Løytnantshjerte!

løytnantshjerte sine vakre blomster

Løytnantshjerte er en av de vanligste staudene våre, med rette. En skikkelig bestemorblomst som også finner veien inn i moderne hager. Den er vakker, den er unik, den takler både sol og halvskygge og den er herdig helt til H8. Det vil si at den kan vokse i alle norske hager!

De fleste kjenner løytnantshjerte som en rosa og hvit blomst, slik du ser på bildet øverst. Du kan også ganske lett finne i salg en som har hvite blomster og et lysere bladverk under navnet ‘Alba’. Veldig vakker. Min erfaring er at ‘Alba’ er noe mindre voksevillig enn sin rosa søster. I tillegg finnes det en rekke ulike navnsorter med røde, rosa og kremgule blomster, og med gulere bladverk. De er nok vanskelig å finne til salg her i Norge, men her er noen navnsorter: ‘Gold Heart’ og ‘Valentine’.

løytnantshjerte i vase, vakker rosa bukett

 

Hvordan dyrke løytnantshjerte:

– Trives både i sol og halvskygge, trolig kan den greie mer skygge enn halv også.
– Det naturlige habitatet er i skogbunn hvor det er løs jord og rikelig med fukt og næring, men god drenering. Den trives fint i vanlig hagejord, men tørr skrinn jord vil ikke være egnet.
– Herdig til H8 (les om herdighetssoner)
– Blomstrer mai-juni, blir ca 60-70 cm høy
– Bladene visner tidlig ned. Dersom du klipper vekk alle blader etter blomstring så skyter den nye friske blader, og du kan være så heldig å få en bonusblomstring på høsten. Om du ikke klipper ned så bør den stå sammen med andre planter som fyller ut plassen dens.
– Har litt sprøtt rotverk, men kan godt deles.

Blomstene på løytnantshjerte

Hvorfor heter planten løytnantshjerte?

Det norske navnet er løytnantshjerte, som er likt svenske löjtnantshjärta og dansk løjtnantshjerte. Engelskmennene har gått for en egen variant: Bleeding Heart. Navnene kommer direkte fra blomstens fasong. Det norske navnet på løytnantshjerte henspeiler visst på at det er en liten liten jomfru i dydig hvitt undertøy inne i løytnantens røde hjerte, på engelsk refererer navnet til at hjertet har bristet og blør, og det finnes flere andre små historier hvor man plukker fra hverandre blomsten og ser små symboler.

Og når jeg først snakker navn så får jeg jo nevne at blomstens vitenskaplige navn har endret seg. Det var tidligere Dicentra spectabilis, det er nå Lamprocapnos spectabilis. Relativt ny endring, så ikke så rart om dette er nytt for deg.

Løytnantshjerte. Hvite og rosa blomster med lys grønt bladverk, i gammel blå og hvit krukke

Jeg har ikke løytnantshjerte selv. Ikke for noen annen grunn enn at jeg ikke kan ha alt, for jeg synes absolutt den er fin. Men min mor har masse, og i dag fikk jeg en stor bukett på døren fra min snille mor. Synes de ble aldeles praktfulle i en stor gammel krukke, eller hva? 🙂

Klikk her for å bli kjent med flere stauder! 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Nydelig! Løytnanshjerte hører med i hagen, synes jeg! Den er så flott med alle sine hjerter på rad! Min er kun ett par tre år! Den gamle døde! Kanskje for lite sol der den stod?!

  • Den skal greie ganske mye skygge, så da bør det være svært mørkt. Men uansett aner jeg ikke hva som kan gjøre at din gikk ut. Du får prøve på nytt ett annet sted i hagen 🙂

 2. Jeg har hatt min i over 30 år, den er stor og flott, trives godt i Bergensregnet. Jeg har også en med hvite hjerter, den har en tendens til å spre seg.

  • Så gøy å ha samme plante såpass lenge 🙂
   Og veldig intererssant at din hvite er villig nok til å spre seg, flott!

  • ja ikke sant! Krukke og blomst var jo som skapt til hverandre, Faktisk er også krukken egentlig min mors 🙂

 3. Jeg kjøpte Gold Heart hos Garden Living som barrot i fjor vår. De ble store på null komma niks, blomstret fra mai til ut august, og hadde friskt lysegrønt bladverk nesten frem til frosten kom. Vet ikke om det er spesielt for denne navnesorten at den står med friskt bladverk så lenge, men jeg ble ihvertfall positivt overrasket:) Mine står i skygge.

 4. Jeg elsker disse romantiske plantene! Har plantet to rosa og en hvit i forrifjor og de ser ut til å trives godt i halvskygge. Som du sier, blir den hvite litt mindre i størrelse.
  Har du noen tips til hva det passer å plante sammen med løytnantshjerte? Som tar over når de visner ned? Og gjerne breier seg ut over de da nedvisnede løytnantene?

 5. Kjapt spørsmål – når du skriver at man kan klippe av alle blader etter blomstring, da mener du alt, «stammen» og det hele? Eller bare de grønne bladene? Takk for masse nyttig info, og hilsen fra en som nylig har fått egen hage og som har veldig mye å lære 🙂

  • Hei Mari og Nina. Jeg mener å klippe av alt rett over bakken. Det er en fin ting å gjøre på enkelte av de tidligblomstrende staudene som løytnantshjerte og akeleie. Du tar rett og slett en saks og klipper over alle stilker (blomsterstilker og bladstilker) en par cm over bakken. Det ser rimelig barbarisk ut, men ganske raskt kommer det nye blader opp, og du får en pen tue, og økt sjangs for blomster 🙂

 6. Jeg kjøpte en løtnanshjerteplante på Plantasen i vår,
  satte den i en krukke på balkongen, Den har vokst
  veldig mye og er blitt stor og kraftig. Men det som er leit
  er at det blir ikke blomster på den. Hva er galt med den ?

 7. Hei er det noen som vet når man kan ta opp å dele løytnant hjerte? Våres er blitt så vanvittig stor at den tar nesten halve bedet så vi lurte på om noen har noen erfaringer om når dette er best å gjøre? Og evt tips for deling av planten?

  • Det er best å vente med å dele til høsten. Du kan gjøre det nå om du vil, men helst ikke om du bor et sted hvor det er hetebølge fordi å dele planter når det er mye sol og varmt stresser de ekstra, og krever enda mer vann-passing fra din side.

 8. Min dukket bare opp i en haug med hageavfall, mulig den har ligget og ventet i jorden. Det er i en del av hagen vi ikke vier så mye oppmerksomhet, så at den dukket opp der er fantastisk. Skyggefullt er det også, bak en tujahekk og med generelt lite sol uansett. Så at den er voksevillig er det et bevis for

 9. Hvilke stauder er lurt å plante sammen med løytnantshjerte som kan blomstre etter at den er visnet?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her