Slik har jeg maksimert hageopplevelsen fra stua:

Faste lesere har vel fått det med seg? I februar flytter jeg fra villa med hage, til leilighet med takterrasse 🙂 Både takterrasse og leilighet er fine, men nakne, og nå trenger de omsorg for å bli oaser. Så. Fremover mot våren blir det en serie med planleggingsposter. Hovedfokus blir utearealet, men det blir litt om interiørvalg også.

Men, før jeg går løs på det så vil jeg gjerne si litt om et vesentlig moment for godt bomiljø:  Kontakten mellom inne og ute.

Det handler om å slippe lyset, været, tiden, farger og bevegelse inn i hverdagen vår. La boligen være en del av miljøet, ikke en lukket satelitt.

stuevindu-M33-meglerbilde

Som arkitekt er jeg brennende opptatt av dette. At vi koster på oss å tenke på hvordan man kan trekke utsiden inn når man er inne. (Ikke bare slenger opp ett vindu, men reflekterer over  plassering og utforming med fokus på hvilken kvaliteter vinduet kan være katalysator for). Men vinduer er ikke eneste verktøy, det handler vel så mye om hvordan boligen plasseres, og rom fordeles, hvor møbler settes, og ikke minst hva man gjør med utearealet, enten det er en hage, naturtomt, terrasse eller balkong.

stuevindu-M33

Så, som eksempel har jeg valgt stua her på Nordstrand. Utgangspunktet var meget bra, en stor glassflate med skyvedør mellom stue og terrasse. Jeg har så møblert innenfor og utenfor slik at ute og innerommet støtter opp under hverandre – for å si det enkelt så har jeg satt sofaen slik at jeg har optimal sikt ut, og så arrangert hagen slik at den er maksimalt interessant fra sofaen. Dette gir enormt med livskvalitet!

stuevindu-M33-3

 

Slik har jeg maksimert hageopplevelsen fra stuen:
1. Stort vindu. Ikke mitt grep, det var allerede slik, men hadde jeg ikke hatt stort vindu så hadde jeg søkt kommunen og gledelig brukt penger på en lignende løsning… Så lenge du har mulighet til å skjerme for innsyn fra veg og nabo så ser jeg ingen grunn til å ikke ha store vinduer på stuen.

2. Møblering: Jeg tilbringer 90% av dagen i sofaen, og sofaen er derfor plassert slik at jeg får maks opplevelser. Og, til daglig står det ikke stoler rundt sofabordet, de flytter jeg inntill først når jeg får besøk og slipper dermed at de blokkerer utsikten min.

stuevindu-M33-2

3. Naturlig del av dagen, ikke noe jeg må oppsøke: Jeg har organisert meg slik at jeg når jeg holder på på laptopp eller ser på tv, samtidig har utsiden i øyekroken. Det betyr at jeg veldig lett oppdager når det skjer noe spennende ute, uten at jeg må sitte og nistirre ut… (feks vakkert lys, eller ett ekorn, eller en dansende sommerfugl)

fuglenes-vinterbufet

4. Visuelt blande inne og ute. Så langt som mulig forsøkt å viske ut grensen, og gi inntrykk av at jeg trekker hagen inn. Feks: Tregulv ute og inne i samme høyde, noen utvalgte krukker ved vinduene, og grønt teppe og grønn bakvegg inne.

5. Hagen som teaterscene: Jeg har plassert terrasseguvl, bed, gjerde, beplantning, krukker, fuglemater og møbler slik at de jobber sammen med været og gir meg et rikt utvalg av opplevelser. Dybde er forresten viktig når du formgir slik, at det er noe spennende både helt oppe ved vinduet, og lengst bak i hagen, det gjør at hagen oppleves større og mer engasjerende.

hage-regn-2

6. Noe som frister meg ut…! Vel å bra at hagen kan nytes innenfra, men det er også viktig at den frister deg ut og at det er enkelt å agere på fristelsen, feks med en hagedør direkte fra stuen og ut i hagens hjerte. Det er gull å se deler av sittegruppen, slik at du minnes på at den er der, og at du når du så kommer ut får helt andre opplevelser enn du kan få inne. Variasjon = rikdom!

terrassen-fra-doer

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Hei! Jeg er så enig i alle dine forslag, og jeg venter med spenning på planleggingen av din neste bolig. Jeg er selv midt i en slik prosess. Når det er sagt var det egentlig den gamle stolen som står til høyre for vinduet på det første bildet som fikk meg til å kommentere. Jeg har en sånn etter mine besteforeldre, men vet ikke noe om designer/produksjonsår osv. Har du kjennskap om dette så er jeg veldig takknemlig for svar.
  Mvh Line

  • Hei Line 🙂
   Så hyggelig at du har maken! Jeg har avet denne, og er veldig glad i den. Den har ingen merker, og jeg har dessverre ikke noe kjennskap til hvor eller når den er laget.

 2. Herlige bilder! Du er så dyktig! Smart å få maksimal glede ut av uteområdet når du er inne. Gleder meg til å følge med på hva du får til på ditt nye bosted! 🙂
  Ønsker deg en fortsatt god romjulstid! 🙂

  • Takk Lisa, så hyggelig å høre at du liker det jeg gjør. Og riktig god romjulstid for deg også! 🙂

 3. Hei Line. Min mor har både sofa og to stoler maken til den på bildet. Vi fikk den i hus på slutten av 40-tallet. Den var visst ganske populær og min mor fortalte den ble brukt i en film, som jeg selvfølgelig ikke husker navnet på. Ellers så inspirerer moseplassen veldig. Men hva gjør du med krukkene på vinteren? Her snør jo alt ned og krukkene sprekker.

  • Hei! Tusen takk for svar. Det finnes en sofa og stol til på loftet i mine besteforeldres hus. Det er veldig fint snekkerarbeid i stolen. Jeg fjernet lakken (pusset den vekk) og da fikk stolen et moderne nordisk uttrykk. Tenker å trekke den om i et grått ullstoff og da blir den et smykke i stua. Nye møbler av denne kvaliteten koster en formue i dag. Hadde vært gøy å vite produsent.
   Mvh Line

  • Så gøy at dere har sofa også!
   Jeg tittet rund baut på stolen min igjen nå, og kan ikke se noen produsent. Eneste er at det er håndskrevet et lite regnestykke under, med blyant. Fordi den mangler produsentmerke så har jeg alltid tenkt at det er mulig stolen er laget på et snekkerverksted, (ikke fabrikk), og stilmessig tenker jeg den kanskje er fra ca 30 tallet, men kan like godt være 50-60 tallet.

   Om jeg skal gjette så tror jeg min stol er laget i bjørk. Forrige eier fikk den trekt om, og nå er den moden for ny omtrekking (flekker på stoffet), skal bare vente til jeg har funnet fargepaletten for ny sofa og stue. Trolig et godt ullstoff i en blåtone. Skal jammen vurdere å fjerne lakken, men trolig lar jeg det være, liker at stolen har litt patina.

   Om du finner produsent på din engang så vil jeg gjerne ha tips 🙂

  • næmmen så artig Else! Utrolig morro at din mor har maken, og at de/dere har hatt den siden 40tallet! Da er iallefall stilen eldre enn 50, gøy å vite!

   Angående krukker så er det noen ting å huske på:
   1- Materialet i krukken må være av en type som tåler å fryse uten å sprekke. De som ikke tåler å være ute må flyttes inn (eller man må la være å kjøpe de)
   2. Formen på krukken må være slik at rotklumpen kan utvide seg uten at krukken fryser. Hvilket vil si at krukker hvor rotklumpen vil presse ut krukkeveggen må tømmes for jord før vinteren. De kan så oppbevares tomme ute (Du kan godt bruke de om du sørger for at krukken ikke fylles med vann/noe som kan ese når det fryser, jeg har av og til fylt de med feks materialbiter og lagt bar på toppen for å kunne bruke de). Krukker med v-fasong er best, der presses stort sett jorden opp. Krukker med rette vegger kan ofte gå bra, krukker med tønnefasong må tømmes iallefall delvis.
   3. Krukker settes opp på klosser slik at de ikke fryser fast i underlaget. Bra for krukken, bra for terrassen, bra for meg (som så kan flytte de om jeg vil).

 4. Jeg har også nettopp flyttet, og planlegger en slik stue/ terrasse/ hage- løsning! Blir spennende å følge med på moseplassen 🙂

 5. Hei igjen. Takk for koselig svar. Både jeg og min niese blir så inspirert av de flotte bildene. Og vi skal sanke masse mose til sommeren. Kom plutselig på hva filmen heter. «Vi gifter oss» med Henki Kolstad og Inger Marie Andersen. Min mor fjernet lakken. Blir sikkert flott i et ullstoff. Vår kom i «bits and pieces» fra Kr.sund og vi satte den sammen selv. Har jeg blitt fortalt.

  • Hei! Takk for informasjon. Må prøve å få sett den filmen. Da jeg pusset ned stolen (og oljet den etterpå i nøytral olje) fikk jeg god tid til å studere detaljene på nært hold. Særlig sammenføyningene foran på rammen imponerte. Disse synes jeg kom ekstra godt frem da den gulnede lakken ble fjernet. Jeg liker også når gamle ting får lov å være gamle, men denne stolen tålte fint en oppgradering.

  • Som jeg sa til Else, dere inspirerer! Jeg må finne ut mer om stolen nå merker jeg.. 😀

  • Ahh, Fine filmen! Takk, jeg ble inspirert til å prøve å finne ut mer om stolen nå, ikke minst om vi faktisk har samme stol, eller om de bare er av samme inspirasjon 🙂 skal prøve å få tatt noen bilder av ymse detaljer i dagslys i uken som kommer, så sender jeg dere på epost så kan dere sammenligne med deres, kanskje?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her