Slik får du langsmale hagerom fine!

Det er lett å tenke at smale hagerom bare er kjipe, men det trenger de ikke være!

Jeg foreslår at du begynner å se på slike areal som muligheter til å skape noe helt unikt. Den store fordelen med de smale rommene er jo at du automatisk har noen rammer. Feks en husvegg på ene siden, gjerde eller hekk på andre siden. Dyrk videre på det, og la deg ikke skremme av at det kanskje er mye skygge der.

Tre bruksmåter av et slikt rom:
* Opplevelsesstien
* Arbeids og lagerrommet
* Oppholdsrommet

Jeg er litt ekstra opptatt av dette for tiden fordi jeg jo skal flytte over på langsmal takterrasse. Den er 180cm bred og 2x 13 meter lang, noe som gir noen utfordringer naturligvis, men også mange herlige muligheter. Min takterrasse blir en miks av oppholdsrom og opplevelsessti, med litt oppbevaring, så husk at du naturligvis kan kombinere du også 😉

smalt-hagerom

 

Opplevelsesstien:

Har du stor hage så er neppe tarmen bak huset der du samler familien til grilling. Men det er det perfekte proposjonene for rusling, og for å sette deg ned i ro for deg selv.

Etablere en klar sti. Det gjør virkelig underverker for å gi området ramme og karakter. Dersom området er såpass bredt (og lyst) at du vi ha gress der, så synes jeg du uansett skal vurdere sti, men da kan den gjerne lages som tråkkheller i gresset.

smalt-hagerom-2

Det kan være veldig fint å la stien slynge seg bortover. Det gir et naturlig og avslappende utrykk, og får området til å virke bredere og dermed større. Du kan velge å la selve stien svinge på seg, eller ha en rett sti som beplantningen henger ut over på ene og andre siden slik at sluttinntrykket er at den slynges.

Lag fokuspunkt underveis. Noe som bryter opp, og bremser øyet, med kontrast i volum eller farge eller form. Feks en sitteplass, en overveldende blomstrende busk, gjentagende grupper av en iøyefallende staude, en skulptur eller stor krukke. Fokuspunkt må ha volum for å fungere.

smalt-hagerom-5

Et annet alternativ er en helt monoton og mektig opplevelse. Det er også stilig, om du drar det til det ekstreme!

smalt-hagerom-4

Uansett hva du gjør, kjør på med planter! Dyrk det trange ved å gjøre det trangere, det gir stor verdi at denne delen av hagen oppleves annerledes enn andre deler av hagen! Her kan du lett få et herlig frodig uterom, med både busker, trær og stauder. Kombiner gjerne trær og oppstammede busker med lave stauder og løkblomster under. Jeg er veldig opptatt av at frodighet er nøkkelen til flotte hagerom, les mer om det her. 

smalt-hagerom-3

Nedenfor finner du bilder fra min venninde Marias forhage (hun har bloggen Strandhuset).
Det beplantede området er kun to meter dypt! Avgrenses av en terrasse (som er under bygging på første bildet), og en hekk. Den svingende stien og planteskattene transformerer dette fra kjedelig, til en opplevelse. Alle tre bildene er tatt av Maria.

marias-forhage-3

marias-forhage marias-forhage-2

 

Arbeids og lagerrommet.

Har du lyst til å bruke tarmen din til mer enn bare opplevelse? Klart du kan! Med litt omtanke så kan du etablere deg en arbeidsplass bak huset, med arbeidsbord, lagermuligheter for utstyr, og en barnehage for planter som trenger omsorg.

For å unngå at det blir en rotekrok så trenger du tydelige rammer. Den enkleste måten å oppnå det på er at alt bygges med samme materiale, eller malt i samme farge. Så benk, hyller og karmer får et koordinert utrykk. Veldig fint om du legger et sammenhengende gulv også, det strammer alltid opp. Og så er det ingen tingen i veien for å dekorere med en par oppmerksomhetssyke planter.

smalt-hagerom-7

Kjøkkenhagen min kan brukes som et eksempel på hvordan gjennomgående bruk av material kan skape klare rammer, og flott utrykk. Rommet er jo ikke direkte smalt (er vel fire meter på det smaleste), men grepet kan skaleres ned til smalere områder. (ikke sååå lett å finne eksempler i arkivet skal jeg si dere!)

kjøkkenhagen-

kjokkenhagen-septemberkjokkenhagen

 

Hagerommet

Dersom hovedhageområdet ditt er smalt, enten fordi du har balkong eller du har en kompakt byhage, så har du en liten utfordring. Men som med en vanlig hage: start med å tenke ut hvor du vil ha hovedsitteplassen. Hvor er det hyggeligst å sitte, og plass til både deg og noen hagegjester uten at møblene er i veien for passasje?

Dernest så må du jobbe målrettet med å få området til å virke bredere. Bredde gir rommet ro, og får det til å vire større.  Hovedtrikset for å lage smale områder bredere er tversgående linjer. Start med gulvet: Legger du terrassebord eller fliser så sørg for å legge de på tvers. Se også på møbleringen: er det plass så bør sofaen stå på tvers. Og til sist så prøver du å få beplantningen på begge sider av arealet, vekselvis. Feks en klatreplante eller hengekrukke mot veggen bak, og grupper av krukker mot balkongens front.

Og til sist: Også her er det viktig med frodighet og fokuspunkt og variasjon, innenfor rammer. Få materialer, gjennomtenkt fargebruk, og planter og dingster som veksler mellom å stoppe øyet og lede det videre.

Jeg fant ikke noe godt eksempel i bildearkivet. Men legger ved noen bilder fra vestsiden av terrassen på Nordstrand, som er gjort bredere med å la terrassen få buet overgang, planter på begge sider, og tverrgående terrasseplank. Det kommer dog mer konkrete tips og bilder på dette utover vår og sommer, ettersom jeg bygger opp min egen langsmale balkong. Så heng på!

smalt-hagerom-6

terrassen-junisol-6

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Nå har jeg fulgt deg lenge, men aldri lagt igjen en kommentar. Det er så inspirerende å se bildene og lese dine beskrivelser. Gleder meg til å følge deg og den nye hagen din! Ønsker deg masse lykke til med planlegginga videre. Takk for at du deler!

  2. Jeg har også fulgt deg i flere år, du inspirerer og jeg kjenner alltid glede ved å lese, nyter bilder som gir så mye hjertevarme! Jeg elsker dine innputt med smådyrene, fuglene som gleder meg også i min hverdag, sommer som vinter! Har du forslag på hvordan få det koselig BAK huset? Hadde tenkt å lage meg arbeidsbenk der, med litt beplantninger, men er jo så glad i sola og dermed lyset som ikke vil være der. Bor litt sør for Tromsø, så de soltimene vi har om sommeren, er viktige 😉 Takk for alt du deler av nytelse og din kunnskap!

    • Hm.
      Tja. Om du ikke vil stå der å plante så kan du vurdere å ha lagringsplass der, feks et arbeidsbord på hjul som du ruller inntill til daglig, men tar frem og setter i solen når du trenger det?

      Nå veit jeg jo ikke hvor stort hus du har, men selv nordsiden av hus kan få ganske mye indirekte lys, nok til å plante om det ikke er meget høye hus med store trær over. Du har jo dessuten fordele av midnattsola, som jo er svakere enn midt-på-dagen sol, men også bidrar. Så test noen planter som trives i skygge og halvskygge, så kan det bli lekker der også 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her