Vårkrossved, marskrossved, duftkrossved, keiserkrossved

For en par uker siden skrapte omtrent haka asfalten når jeg helt uventet så en blomstrende busk i en forhage i nabolaget. Jeg skjønte fort det var en av de tidlige krossvedene, og jeg ble rimelig overrasket over at den allerede var ute. Lenge før noen annen busk hadde gjort mer enn å vise øreflippene av sine museører..!

Vårkrossved/ marskrossved

Det viser seg at det finnes to ulike tidlige krossveder, og en usedvanlig rotete navning av de.
* Vårkrossved/ marskrossved, Viburnum farreri (tidligere v. fragrans)
* Duftkrossved/ keiserkrossved, Viburnum x Bodnantense. Blant annet navnsortene ‘Charles Lamont’,  ‘Dawn’ og  ‘Deben’

Farreri og Bodnantense ligner mye på hverandre. Men Bodnantense går for å være mer blomsterrik og mer duftende enn sin bror farreri.

I de mildere delene av landet så kan disse tidlige krossvedene komme med forsiktig blomstring fra desember og gjennom vinteren. Men de fleste av oss vil vel oppleve blomstringen først når frosten slipper tidlig vår. Og uansett om du kaller den marskrossved, vårkrossved,  duftkrossved eller keiserkrossved så  blir busken omtrent 2-3 meter høy med ganske opprette grener som så kaskader utover.

Vårkrossved/ marskrossved

Hvordan dyrke Vårkrossved/ marskrossved/ duftkrossved/ keiserkrossved:
Begge trives med «gjennomsnittlig» jord, (hverken for tørr sandjord eller for tung leirjord). Foretrekker å stå i sol. Beskjæres på våren etter blomstring ved at du tar ut noen av de eldste grenene hvert år, helt ned til bakken.

Farreri er satt til herdighetssone H4, (les om herdighetssoner her), en gammel nå slettet artikkel hos NMBU sa at Bodnantense var noe mer herdig enn den igjen.

Og som om det ikke er nok med vakre blomster på bar gren når alt annet sover, blomstene byr på god servering for de flyvende små 🙂 En av mange gode busker for humlene, du finner flere på denne listen.

Vårens vibernum-eventyr startet altså her på Majorstua, utenfor St. Dominikus kloster. Akkurat hvilken munkene dyrker veit jeg ikke. Jeg har vurdert å ringe på å spørre, men det har blitt med tanken. Det er en skikkelig flott busk, med mye blomster, så kanskje er det Bodnantense, altså duftkrossved eller keiserkrossved. Bildene er tatt for 11 dager siden, det er en liten uke etter at jeg først så den i blomst!

Ukjent, utenfor St. Dominikus kloster

.

Vårkrossved fotograferte jeg i dag i botanisk hage på Tøyen. Den er jeg sikker på at er seg selv, for den var faktisk merket 🙂

 

Vårkrossved/ marskrossved, Viburnum farreri
Vårkrossved/ marskrossved, Viburnum farreri

.

Har DU en tidlig krossved? Fortell-fortell!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Husker jeg så en av disse(hvilken tro?) blomstre i desember en gang! (Det var høsten 2000 på Slemdal i Oslo, da regnet det masse hele høsten og var ekstremt mildt helt til jul) Den gang trodde jeg virkelig ikke mine egne øyne, syntes det var så utrolig rart!! Men siden har jeg lært mer om hage og skjønt hva det var for en «rar» busk!! (og takk for oppklaring rundt navn på disse viburnumene, skjønner det er og har vært har vært mye forvirring rundt navn på de ulike sortene!

  Hilsen Annette

 2. Gleder meg til GMN-innslaget imorgen.
  Påske osv. gjør at jeg ennå ikke har kommentert dine flotte innspill om rødstrupe og linerle- det gledet veldig!
  Forer fugler fortsett og vi hadde et snøfall søndag- da måtte jeg lage ny mat «in a hurry». De trengte det. Idag var det i tillegg til rødstrupe, masse meiser og spurv et par dompap—glede . Ikke ofte de er her.

  • Takktakk, det har lett for å falle litt ut med fuglebloggingen nå som jeg ikke har de så tett på, burde ha skrevet en liten «husk å mate» bloggpost nå, er jo mange som fortsatt tror man skal slutte når snøen går..

 3. På min keisarkrossved startar bløminga i slutten av september og varer til utpå våren!

  Solveig, Rogaland

 4. Usikker på hvilken variant det er, men oppdaget først disse viburnumene i ytterkant av Kontraskjæret, nær Rådhusplassen i Oslo. Nydelige mot klar vårhimmel og fantastisk duft!

 5. Korsveder er vakre skapninger, altså. Selv har jeg bare vanlig + var. ‘roseum’, men iår håper jeg å få tak i både farreri og bodnantense. Takk for nyttig korsvedinfo!

 6. Etter å ha lest dette innlegget skaffet jeg meg i fjor vår en viburnum bodnantense ‘dawn’ fra hageland i røyken og satte den i potte på balkong (Nordstrand). For en glede det er med tidligblomstrende vekster! Den startet forsiktig blomstring senhøstes og gjennom vinteren, deretter en håndfull flotte klaser fra mars til nå, april, som tiltrekker seg både humler og hyggelige komplimenter.

 7. Viburnum farreri blomstrer nå i Botanisk Hage på Tøyen. (Jeg var der for en uke siden på den 22 januar. En plakat var blitt hengt på busken for å fortelle at det var en svært tidlig blomstring.)
  Duften var nydelig. Håper å finne busken til våren på gartneri.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her