Agurkurt!

Dette er en av de blomstene jeg har sådd en gang, og siden har den sørget for seg selv. Veldig kjekt, for den sår seg inn på nye uventede steder og jeg liker den tilfeldigheten det skaper.

Agurkurt, Borago officinalis, er en ettårig plante. Navnet har den nok fått fordi den dufter og smaker litt agurkaktig. Den er vanligst i blå, men jeg har den altså i hvit. Plantene blir ca 50-70 cm høye, med lysegrønne blader med masse små hvite hår på. Rimelig vanlig i salg, du kjøper den som frø på nyåret (eller nå om du finner den i en salgshylle), og sår den direkte ut i bedet på våren.

agurkurt-2

Blomstene er spiselige, og populære å bruke som dekor på maten i fancy restauranter, det er da kun selve kronbladene man spiser. Man kan for så vidt spise resten av planten også, men den er full av stive hår, så da må du begrense deg til de yngste bladene skal det bli trivelig.. Men ja, spiselig, og har blitt brukt innen urtemedisin, les om det her. 

agurkurt-8

I tillegg til å være spiselige, så har de skikkelig insektstekke. Både humler og bier summer ivrig rundt disse 🙂

 

agurkurt-5

Jeg veit ikke helt hvorfor jeg er så glad i agurkurten. Det er jo ikke akkurat en klassisk skjønnhet og den roper ikke høyt i bedet, men den er litt annerledes, og veldig vakker tett på, og ikke så dum i en vase om man kan like blomster som er litt lavmælt og rare. Og det kan jeg, kan du?

agurkurt

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Oi, hehe. Jeg har luket bort mine agurkurt… Blei lokka med at humla liker dem og at den kan spises. Men den stikker meg på fingrene, blir så stor som et lite tre (den veltet ut av bedet mitt pga størrelsen i forhold til rotsystemet! Stammen var 5-6cm tykk, egentlig litt fascinerende at den vokste seg så kraftig på den korte tida.) Og smakte igrunn ikke noe godt. Utrolig søte blomster, men jeg la den for hat. Vel, ikke mer enn at det fremdeles står igjen en i plantekassa. Men til neste år gidder jeg ikke så den (så villig som den var så var det knapt noe poeng å starte den innendørs uansett!)

  2. Så flott at du skriver om denne! Hadde blå i mange år,- den kom igjen og igjen.. men plantet noe over- så derfor er jeg så glad jeg ble med i din rause utdeling av frø- hvite.. de er plantet. Og,- jeg har hatt så glede av dine Clarkia frø, en sommerblomst jeg kun hade hørt om- de bugner av rosa, hvite, lilla søte små blomster.
    Med dårlige kne er jeg så glad dette ble vellykket siden jeg ikke kan gjøre det jeg vil i hagen- sommeren var jo kald- men nå kommer alt for fullt. Georginer og floks er og fine nå- ingen glede er som hageglede. Håper alt er bra med deg Anne:-)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her