt, men jeg klarer ikke å finne dette innlegget. Har du en link hvor jeg kan lese resultat?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her