Det er vel fire år siden jeg fikk min første ‘Mount Everest’. Vi kjøpte tre løk og satt den i det som etterhvert ble urtebedet i kjøkkenhagen, og når de blomstret var jeg solgt! Jeg fikk meg øyeblikkelig en ny allium-favoritt, og favorittstempelet har den beholdt.
Det finnes mange ulike prydløker (allium). Mest kjent er nok de lilla ballene til kirgisløken ‘Purple Sensation’. Mount Everest har den samme vakre kulerunde fasongen, men blomsten er hvit ikke lilla. Den har dessuten en svært vakker frøstand som hos meg holder seg pen langt innover vinteren. Den må ikke forveksels med svartløk, allium nigrum. Svartløken er på ingen måte like vakker, blant annet fordi blomsterhodene ikke danner runde kuler, og fordi den ikke er like krispt hvit.
Fakta om ‘Mount Everest’
– Vitenskaplig navn: Allium stipitatum x Allium aflatunense, navnsort ‘Mount Everest’. Dette er altså en hybrid og den har ikke et presist norsk navn utover prydløk (eller allium som jo er like vanlig).
– Høyde: Opp til 120 cm
– Blomstringstid: Juni
– Ganske hardfør, tåler til H6
– Liker seg best i sol, halvskygge går også fint.
– Ønsker godt drenert jord
– Kommer trofast igjen år etter år
Om bladverket:
Prydløker har en stor ulempe, de får stygt bladverk veldig tidlig. Når blomsten er på sitt vakreste er bladverket allerede halveis vissnet. Jeg anbefaler derfor at du planter de sammen med noen stauder som har ca 30 cm høyt bladverk, og at du klipper vekk det av bladverket som blir stygt. Hos meg står den sammen med salvie, (den vanlige spise-salvien). Det har fungert veldig bra både fordi salvien er akkurat passe høy, og fordi salviens lett grånede bladverk passer perfekt med den rene hvite blomsten.
Hvordan plante:
Jeg synes at prydløk er finest sammen i grupper på minst tre, gjerne flere. Jeg har satt mine ‘Mount Hood’ med en avstand på ca 10-30 cm og er godt fornøyd med det. Sammen skaper de mye mer wow faktor enn de kan en og en.
Løkene er ganske store, og de skal derfor plantes ganske høyt. Bruk den vanlige tommelfingerregelen for løk og sett den slik at den har sin egen høyde i to ganger med jord over. Det vil si at om løken er seks cm, så skal hullet du graver være 18 cm sånn at det blir 12 cm jord over løken.
Som løk flest så trives den best i godt drenert jord. Får den det så kommer den trofast igjen fra år til år og blir bare finere og finere.
Hvordan skaffe seg prydløk ‘Mount Everest’
– Kjøp løk på høsten: Heldigvis har ‘Mount Everest’ blitt relativt vanlig i løkutvalg, og du finner den nå på alle hagesentra med litt utvalg. Finner du den ikke lokalt så kan du handle på nett, her er oversikt over nettbutikker med løk.
– La den så seg selv i hagen: Tålmodighetsprosjekt! Men ja, det er mulig å så allium. Jeg har ikke sett frø til salgs i butikk, men ser at min egen hage produserer spiredyktige frø, basert på at jeg ser masse små frøspirer ned på bakken om våren. Tar endel år før det blir blomst, først må den danne en stor fin løk.
Humlefavoritt!
Jupp, alle alliumer er høyt elsket av humler, bier og sommerfugler. Så både vakker og nyttig med andre ord 😀
For flere humlefavoritter blant høstløken anbefaler jeg denne oversikten.
Din favoritt?
Dette er min prydløksfavoritt, hvilken er din? Jeg vil gjerne høre, kanskje jeg skal prøve noe nytt i år igjen 😉
Har hørt om prydløk, men visste ikke at det var det samme som Allium. Da lærte jeg noe nytt i dag også. Den hvite er nydelig. Må kanskje kjøre innom gartneriet i dag, og se om de har løk. Må forte meg å få de i jorda før frosten kommer.
Hei. Min Mount Everest er på vei til å blomstre. Men forferdelig gule og vissent ytterst på to av bladene. Sånn blir de, som du skriver. Jeg trodde først det var mangel på næring. Takk for infomationen du deler her. Hvor kan og bør jeg klippe disse
Jeg pleide å klippe vekk det gule, men la det som fortsatt er grønt stå. Dvs klippe av ytterste del av bladet. Det er nok trolig for plantens del best å få beholde bladverket så lenge som mulig, så å klippe når det er gult er en slags mellomløsning mellom hva som funker for meg og hva som er optimalt for planta 😉