Hestemynte/ etasjeblomst/ monarda

Møt en av hagens flotteste blikkfang akkurat nå, og en av de mest populære blant humlene. Det siste er egentlig en ulempe for blikkfangfaktoren, mer om det etterhvert!

Hestmynte er sånn kjært barn mange navn plante. Den kalles på norsk både hestemynte og etasjeblomst. Det vitenskaplige navnet er Monarda didyma, og mange kaller planten derfor monarda. Noen kaller den også bergamott eller falsk bergamott fordi de har lignende duft og smak, men bergamott er noe helt annet, et sitrustre, så slutt med å blande den inn i navnevalget 😉

etasjeblomst-5

En praktfull staude er det uansett hva man kaller den. Og med spiselige blader og blomster så passer den perfekt inn i kjøkkenhagen, spesielt om du som meg har tvangstanker om at kjøkkenhagen kan være like vakker som all annen hage. Mange etasjeblomster (ikke alle) har en herlig duft og smak (som sagt bergamotaktig). Jeg bruker de mest som øyegodt i en karaffel, eller på en salat, men den kan også brukes til blant annet te.

etasjeblomst-4

Men, tilbake til den omsvermethet, og hvordan det er en ulempe. Faste lesere veit vel at jeg er særdeles opptatt av humlene og å tilrette legge hagen for de med mange nyttige blomster. Så, hos meg er humlene velkommen, uansett. Men. Akkurat etasjeblomsten skulle jeg ønske de holdt seg unna. For. Etasjeblomsten har laaange tynne blomster, utviklet for å holde nektaren for et begrenset utvalg dyr, og humlene er ikke en av disse, egentlig. Men humlene veit råd for slikt, de biter over innerst på blomsten, og stikker tungen inn i hullet! Smart for humla, men det betyr at blomsten etterhvert blir nokså frynsete og småvissen, så det er litt kjipt for meg.

Lyst til å lese mer om planten så finner du fakta med herdighetsangivelser osv i denne gamle bloggposten.  Det finnes ulike navnsorter, jeg veit dessverre ikke hva denne på bildene her heter.

etasjeblomst-humle

etasjeblomst-3

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her