Slik planlegger jeg nye bed:

Gode bed løfter hele hagen, og hver enkelt blomst. Det er ikke lett å komponere bed, men det er verdt å jobbe med! Og du, husk at ingen lykkes på første forsøk, det er litt av sjarmen at hagen består av uforutsigbarheter 😉

Jeg er slettes ingen ekspert på bed-komponering, men fikk lyst til å dele hvordan jeg tenker, så håper jeg dere lesere også bidrar i kommentarfeltet med deres tanker rundt tema!

Fire skritt for nye bed/ revitalisering av gamle:

1. Bestemme hva jeg vil med bedet
2. Finne ut hva bedet skal inneholde av planter mm
3. Pusle meg frem til hva som skal hvor
4. Preppe og plante og vanne

dalbys drivhus
Bildet på topp og rett over er fra Claus Dalbys hage. I dette bedet/hagerommet har han valgt fargetema burgunder-lilla, og planter som er høye og luftige, plantet slik at det ser luftig og tilfeldig ut.

1. Bestemme bedets stil og form

Jeg starter med å tenke ut hvordan utrykk jeg vil at bedet skal ha. Lage et konsept. Hvor skal det ligge, hvordan er det formet, skal det være superordna, skal det ha et fargetema, skal det se tilfeldig ut, høyt eller lavt eller mikset? Når på året skal bedet sees?

Det er mye lettere å få bedet pent om du har en grunnide. Noe å samle tankene rundt.

2. Planlegge hvilken planter jeg bruker:

Så lager jeg en planteliste. Her tenker jeg både på hvordan blomstene ser ut i farge og fasonger og høyder, og hvordan bladverket er i farger, fasonger og høyder. Og jeg velger naturligvis kun planter som har forutsetning til å trives med solforhold, med jorda og med klima.

Hvilken planter har du allerede?
Start med å tenke ut hvilken planter du allerede har og som kan passe. Det kan være planter som sto i bedet fra før, eller det kan være noe jeg vil flytte inn fra et annet bed, eller at har stauder som kan deles, (dvs at jeg tar en plante og lager to av den).

Kan du så eller bytte til deg planter?
Dersom jeg må skaffe planter så tenker jeg først etter om jeg kan så det selv eller bytte til meg fra en hagevenn sånn etterhvert. Om ikke så legger jeg en plan for å kjøpe. Å få nok planter til et helt bed kan bli dyrt, så det er smart å planlegge ut fra hva man kan så eller bytte til seg.

Plant tett, bruk sommerblomster!
Pst, jeg er forkjemper av å plante tett, fra dag en. Det gjør at ugresset ikke så lett setter seg (når jorden dekkes så reduserer du hvor mye ugress som spirer), og så ser det pent ut, og plantene og mikrolivet trives best med at jorden er dekket. En smart måte å få bedene tette fort på er å bruke sommerblomster første året. Enten noen du sår, eller at du kjøper inn noen. Da blir det fint med en gang. Så planlegg gjerne inn noen sommerblomster!

sammenplantninger-3
Her blir stolen helten i bedet, tilbehøret som skaper fokus, på tross av at blomsterfargene er så sterke.
Fra Hidcote Manor Garden

Planlegge tilbehør:

Skal bedet ha noe stæsj i seg? Eller en kant? Eller et klatrestativ? Eller tråkkheller?
Det kan være fint med kontraster mot alle plantene. Feks en stenkant, eller en stor sten ute i bedet, eller en skulptur. Eller møbler, det kan nesten ikke bli for mange benker og stoler i en hage, og de er strålende blikkfang i tillegg til å føre til at du bruker mer av hagen (fordi vi trekkes mot møblene og faktisk setter oss ned).

3. Planlegge plassering:

Neste skritt er så å pønske ut hva jeg vil ha hvor. Dette er den vanskelige biten, her er noen element jeg tenker på:
– Hvor ser jeg bedet fra? Både i plan og i høyder. Det kan være veldig hjelpsomt å velge ut en eller to «her skal det se best ut fra» se-punkt.
– Er bedet så dypt at jeg må ha tråkkheller eller sti av noe slag? Hvor skal de gå.
– Plassere ut hovedrollene. Altså, hva er det som tar mest fokus. Et bed kan ha flere hovedrollefigurer som skinner til ulike tider på året, og det kan være både planter og dingster.
– Tenke ut gode sammenplantninger, planter som kler hverandre eller utfyller hverandre, og i det minste unngå de som konkurrerer. Tenk på hvor høye de blir, farger på bladverk og blomster og ikke minst når de blomstrer. Og, om planten får stygge blader, eller ukledelige føtter, så planter du den sammen med noe som kan hjelpe til å skjule skavankene. Feks er det fint å sette prydløk med en mellomhøy staude.

Bed med judaspenge, veldig pent å ha mange fargevarianter av samme art
Det trenger jo ikke være veldig komplisert dette. Det er ingen tingen i veien for å lage et bed med bare en blomst! Her er det mikset tre ulike kultivarer av samme plante, judaspenge. I hagen til Barnsley House.

Hvordan komponere bed:

Det er mange ulike måter å organisere bedene på. Noen sverger til å ha alt høyt bakerst og alt lavt forran, noen vil ha hele bedet i samme høyde, mens jeg stort sett foretrekker at bedet har flere fjelltopper. Det vil si at høye kompakte planter danner fokuspunkt, og så planter jeg mindre rundt i litt uordna system. Fjelltoppdesign gir et mer tilfeldig utrykk, og gjør at bedet forandrer utrykk litt ettersom hvor du står. Det skal sies at dette kan være vrient å gjennomføre over tid, for plantene fyller jo gjerne ut i bredden, og vokser i andre høyder enn du tror, osv. Men jeg tar utgangspunkt i dette iallefall 😉

Jeg liker å plassere ut de høyeste eller største plantene først, og eventuelt stæsj. Dette blir altså mine hovedrolleinnhavere. Så plasserer jeg ut bi-karakterene, det er gjerne planter jeg kan lage drag med (store områder eller gjentagende flere steder i bedet), og så til sist justerer jeg inn alt det andre.

Dette gjør jeg på papir først, og med selve plantene etterhvert. Viktig å være villig til å ombestemme seg når man ser at planen ikke funker helt som man har tenkt. For det gjør den garantert ikke, hehe.

Det er også vesentlig at dette med hovedroller og statister mm er noe som skjer oppe i hodet mitt. I ettertid kan det godt hende det er umulig for gjestene å forstå hvordan du har tenkt, og det er helt greit! Det viktigste er at du finner en måte å organisere tankene dine på, et sted å starte, ellers blir det lett litt overveldende dette.

bed med tulipaner og mangolia på Great Dixter
Legg merke til busken som svinger seg over bedet, og bladverket på gresset som danner kontrast med sin spisse form, og at tulipanene går som små elver gjennom det store bedet. Great Dixter.

Når du planter plantene:

Nå er tiden inne for å begynne å plante. Og her er jeg avhengig av dyktige hjelpere ettersom jeg ikke har helse til det selv 🙂 (Tusen takk til Ellen, Jannike, Laila, Bjørn og alle dere andre som bidro i sommer!)

1. Aller først så må jorda gjøres klar. Dvs spa den opp, luk grundig, tilfør næring, og unngå å tråkke for mye på jorden slik at den kompakteres. (spesielt viktig om du har leirjord)

2. Planter plasseres ut (i pottene), og så flyttes litt rundt på når jeg innser at jeg slettes ikke hadde tenkt lurt nok i planleggingsfasen

3. Det plantes

4. Det vannes og nytes!

Rutelilje og forglemmegeisøster, perfekt sammenplantning
Min favoritt-sammenplantning. Forglemmegeisøster ‘Mr Morse’ sammen med rutelilje. Rutelilje er vakker, men mot svart jord forsvinner den litt i all sin slankhet. Her danner forglemmegeisøsteren bakgrunn for blomstene, og etterhvert dekker de over de nedvisnende bladene.

Se eksempel fra min hage:

Dette innlegget ble skrevet mens jeg var i en planleggingsfase for endring av det store bedet i terrassen. Jeg laget egen bloggpost om den jobben, som forklarer i litt mer håndfast vis hvordan jeg komponerer bedet.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

  1. Takk for en kjempenyttig post! Dette med å planlegge bedene er noe av det mest overveldende med å være fersk hageeier som har overtatt ganske store, tomme bed (forrige eier elsket å luke). Det er en kjempeutfordring når budsjettet er stramt, dagene fulle og bedene tomme. Jeg har funnet meg et bra gartneri for å spørre om hjelp (men det ble jo for dyrt), så dette med hvordan du utnytter egne planter er veldig inspirerende. Men betyr dette at du rett og slett spar opp alle blomstene, jobber med jorda og planter alt på nytt igjen?

    • Det kommer veldig ann på Ingrid. Dersom bedet er veldig rotete, eller har mye ugress, så kan det være smart å spa alt ut, og så luke skikkelig, bearbeide jorda (spa over, gjerne litt dypt om jorda er kompaktert) og så tilføre gjødsel og plante tilbake alt igjen.

      Om bedet er ganske bra, men har problemområder, så spar jeg bare ut problemområdene.

      Og når det gjelder å dele stauder så kan jeg feks spa ut en staude fra et bed hvor jeg synes den skal være, dele planteklumpen i to, plante tilbake den ene og ta med den andre til et nytt bed. Om planten er stor nok til å deles (både rent praktisk og at det blir fint når jeg tar med meg den andre halvparten).

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her