Allium ‘Purple Sensation’

‘Purple Sensation’ er vel den vanligste av prydløkene, som vi altså også kaller allium. Den er en kirgisløk, med vitenskaplig navn Allium x hollandicum.

Fakta prydløk ‘Purple Sensation’:

 • Herdighet: H5
 • Høyde: 100cm
 • Blomst: Kuleformede lilla blomster
 • Voksested: Solrik plass og godt drenert jord

Den selges på høsten i løkposer i alle hagesentere både fysiske og nett. Store løker som gir en blomst pr løk. Dette er en av de rimligste alliumene, og den kommer villig igjen.

purple-sensation-4

Blomstene fremstår som halvstore baller på høye stive stilker. De greier stort sett å stå av seg selv hos meg, men om du vil ha de riktig rett, eller det blåser der du bor så du vil støtte de opp, så gjøres det finest ved å dytte en stang/pinne ned i bakken relativt nær (men ikke rett i løken) og så binde en stilk til en stang.

purple-sensation-3

Alle prydløkene får stygt bladverk rekordfort og bør derfor plantes sammen med noe som dekker bladverket, uten å være så høyt at det konkurrerer med blomsterhodene.

purple-sensation

Jeg har de senere årene prøvd noen ulike alliumer. Blant de hvite har jeg veldig god erfaring med ‘Mount Everest’ som er vidunderlig og kommer flittig igjen.  Kuleløk, Allium spaerocephalon, har også kommet godt igjen, eneste utfordring med den er blir så høy at den alltid må støttes, og så synes jeg den ser så dust ut med de små hodene på de laaange stilkene, men det kan komme av at jeg ikke har mange nok sammen.

Jeg prøvd endel ulike lilla. ‘Giganteum’ var herlig første året, men ikke så interessert i å stille opp årene etter, det samme gjelder ‘Mars’ og en par andre jeg ikke lengre husker navnet på. Men ‘Purple Sensation’ ser ut til å ha god stayerevne, og jeg veit den kan så seg selv.

Hvorvidt løken kommer igjen fra år til år kan jo være tilfeldig ut fra løker og plassering. Så om du har denne og/eller andre prydløker/allium, så vil jeg gjerne høre fra deg i kommentarfeltet hvilken du synes er fine, og om du får de til å komme igjen eller ikke!

purple-sensation-5

Og ja, humla er også fan! Humler, sommerfugler og bier elsker prydløk. En av mange planter som både er vakker og nyttig altså 🙂

Vil du se mer av mine ulike prydløker så finner du en samling bloggposter her. 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. De er kjempefine! Satte dem i fjor høst og nyter nå resultatet. Spent på om de kommer igjen – håper det

 2. Hei igjen,

  Purple Sensation kommer absolutt igjen, og ikke bare det, den sprer seg, med frø! Hvis du lar ballene stå og tørke til frøene blir modne, vil de falle ned til marken, og neste år vil det dukke opp mange små gressløklignende planter, disse må du la stå!! Neste år har de vokst seg litt, større, og året etter der igjen enda litt større..! Tror kanskje de blir til fulle planter3. eller 4 året? I alle fall – hos meg har det blitt mange slike nye allium! (Mange av de små plantene dør jo sikkert, men noen overlever alle årene, og blir til nye flotte baller!

  Husk, Allium likker å stå gjerne litttørt og sorlrikt(elers vil vel løkene råtne..?) Det har i alle fall jeg hørt, og det er også min erfaring – hos meg stortrives( blir til flere!) de i full sol(og med mange andre stauder rundt føttene som, ja, dekker over de stygge bladene! )

  Hilsen Annette

 3. Hei!
  På Lura i Sandnes har de plantet Allium i blomsterrabattene langs veien. De står sammen med kattemynte, en kjempefin kombinasjon! Kattemynten skjuler det stygge bladverket, og Allium-ballene sto som luftige kule over alt det blå. Nå har kattemynten vokst seg større, og dekker Allium’en som er vissen.
  Flotte planter 🙂

  Hilsen Silje

 4. Hei
  Løken fra giganteum deler seg hos meg, slik at blomstene fordobler seg, men dessverre blir mindre og kortere fra år til år. Jeg hadde i utgangspunktet tre flott kuler, som etter fem år har blitt tre omfangsrike tuer med blad som allerede nå i slutten av april er begynt å gulne i kantene. I den ene tuen kan jeg telle ni knopper. Tuene tar over i bedet, så jeg må gjøre noe, men finnes det en måte å unngå dette på – og sørge for at giganteumen holder seg stor og høy år etter år?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her