Blåveis! Slik vil den ha det i hagen

Blåveis har en egen plass i norsk kultur, og er nok i de delene av landet den gror en av de store favorittene. De fleste tenker nok på blåveisen som en blå markblomst, men faktum er at den godt kan vokse i hagen, og at blå ikke er eneste farge!

Fakta blåveis:

– Blåveis er en flerårig plante som når den trives danner små tuer. Forøker seg med frø
– Blåveisen blir ca 10 cm høy, med et teppe av vintergrønne blader og mange blomster. Blomstene springer ut tidlig vår.
– Blåveis kalles også blåsymre. Dens vitenskapelige navn er, Hepatica nobilis, Svensk navn: blåsippa, dansk navn: blå anemone eller leverurt. Noen kaller de rødfargede blåveisene for rødveis, jeg er ikke så fan av det, synes det roter til veldig.
– Blåveis er ikke, og har aldri vært, fredet. Med mindre du er i et vernet omeråde så er det lov å plukke blåveisblomster i skogen. Men. Den er så populær at du bør plukke med omtanke, ikke tråkk på planter, og ikke plukk mye, det er jo ikke bare du som skal nyte den. Og husk at det ikke er lov å grave opp planter (ingen planter) uten grunneiers tillatelse.

Hvordan dyrke blåveis:

– Er herdig til H7, hvilket vil si at den kan vokse i nesten alle hager
– Den trives best i kalkrik jord, men vokser også godt i ordinær hagejord
– Liker ikke å tørke ut, og den liker ikke å stå våt. Så godt drenert jord, men ikke tørr skrinn jord.
– Er veldig herdig, men ønsker snødekke, noe jeg vil tro er grunnen til at den er langt mer vanlig på Østlandet enn på Vestlandet. Blir også glad for en god dyne av løv.
– Så lenge den får nok vann så kan den stå både i sol og skygge, men det er enklest å lykkes i lett skygge.
– Kan formeres med frø, men frøene må såås mens de er helt ferske. Det enkleste er å la planten så seg selv, og så prikle ut småplantene når du ser de på våren. Dette fordrer at du ikke rufser i jorda rundt blåveisplantene på sommeren, det forhindrer frøene å spire.
– Kan deles, altså at du deler opp en stor rotklump i mindre rotklumper. Best å dele på våren etter blomstring.

Blåveis som har sådd seg, slik ser de små spirene ut

Hvor skaffe blåveis:

Dessverre er det ikke så lett å få kjøpt blåveis, men de dukker av og til opp på velassorterte hagesenter, spør! Eller, du kan om du kjenner noen med en stor blåveistue spørre om å få en bit av de.

Blåveisblomster i form og farge:

Blå blåveis er helt klart det vanligste. Men om du går i en blåveisskog så vil du bli overrasket over hvor mange nyanser av blå du kan finne, og er du heldig finner du en hvit eller rosa også.

De ulike fargene i en skog eller hage kommer av genetiske forskjeller. Men, blåveis har evne til å endre blomsterfargen noe etter jordsmonn, (de har antocyaniner), men i praksis så er denne påvirkningen minimal, det blir nyanser.

En liten raritet med blåveisen er forresten at kronbladene ikke er kronblader, de er begerblad. Disse begerbladene kan ha ulik form og antall fra plante til plante.

Den rosa blåveisen du ser i bilder her fikk jeg som små frøbarn for mange år siden av en hagevenn (hei Inger Karin!). Disse er langt mer rosa enn hva noen tilfeldig skog greier å produsere, og er nok nøye kultivert frem. Den er med hit til balkongen og hadde ikke noe i mot å stå i krukke i vinter.

Yukiwariso,  blåveis som små juveler! 
I Japan har blåveiskultiveringen tatt litt av.. De har sin egen lille avart av vår blåveis, som på japansk kalles Yukiwariso. Japanerene har over tid dyrket frem blåveis i spennende nye farger, flerfargede blåveis, og fylte blomster. Jeg har funnet noen lenker, jeg har ikke rukket lese de, men bildene er til å dø av, så jeg anbefaler på det sterkeste ett klikk eller tre:
Pacific horticulture society
 The Guardian
 Edrom nurcerys

 

Ungarsk blåveis:
Vår norske blåveis er bare en av flere i blåveisfamilien, altså av hepaticaene. En annen god plante for norske hager er ungarsk blåveis, Hepatica transsilvanica. Den har større blomster, litt annet bladverk, og er villigere og tidligere enn vår vanlige blåveis!

Ungarsk blåveis.

Er du fan av blåveisen? Har du en herlig blåveisskog å besøke, eller en tue i hagen? Fortell-fortell!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Herlige bilder (og mye bra tekst). Blåveisen er absolutt en favoritt hos meg. Vi har den i hagen som for en stor del er naturtomt. Den ligger også vestvendt, så blåveisen kommer tidlig. Det er det første vårtegnet vi får, og jeg elsker det. Den lyser opp blant vissent løv, liten, vakker og yndig. Med årene har den spredd seg godt, så vi har store felt med denne vidunderlige blomsten. ( og etterpå kommer tepper av hvitveis). Ha en fin dag!

  • Så gøy når plantene trives og danner tepper, gratulerr med det!
   Og fin dag og helg til deg også Berit!

 2. Hei! Eg er ein som er hekta på blåveis! Eg har ei tue som eg fekk på Østlandet. Den kan eg gå og sjå på fleire gonger til dagen. Nå er den jo avblomstra , men bladverket står grønt og fint! Det var fantastisk å sjå alle dei fine fargane her på denne sida! Skulle gjerne hatt nokre fleire sjølv – uansett farge! ER det mulig å få kjøpt noen planter? Hos dere. ..eller om noen private kan hjelpe meg?

 3. Jeg syns blåveis er vanskelig å dyrke i hage, men superlett å dyrke i potte. Den vil ha full sol frem til slutten av blomstringen, deretter full skygge (som den typisk får i lauvskog). Dette gjør at den trives godt som potteplante – som får stå fremme når den blomstrer, og deretter settes i skyggen og glemmes til neste år. Sånn gjør jeg det, og det funker veldig bra. Bor i Stavanger så den står fint ute hele året.
  Torvjord i potten, bittelitt skjellsand og tørre blader som gjødsel hvert år, ellers ikke noe stell.

  • Mamma tok med seg en avlegger fra Vennesla i 1963. Den gang var det ingen regler for slikt. Plantet den i hagen vår på Jæren. For ca 40 år siden fikk jeg en avlegger som ha flyttet litt rundt fra bed til bed og krukke til krukke der den står nå og er nettopp ferdig med blomstringen. Det er spennende hver vår, og en nytelse når den blomstrer igjen.

 4. Ønsker meg veldig en rot av blåveis om noen selger. Tenkte det var mulig å så men leste at frøene måtte bære helt ferske for å spire…så da er jeg like langt,uten morplante. Mva Ragnhild Irene .

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her