Kråke – fryd og fakta

Den første fuglegjesten på den nye takterrassen ble en kråke! Og siden jeg ikke allerede hadde blogget noe om den, så var jo det ganske perfekt. For selv om den er av de minst populære hagegjestene, så er den ganske klok og kul!

Aller først: «Kråke» kan bety hele kråkefamilien, Corvus, selv om det mest presise tolkningen er den konkrete kråkefuglen Corvus cornix. På engelsk heter denne fuglen (bla) Hooded Crow, på svens grå kråka og dansk gråkrage.

Kråke er en relativt stor fugl, 46 cm lang i grått og sort. Hekker over hele landet og er monogame. Har store åpne reder, gjerne i bartrær. Ganske altetende, og veldig klok, noe som fører til at den gjerne forsyner seg av avlinger, lagre og søppelbøtter…. I tillegg er den en ivrig redeplyndrer, og spiser ådsel.

Kråke ble i gammel folketro ansett som et varsel for død. Når man så legger til dens inteligens, og dens lyst på søppel og annen ferdig mat, så er det ikke egentlig så rart at kråken har dårlig omdømme. Sjøl har jeg ingen sterke meninger om kråken, og jeg synes nå den er langt å foretrekke fremfor måker  i alle fall… 😉

krake-4

Artige forskningsartikler om kråkefugler:
En oppsumerende artikkel om kråkers intelligens
– Kråker og åtteåringer er like smarte!
Hawaiikråker kan lage og bruke redskap!
Kråker kan fartsgrenser og tilpasser takeoff ut fra dette, ikke hvor fort bilen faktisk kjører
 Kråker har god hukommelse og kan være skikkelig langsinte
 Kråker kan vente med å spise, for å få noe bedre. Like smarte som aper!

Kråker er regnet som god mat, og er jaktbare. Les om kråkejakt hos Harvest

Andre norske kråkefugler:
– Kornkråke, kaie, lavskrike, nøtteskrike, nøttekråke, ravn, skjære og svartkråke.

krake-3 krake

Og i tillegg til å være klok, så er den tydeligvis også litt jålete. Det forplikter å bo på Vestkanttorget, må holde antrekket i orden 😉

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Er ikke veldig begeistret for kråke, som vi har mye av rundt her vi bor, i skogen og ved sjøen. De er mer plagsomme enn måkene, som du nevner. I tillegg flyr de ned fuglemateren. Dvs de gjør som følger; fuglemateren henger på en grein. Den er slik bygget at kråkene ikke kommer til. Men hva gjør de? De rett og slett flyr på materen, så den begynner å dingle. Dermed drysser masse frø på bakken, så er det enkelt å spise. Noen ganger flyr de så hardt på, eller så mange ganger, at hele materen faller ned på bakken. Så du har kanskje rett i at kråker er kloke!

    • Høres kjent ut det der
      Skjæra (som jo er en kråkefugl) gjør akkurat som du beskriver den også, flyr på hengende fuglematere slik at de drysser ut frø.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her