Magisk mose – hvordan lage vårstemning uten blomster

Mose er magisk og en av de vintergrønne som fungerer akkurat like bra til jul som til vår. Den ser rett og slett vårlig ut med sine ulike nyanser av grønt.

Og med litt magi i baklomma (plastkasse) trenger ikke ha hverken vår eller penger for å lage det fint ute 🙂 Dagens tips er helt kostnadsfritt, fungerer like bra uansett om du har ti minus eller ti plussgrader, tar ca null tid og blir koselig. Det eneste aber er at det krever at det er snøfritt, eller at du har planlagt for det og har mose liggende.

Jeg snakker som du vel har forstått om å legge mose på en krukke!

Jeg samler inn mose på høsten og har i drenerte kasser ute. Så bruker jeg den til ulike prosjekt gjennom høst, vinter og vår. Nå på våren bruker jeg mosen primært på krukkene, både solo og mellom vårløk. En effektiv måte å få frodig uteareal med lite jobb og lav pengebruk.

Krukkedanderingen er et pågående prosjekt utover våren. Bildet over er knipset midt i prosessen jeg er i nå med å plassere ut krukker på balkongen, og så fyller jeg de mer eller mindre fortløpende med enten mose eller vårblomster. (Mosen over har forresten ligget i krukken siden november).

Ettersom våren skrider frem fjerner jeg gradvis moseputene og erstatter med glade blomster. Genialt der og da fordi jeg får jeg volum med en gang slik at balkongen virker frodig. Men det er også fint fordi krukkene da står klare og er enkle å plante opp med vårblomster. Og forresten: Husk, har du blomsterbed med litt overskudd så er det fullt mulig å flytte både små løkblomster og stauder over i krukker!

 

 

Siste bilde er fra gårsdagens bloggpost om krokusen ‘Firefly’, som sagt: mose er magisk alene eller med partnere 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Her på sørvestlandet er det sjelden snø og grønn mose hele året. Jeg pynter krukkene mine med mose i god tid før jul og der ligger den ennå. Har også begynt å fylle noen krukker med vårløk og stemorsblomst innimellom. Til og med mosekulene jeg laget til henger oppe – bare tok av julepynten! Mose er gull!
  Vinterstormene er eneste utfordring, da er det bare å fylle på igjen.

  • Spesielt på slike milde steder som hos deg er det jo genialt å gjøre krukkene vakre først som sist 🙂 Og genialt å gjenbruke julepynten!

 2. Hei. Du inspirerer. Jeg bruker mose om høsten og til jul, men tenker ikke så mye på mose på denne tiden nei. Ønsker deg en fin kveld.

  • Men er det fordi du ikke synes den passer, eller fordi du ikke har tenkt over at den kan passe?

 3. Det ser veldig dekorativt ut med mose. Det har jeg aldri prøvd så dette er sikkert et dumt spørsmål: hva skjer med mosen når det snør, visner den? Jeg bor jeg på Vestlandet med lite snø. Jeg koser meg skikkelig nå med bildene fra terrassen din, du er så kreativ. :-

  • Mose ELSKER å bli snødd på 🙂
   Det «eneste» mose ikke liker er å tørke ut, så derfor blir ofte mose (avhenger av art) brun og tørr etter noen uker inne. Men snø eller regn er den bare glad for.

  • Okei da har jeg sikkert misforstått. Da bør man ha lagt mose på før det begynner å snø. 🙂 Man lærer så lenge man lever, tusen takk for svar. 🙂

 4. Du er flink! Fint at du er så aktiv! Gleder meg til å åpne mailen fra deg, alltid noe å bli inspirert av!

 5. Hei
  Siden du lovpriser mose (og jeg er enig):
  Jeg har en liten hageflekk med gammel plen med endel mose i. Vil lage flere bed, plante fugle/insektvennmige busker og planter. Men kunne tenke meg å bevare en del av mosen, men kvitte meg med plenen. Har du tips til å fjerne gresset og la mosen være? Eventuelt hvordan en får mose til å kle seg rundt steinheller?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her