Primula i hagen, en av vårens mest mangfoldige stauder!

Primula er en skjønn og variert staude. Mange av artene er av de første til å blomstre på våren, noe du kan se av navnet primula som faktisk betyr nettopp «først».

Det finnes over 400 arter av primula, som også kalles nøkkelblom. Nedenfor finner du en presentasjon av noen av de vanligste og et ras av bilder for inspirasjon. Har du noen favoritt-primulaer så vil jeg gjerne høre om de, så bruk kommentarfeltet 🙂

Gladnyhet:
Primula kan være meget tøffe. Herdigheten varierer naturligvis fra art til art, men mange har fra H5 til H8, hvilket vil si at de kan dyrkes også i de kaldeste delene av landet. H5, H6 osv er herdighetssoner en måte å dele inn landet ut fra hvordan klima de har så du kan velge planter som er tøffe nok. Finn ut hvilken klimasone du hører til her.

Rosenprimula, Primula rosea (H6)

Hvordan dyrke primula:

Nå er primula en stor familie som slettes ikke alle har samme krav og drømmer, men, generelt kan man si at primula er skogbrynsplanter som foretrekker jevnt fuktig (men godt drenert) jord, og gjerne også høy luftfuktighet. Den er vant til å få godt dekke om vinteren av blader og gjerne snø og responderer dårlig på barfrost.

Dette betyr at du i hagen bør gi den en plassering hvor den får jevn tilgang på vann og aldri tørker ut, det er dog viktig at den heller ikke blir stående i vann. Fukt og druknet er to ulike ting 😉 Primula kan med fordel settes i halvskygge og for noen av de også ganske mye skygge, der er det mye enklere å oppnå en jevn fuktighet i jorden.

Formerer seg med både frø og de fleste danner siderosetter slik at den naturlig vokser seg større og er grei å dele. Faktisk bør du dele primula relativt jevnlig for å unngå at den dør ut, og aurikler bør plantes om når de vokser seg ut av jorden (de blir stående på stylter).

Jeg vil i utgangspunktet ikke foreslå primula som en krukkeplante, til det er den for glad i vann og vinterdekke.

Aurikelteater i haven i Hune

Om aurikler:
Noen av de mange primulaartene og hybridene mellom disse kalles aurikler. De har til felles at de har tykke kjøttfulle vintergrønne blader. Aurikler kan dyrkes i staudebed og stenbed, men i tillegg så er har man en tradisjon for å dyrke spesielle aurikler i små krukker på hva man kaller aurikelteater, disse overvintres nok inne 🙂

Ukjent (og veldig typisk) aurikel
Primula marginata, også en aurikkel

Noen utvalgte primula-arter:

Kuleprimula, Primula denticulata, H7

Kuleprimula, Primula denticulata:
Den kuleste! (hehe, kunne ikke dy meg). Jeg har sett kuleprimula i mange hager, og den imponerer alltid 🙂
– Kuleprimula er virkelig herdig, den greier seg helt til H7 hvilket vil si at den kan vokse i praktisk talt alle hager.
– Blir 10-30 cm høy
– Blomstrer april-juni (avhengig av hvor tidlig våren kommer)
– Blomsterfarge: hvit, rosa og lilla.

Sieboldiprimula, Primula sieboldii. H5

Sieboldiprimula, Primula sieboldii:
Ahh, flotte flikete blomster og et spennende ruglete bladverk.
– Herdig til H5
– Blir ca 20 cm høy
– Blomstrer juni-juli
– Blomsterfarge: hvit, rosa, lilla

Marianøkkelblom, Primula veris.

 

Marianøkkelblom, Primula veris
(kan forveksles med hagenøkleblom, Primula elatior, som er noe mer herdig)
– Herdighet: H6
– Blir 20-30 cm høy
– Blomstrer tidlig vår (april-mai)
– Blomsterfarge: Gul

For noen uker siden delte jeg bilde av en marianøkkelblom på Facebook og ba folk fortelle om de hadde den, og det raste inn med entusiastiske kommentarer og mange bilder. Ta gjerne en titt for en stor dose hageglede 🙂

Primula vulgaris, med besøk 🙂

Kusymre, Primula vulgaris:
Kusymren er en søt lysegul primula som danner fine tuer og er riktig bedårende.
Dens vitenskaplige navn er Primula vulgaris, og det finnes i tillegg til vår norske lysegule særdeles mange videreforedlede utgaver av vulgaris. Dette er nemlig arten som er så vanlig i butikkene i januar-februar, i rosa, lilla, rød, blå, gul og hvit. Vanligvis enkle, men det har også blitt foredlet frem sorter med ekstra mange kronblader. Min erfaring er at disse ikke er like tøffe og langtlevende som sin ville søster.

Herdighet er ikke sånn helt barebare å si. Diverse kilder inkludert Knut Langelands bok Stauder at vulgaris har en herdighet på H7-H8, men dette passer ikke med artikkelen fra NTNU (se lenke nederst) som jeg tror er en bedre kilde. Den artikkelen sier de det er en plante som foretrekker milde vintere, og at den vokser vilt opp til Sømna i Nordland som har H4. I tillegg sier artikkelen at den har problemer med å overvintre på Ringve (trolig H4), så jeg tror kusymre vil ha ganske optimale forhold (bla vinterdekke) for å greie H4 eller mer.

– Blir 10-20 cm høy
– Blomstrer april-mai (juni)
– Foretrekker kalkholdig jord, trives meget dårlig i torv/myrjord.
– Trives helt klart best langs kysten (trolig en miks av at den der både får våte sommere og mildere vintere)

Fra hagen til min venn Maria (Strandhuset)

 

Primula ‘Dunberg’
Kaukasusprimula, Primula juliae. H6-H7
Trolig Primula polyanthus Gold-laced
Flott første år, ble aldri noe skikk på de i hagen. Dette var det fineste jeg noen sinne fikk de etter overvintring.

Kilde artsfakta:
Artsfakta er (for det meste) hentet fra bøkene Hageselskapets stauder av Tommy Tønsberg, og Stauder av Knut Langeland.

Les mer:
Jeg fant en absolutt fantastisk artikkel fra NTNU vitenskapsmuseet. Den er virkelig grundig og jeg har bare såvidt skummet den selv, men anbefaler på det sterkeste alle primulainteresserte å titte på den!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Hei!
  Først vil jeg få takke for den fine bloggen din. Det er alltid så mye fint å lese. Her finner jeg både inspirasjon og kunnskap. For en tid tilbake skrev du i slutten av innlegget at det snart kommer et innlegg om «dandering», altså hvordan du kombinerer og plasserer planter og pynt på takterrassen din. Håper det kommer snart! (beklager maset – er bare litt redd for at det har blitt glemt!) Synes du får det så fint til, så håper du har noen tips å dele.
  Ønsker deg en fin vår videre!

  • Hei! ikke glemt, den ble bare rammet av «dette må gjøres så bra at det ikke blir gjort» syndromet…
   Skal prøve å få senket lista litt. hehe.

  • He he.. Kjenner til den følelsen. Fant for en tid tilbake en plakat med skriften «Better done than perfect». Det er vel noe sannhet i det. 😉
   Blir sikkert fint det du lager til!

 2. Hei! Kom over denne siden om primula da jeg prøvde å finne ut hvilken blomst jeg hadde i den nye «gamle» Hagen min jeg har en blomst som ligner veldig på den gule primula som vokser på plena vår, men de er lilla og rosa, gjerne i samme blomst. Vet du om dette er en ugressplante, en hybrid av primula eller rett og slett en lilla/rosa primula? Skulle gjerne lagt ved bilde, men det ser jeg at jeg ikke får til

  • Hei Siri. Det finnes så veldig mange ulike primulaarter og hybrider at jeg ikke på noen måte vil våge meg ut på å gjette hva du kan ha.

   Men synes du den er søt så tar du vare på den. Om den sprer seg mye så kan det hende noen kaller den et ugress, men det er opp til deg.

 3. Vi har også mye lilla nøkkelblom spredt rundt de gule. Når jeg leter/leser meg opp på Wikipedia om blomsten ser jeg Nøkleblom i 2001 ble plasseet i egen familie Nøkleblomfamilien i artdatabanken.(https://no.wikipedia.org/wiki/N%C3%B8kleblomfamilien) Under beskrivelse står intet om farge, og er bare bilde av den gule. Denne lilla varianten er helt identisk med den gule, men lilla blomst med en liten gul ring i roten, men finner ingen beskrivelse av den noe sted…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her