Blodrips!

Blodrips!
Jeg digger blodrips! Tett busk med mengder av skjønne blomster, som kommer tidlig, og i tillegg til å glede deg og meg også gleder humlene 🙂

Jeg har ikke hatt den selv, men blir alltid glad når jeg kjører forbi en busk, eller som her en hel hekk!

Fakta om blodrips:

* Navn: Norsk: Blodrips. Vitenskaplig: Ribes sanguineum. Svensk: Rosenrips. Dansk: Blodribs. Engelsk: Flowering currant.
* Størrelse: Blodrips kan bli opp til 3 meter høy og nesten like bred som høy, men de fleste busker jeg har sett holder seg mye lavere enn som så. Vil tro rundt 1.5 er mer normen.
* Blomstring: Blomstrer april mai, samtidig eller rett etter gullbusk. Får mange små rød-rosa blomster som henger i klaser. Busken kan bli meget blomsterrik om den beskjæres jevnlig. Blodrips får blå bær som fuglene liker. Det finnes en hvit navnsort (‘Elkingtons White’), men den tror jeg er meget sjelden.
* Herdighet: Ikke av de tøffeste. Kilder spriker noe. Trolig H4, kanskje mer? Del din erfaring!  (Les om herdighetssoner her)
Oppdatert: I diverse kommentarfelt har jeg hørt fra flere i H5 som har blodrips. Men, da kan den fryse litt tilbake.
* Voksested: Jo mer sol, jo mer blomstring. Utover det er ikke planten kravstor, men den liker ikke å tørke. Skal tåle endel vind og saltspray.

Beskjæring:

Om målet er en blomstrende busk så bør blodrips beskjæres jevnlig. Den skal da beskjæres med hva man kaller foryngelsesbeskjæring, hvilket vil si at man tar de eldste grenene helt ned til bakken, gjerne så mange som 1/3 av alle grener. Ellers fjernes kun døde grener og grener som er i veien.

Du kan også formklippe blodrips, feks klippe den på sider og topp for å danne en ryddig hekk, men da vil ikke busken blomstre så mye.

Humlefavoritt!

Blodrips er en skikkelig humlemagnet! Og tidligblomstrende humlemagneter er gull å ha. Da får alle de unge humledronningene en lett jobb med å skaffe maten de trenger for å komme godt i gang med årets familie 🙂

Du finner flere busker som er humlefavoritter her.

Din erfaring?
Jeg vil gjerne høre fra lesere som har erfaring med blodrips! Hvordan trives den i din hage? Hvor bor du (gjerne med herdighetssone om du kjenner den). Og ikke minst så vil jeg høre om du liker blodrips, eller om du ikke synes det er en plante å anbefale!
– Bruk kommentarfeltet her eller på Facebook.

SaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Blodrips er en absolutt vårfavoritt. Min vokser ut av ei steinrøys, litt puslete og åpen vekst. Hvordan den havnet der vet ingen. Vår hage ligger i sone 3/4. Naboen har et meget flott eksemplar på over 2 m.

 2. Dette er en nydelig plante/ busk. Jeg har sett den av og til og lurt på hva det er for noe. Nå fikk jeg altså svaret. Som du skjønner har jeg den ikke selv, men det er jammen en jeg skal vurdere når jeg skal plante trær og busker langs veien. Hvis bare gravemaskinmannen kunne komme og gjøre grovarbeidet!!!

 3. Bor i sone 4 og her sto en blodrips i hagen på småbruket vi kjøpte. Garden ligger i le opp mot en lav fjellrekke, solvendt og lunt. Busken trives og er vel nærmere to meter høy. Jeg setter stor pris på den fine fargen på knoppene og blomstene så tidlig på våren. Det er virkelig oppløftende og inspirerende, så jeg ønsker meg flere. Her er mye humler på våren som kommer inn i huset stadig vekk og noen trenger litt starthjelp for å få opp energien til å fly ut igjen. Blodripsen blomstrer tidligere enn løvetannblomstringen er kommet skikkelig i gang så jeg tror nok humlene setter pris på den. Nå har busken åpnet alle blomstene sine og står i full prakt. Litt ensom majestet siden ingen av nabobuskene og trærne har fått særlig med utdprunget løv engang ennå. Så uten den ville hagen ikke hatt mye å skilte med ennå. Blodripsen er jeg glad i og liker at den ser ut til å vokse godt her i hagen min.

 4. Hvor kan man få kjøpt blodrips? Finner bare salg som hekkplanter minimum 10 eller 25. Jeg ville bare hatt en til å begynne med.

 5. Den er kjempefin ! Var ukjent for meg men har blitt en favoritt. Bor i sone H5 i Akershus. Solrik plass og er samplantet med Gullbusk, Syrin og en stor gammel Rhodondendron. Var skåret helt ned mår vi tok over hagen men i løpet av 3 år er det er passe stor og fin busk.

 6. Her er det Brodrips. Jeg var egentlig ikke klar over hvor flott den var da jeg kjøpte den, og ble positivt overrasket.
  Den frøs et av de første årene, men den kom flott tilbake. Her er det nemlig mer på overgangen til sone 5.
  Jeg skulle bare ønske at blomstringen hadde vart lengre.

 7. Da har jeg funnet ut at det er blodrips vi også har Vi bor i Trøndelag i sone H5. Den har ikke blitt beskjært på mange år, men blomstrer like fint med masse blomster. Den er ca 2,5m høy og like bred. Skal prøve på beskjæring til høsten. Eller bør jeg vente til neste vår?

  • Det beste er å beskjære den rett etter blomstring i år. Da rekker den å sette nye skudd, som kan få blomster til neste år.

 8. Hei. Jeg bor i Trøndelag og har en blodrips som er ca 6 år. På våren står den i full blomst lenge før bladene kommer ut. Er det normalt?

  • hm, jeg mener jeg har sett blodrips på naken gren her i Oslo også, men jeg veit ikke hva som er forutsetningene for at det skal skje, eller om det er vanlig.

 9. Jeg bor på østsiden av Karmøy. Her blomstrer også blodripsen på naken gren. Iflg Hagelaget sitt skjemaet er det sone 1 her, men vi har utfordringer med vind og salt. På spørsmål om klimatis sa en lokal gartner sone 4/5.

 10. Jeg har gått rundt og kalt det blomstrende rips og ingen forstår hva jeg snakker om. Syntes det lukter helt fantastisk vi er blir eiere av en gammel hage og her fant jeg noen greiner av denne nede i en skråning. Jeg lurer på hvordan man tar stikling av denne. Evt kan jeg prøve å grave den opp og bare flytte den til et bedre sted i hagen.

 11. Bor i Vesterålen, tror det er sone 6, helt i fjæra med kald vind nesten hele tida. Har ei lita blodrips som jeg planta i fjor, halvsol, og i år blomstrer hele den bittelille buska! Den var først ute av alt rundt her, og vi har hatt en kald vår med en del snø. Blomstra lenge før rognebladene spratt ut, for ikke å snakke om bjørka som fortsatt «spretter».

 12. Nydelig plante med mange herlige blomster.
  Vet lite om herdighets- sonen her, men er solrik plass.

 13. Hei, takk for en fin side! Jeg ønsker blomstrende rips i en ny «hage». Ingen vet om denne. Hvor kan jeg kjøpe den, tro? Tenkte 4 stk. Vi bor på en solrik tomt i Østfold
  Mvh Anita

  • Sjekk med Dyhre gartneri om de har blodrips, jeg tror det er de som har best utvalg på din side av fjorden.

 14. Min blodtips ser plutselig ut til å visne.
  Den står i krukke og har ikke vært tørr. Ettermiddag og kveldssol . Hva er det den ikke liker?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her