Hva lurer du på om krukker?

Ja. Jeg lurer rett og slett på hva DU lurer på rundt krukker!
Hva du håper jeg skriver om i de neste ukene.

Så: spør i vei!
Og du, ingen spørsmål er dumme 🙂

Noen av de enkleste spørsmålene svarer jeg nok på underveis, eller i morgendagens live-sending på Facebooksiden, (skru på der kl 1800). Men det meste kommer jeg til å svare på i egne bloggposter. Da får jeg mulighet til å gi grundige svar som kommer mange til nytte. Ser du noen lurer på noe du også lurer på så er det fint om sier i fra, det hjelper meg å prioritere.

Pst: Krukkeforedrag!
Jeg kommer også til å bruke spørsmålene for å hjelpe meg å sette opp foredraget jeg holder i neste uke for kundekvelder på Bauhaus (på både Lierskogen og Vestby). Så har du lyst til å høre om å få det fint med krukker så kom, påmelding her!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

40 KOMMENTARER

 1. Jeg lurer på om de lave, vide krukkene du bl.a har brukt som bl.a fuglebad fins å få tak i lengre? Du skrev de var fra Bauhaus, men jeg finner dem ikke der. Skulle også gjerne visst om blomsterstativene du har inne i stua som var fra Krifon fins lenger. Finner heller ikke dem. Ellers takk for en superfin blogg!

  • Hei Tone 🙂
   Krukkene du tenker på er endel år gamle. Jeg har i mellomtiden sett den samme fasongen i mange ulike butikker, men kan ikke huske å ha sett den lave i stor størrelse på noen år nå. Dessverre.

   Stativene er fortsatt i salg. Beste tipset der er å spørre Krifon direkte hvem nær deg som har kjøpt de inn. Utrolig nok så er Krifon faktisk villig og i stand til å finne ut det! Gå til Krifon.no eller facebooksiden deres så finner du kontaktinfo 🙂

 2. Hvordan ville du gjødslet en busk, feks en syrin i kjenpestor potte? Eller en blærespirea, eller roseklokkebusk? Gjerne flere alternativer. Flytende, gjødselperler, kugjødselkompost, annet? Hvor ofte og hvor mye?

  • Takk for fint spørsmål! Jeg må prøve å skrive noe godt og grundig om gjødsling i krukker, men det blir egen bloggpost og ikke den første for jeg må gjøre litt reseach.

   Men i utgangspunktet så er beste tipset å følge veiledning bak på gjødselsposen. Jeg ville gått for noe i pelletsform ved nyplanting, når den er oppbrukt så kan du enten velge å krafse ned mer pellets i topplaget, eller bruke flytende (men flytende funker jo kun om du faktisk husker å gjødsle jevnlig)

  • Tja. Det høres desidert lettest ut å krafse ned mer pellets, eller kanskje det går an bare å strø litt på toppen. Og det må vel også gjøres jevnlig…en gang i året? Tre ganger i året? Hvordan vet jeg når det er brukt opp?

 3. Planter en del i krukker jeg også ettersom terrassene er stor og det må litt blomster/planter til. Ulempen med store fine krukker som kan stå ute hele året er at de er så dyre 🙁 Så her skal det spares penger og handle noe på salget i høst slik at jeg kan plante mer stauder og ha på terrassen 🙂

 4. Når jeg ser på TV (spesielt), blogger osv at noen planter i krukker ser det ofte ut som de fyller med jord direkte i krukka, uten drenering. Jeg har derfor begynt å lure på om det ikke er nødvendig å drenere, når en bare skal plante sommerblomster. Skjønner jo at det må dreneres hvis man planter flerårige planter i krukkene, noe som vanligvis blir understreket også. Har jeg gjort «unødvendig» arbeid i alle år når jeg har drenert for sommerblomstene?

  • Hei 🙂
   Jeg skal lage en egen bloggpost på dette med drenering. Alle krukker av en viss størrelse bør ha drenerende masse i bunn for å hjelpe på dreneringen, men det ikke være akkurat leka. Og småkrukker trenger det gjerne ikke da de ikke blir tette så lett.

   drensmassen har noe for seg både i vekstsesongen og på vinteren, så det er relevant også for sommerblomstene 🙂

 5. PS. Er forøvrig enig med Lisbet i at krukker er dyrt. Synes det er flott med mange krukker, helst like, men i forskjellige str, samlet i en «klynge». Vanskelig å få det til, hvis en ikke kan kjøpe alle på en gang, pga pris. Dessverre ga jeg bort masse krukker for et par år siden, fordi de var «gått ut på dato». Senere leste jeg at det går an å male krukker. Kanskje det var du som skrev om det, Anne. Jeg husker ikke. Men det kunne kanskje også vært noe du kunne skrive om iallfall; hvordan male, eller event andre måter å skaffe seg billige krukker på? Så bl.a at «fru Pedersens have» hadde brukt gamle oljefat, her om dagen.

 6. Jeg lurer på om det blir mulig skade på underlaget av å ha potter stående rett på? Triks for å minske arbeidsbyrden med vanning i krukker?

  Og sånn ellers om du har noen tips ang. fugler og balkong. Med mindre areal så blir det jo mer bæsj. Jeg koster og skurer og tenker at det er en konsekvens av å ha fuglelivet tett på seg, som jeg ønsker. Men dersom det fantes noen triks for å unngå for mye bæsjing på bord og gelender, som ikke er så trivelig, så hadde det vært fint!

  • Stor krukke og å ha krukken i skygge reduserer vanning, det kan feks være så greit som å sette mange krukker sammen, da lager de skygge for hverandre (til en viss grad).

   Det er også diverse dryppvanning man kan bruke, små system egnet for balkonger (finnes sågar system man ikke trenger utevann for å bruke). skal lage bloggpost på dette etterhvert.

   Ja, underlaget kan skades av å ha krukker rett på. enten kan man bruke skål, men jeg har mer trua på å sette krukkene opp på klosser så det kommer luft under. Jeg _tror_ også det har noe for seg å bruke duk for å stoppe jordpartikler fra å renne ut fra krukken. Og så har jeg en slags ide, som er helt ubegrunnet, om at torvjord lager mer skjolder enn skikkelig jord.

   Fugler som bæsjer. Hm. godt spørsmål! Beste forslag er at man har noe på/utenfor balkongen som de foretrekker å sitte på, så blir majoriteten av bæsj samlet der. Håper andre lesere har andre forslag!

  • Marit, dette gjør jeg for å få mindre fuglebæsj på verandaen. Hver høst går jeg i skogen og finner meg en stor gren, ca 1,5-2 meter høy og med mange kvister. Den binder jeg fast utenfor verandarekkverket. ( Pass på å feste den godt, så den står imot høst og vinterstormene.) Og pass på at flest mulig av kvistene strekker seg utenfor rekkverket. Så henger du opp fuglemater, meiseboller osv på kvistene. Da sitter fuglene utenfor verandaen og bæsjen havner på bakken under.(dette går selvfølgelig ikke an å gjøre om du bor i blokk). Men jeg synes iallfall det funker bra hos meg som bor i enebolig. Dekorativt er det også, og det viktigste er at jeg kan følge med på fuglene. I tillegg pleier jeg å kle rekkverket, den planken som ligger på toppen, med plastfolie om høsten. (Jeg fòrer bare høst/vinter). Så er det bare å rive den av på våren, og mengden fuglebæsj er betydelig redusert. Kanskje du kan bruke mine tips? Lykke til!

 7. Lisbeth og Berit 🙂
  Angående store krukker, priser og gjenbruk.

  Jeg er veldig pro å tenke smart for å få ned prisen på krukker! Som dere har observert så blir det fort dyrt med de største. Det kommer skikkelig bloggpost, men i mens: Her er noen budgetttips:

  * Gå på salg på høsten, eller se i salgskroker året gjennom
  * Gjennbruk, masse rart kan bli krukker, feks kjeler og oljetønner (jeg har ca ti oljefat på balkongen nå, skal vise snart!)
  * Kjøp gamle krukker på loppis/finn/osv
  * Fresh opp gamle krukker med maling. Krukker i stengods kan stort sett males, det sitter ikke alltid pent på i mer enn en par år om krukken står ute, men det er da ikke så vrient å male opp på nytt. Har blogget om dette for mange år siden, skal få lage ny post i løpet av sommeren
  * Murerbalje! Murerbaljer og andre store plastbeholdere kan bli til fine plantekar. Kanskje ikke så fine, men det kan kamufleres 🙂
  * Bygg plantekasser selv, da kan du få de store, og i perfekte størrelser, og med integrert benk osv ettersom hva som passer for deg 🙂

  • Hei!

   Hvordan har du rengjort oljefatene din før planting?

   Jeg har 3 stk stående, men vet ikkje hvordan jeg skal rengjøre de før jeg planter i de. Spent på hva du gjorde 🙂

 8. Kanskje har du gitt masse råd om dette tidligere, men har du forslag til stader i krukker som kan tåle en mild vinter i en litt stri krukke?

  • Hei 🙂 Hva mener du med stri krukke?

   Jeg har ikke gitt konkrete råd på hvilken planter som overlever i krukker for det vil så avhenge av hvor man bor i landet, men. Generelt så er tommelfingerregelen for å overleve i en krukke at man legger på en herdighetssone. Så er det H3 i hagen din, så bør stauder som står i krukke være H4 eller mer.

  • Beklager trykkfeilen; det var ikke stri krukke, men passe stor krukke jeg mente å skrive. 🙂 Uansett skrivefeil har du gitt meg et veldig godt råd som jeg skal følge. Jeg har allerede lavendel og roser som overvintrer, nå kan jeg gå på jakt etter andre ting som kommer igjen og igjen. Takk!

  • En liten sprekk kan limes med skikkelig bra lim, men større sprekker er det vanskelig å lime for du får liten festeflate og mye trykk. Jeg vil tro at løsningen er å lime fast noe på innsiden av krukken, som går over sprekken med masse overlapp på hver side. Men hva det skal være og hva som er beste limet veit jeg ikke.

 9. Jeg har to krukker med Agapantus som jeg overvintrer i kjelleren. Nå er de grønne og frodige etter å ha fått ny jord og gjødsel. Men ser ikke tegn til blomsterstengel og det har jeg ikke sett de 3 foregående år heller (1 blomst en gang på den ene). Hva gjør jeg feil tro?

  • Agapantus er beryktet for å kun blomstre om den har det trangt i potta. Så ut fra kommentaren din om at den har fått ny jord og gjødsel så tipper jeg at den rett og slett har det for bra.

 10. Hei. Du har inspirert meg til å plante på verandaen slik at det blir et fint uterom.men snart er det ferietid og krukkene på min sydvendte veranda skulle vært vannet hver dag når sommer varmen slår til. Har du tips for selvvanning system?

 11. Hei, jeg lurer rett og slett på hvor jeg kan få kjøpt gode utekrukker/potter på nett som tåler vinteren også. Har de eventuelt en anbefalling på utekrukker/potter generelt?

 12. Hei, takk for flott og inspirerende blogg! Hva slags type krukke/potte og hvor stor anbefaler du til oppstammet syrinhortensia? Både av hensyn til at krukken skal overleve vinteren, men også treet 🙂

 13. Hei!
  Finnes det noen formel for hvor store krukker som kreves til ulike trær?
  Kan man stole på at potter som er merket frostsikre faktisk er det?
  Så et tips. Har brukt slike «isoporormer» som benyttes som fyllmasse i pakkeforsendelser til dreneringsmasse i store krukker. Dette materialet veier ingenting og letter defor på totalvekten på balkonger/ takterasser. Det gir også isolasjon om vinteren og gjør krukkene lettere å flytte på.. Bare husk å legg det inni nettingposer av noe slag så de ikke blåser bort hvis man tømmer krukken for jord senere.

 14. Jeg er så heldig å ha to hager – hvorav den ene med snegler og den andre ikke. Kan jeg flytte stauder fra ‘sneglehagen’ til den andre Hagen hvis jeg gir dem en sesong i en krukke først? Forsvinner evt. snegler og egg hvis stauden fjernes fra jorda i bedet og flyttes til en høy krukke?

 15. Heisann
  Jeg lurer litt på trær i krukker… Har en stor potte- 50 cm høy med dråpeform- (ganske vid nederst) Nå har jeg lyst til å plante et tre i den da, som klarer seg her i Trøndelag-Trondheim, og ikke nok med det- den står ved inngangen, som vender mot nord, står under tak .. Hva kan, om noe, passe oppi den ? Tre- klatreplante etc ?

 16. Ja jeg lurer på mye jeg;
  Du har så mange fine stauder og trær i krukker, overvintrer du dem i krukkene eller må de stå frostfritt innomhus? Er det mulig å ha de stående på terrassen hele året?
  Hvordan lykkes man med å sette løk i krukker? Jeg har forsøkt med både tulipaner og krokus, og det har bestandig frosset / råtnet.
  Gjenbruk av krukker; Veldig bra, men hvordan får man det til å bli pent? Hvilken maling, grunning, forarbeid?
  Ja vi kan jo starte med disse spørsmålene:)

 17. Hei, lurer på hvordan du ‘bygger opp’ en krukke – drenering (leca, sand, stein), jord (torv fra butikk, jord fra egen hage hvis man har det, kompost, perculite eller annet for å skape porøsitet hvis det er nødvendig, ben-, blod- eller stenmel) og ikke minst gjødsel (fullgjødsel, naturgjødsel eller grønngjødning f eks)? Og oppbyggingen vil vel være forskjellig fra hva man planter, antar jeg…

 18. Kan jeg lure på en liten ting og pallekarm? Ville du satt den oppå en europall, eller rett på gresset (med duk?)

 19. Litt seint ute men jeg har også (flere) spørsmål!
  Jeg må bare få si først at jeg synes det er utrolig gøy å lese bloggen din! For en ung og nyetablert hageeier som endte opp med hus og stooor hage i en alder av 23 år så er dette veldig lærerikt å lese! Vi er nå inne i vår tredje sommer som hus/hageeiere og i år er den store renovere hage-sommeren!
  Vi har en stor veranda «i to sammenhengende deler» hvor èn del er lang og smal og går langs hele langsiden av huset og en annen del er mye bredere på kortsida av huset hvor det er plass til å sitte, grille osv. kortsida har tak over halve området. Den brede verandaen på kortsiden har ett trappetrinn ned til en platting bak huset. På hver side av plattingen er det ett smalt staudebed. På høyre side har jeg plantet en oppstammet Blåregn som allerede blomstret for to uker siden som alt nå har begynt å klatre opp i ett armeringsnett jeg har skrudd opp. Tanken er at den skal klatre opp, danne en plantevegg og følge taket og gå ned på andre siden av inngangen opp til den brede verandaen på husets kortside.
  Jeg har begynt å sette ut det jeg kan av krukker (Hva skulle en Pølsemaker og en snekker gjort uten loppemarked og spraylakk?!) og jeg har kjøpt inn litt nye ,mindre potter.
  Det er dumt jeg ikke kan poste bilder her i kommentarfeltet for jeg har så lyst til å vise deg alt vi har gjort! Jeg er så stolt! 😀
  På den smale verandaen er tanken å ha hengekasser på rekkverket og vegghengte potter med hengeblomster på veggen. I enden vil jeg ha ett tre som blomstrer.
  For det jeg vil ha mer av på terassen er nemlig trær! trær som kan stå ute hele året. Vurderer om samboern (som heldigvis er snekker!!) skal snekre noe treet kan stå i med låsbare hjul som er lett å flytte på slik at treet kan skånes om vintern når vinden tar tak.
  Men kom gjerne med forslag til noen freshe geniale og rimelige helårs potter her?
  For nå kommer endelig spørsmålene mine!
  Jeg liker veldig godt Elho-pottene (selv om de er veldig funkisstil), men har en overhengende frykt om at disse fort sprekker og blir stygge etter noen år. Har du erfaring med Elho-pottene?
  På den brede vernadadelen på kortsiden er det delvis overbygd tak, tenkte sette trærne under der på vinterstid.
  Problemet er bare hvilke trær jeg skal velge! Jeg vil ha forskjellige typer og jeg vil at det skal være tre som kan stå ute hele året, samtidig som det ikke må bli for massivt og sprenger seg ut av kassen. (Dette stryker jo desverre Oliventrær og Sitrustrær.) Jeg er også svært glad i farger.
  Har du noen trær å anbefale som jeg kan lese meg litt opp på?
  Jeg tenker meg en mix av helårsgrønt, bladtrær og trær som blomstrer.
  Jeg har allerede mye hage ellers å stelle, og mere blir det nå som vi driver å renoverer den gamle hagen, så noe lettstelt er også positivt. (Det er litt baktanken med at jeg ønsker så store krukker. Så slipper jeg å vanne hver dag!!) Vi bor langs kysten i sone 2/3.
  Vi får ikke skikkelig sola før i midten av mars. Huset får sol litt utpå dagen og sola står på til langt på kveld.
  I og med at vi har så mye staudebed rundt huset så ønsker jeg når vi nå renoverer å tilføre busker og trær ellers i hagen også fremfor å lage flere bed. Og supplere med sommerblomster i krukker på sommerstid. Vi har 5 store staude-bed [som jeg egentlig ikke vil fjerne] i tilegg til ett steinbed og to bed ved inngangspartiet med helårsgrønne busker. Det største og runde staudebeddet gravde vi ut i midten og laget dam med fontene i [ https://www.instagram.com/rannveigstrand/ ] for å spare oss litt luke-arbeid. Vi har tatt vekk det sjette beddet som var helt igjengrodd og lagt barkduk og bark og plantet en Japansk Viftelønn. Jeg vurderer faktsik kjøpe ett å sette i krukke også!

  Jeg kjøpte også boka di Fuglefryd og har brukt mange tips derifra. Jeg er heldig og bor i skogen så fuglene var ikke vonde å be! Det er ekstremt mye Dompapp og Grønnfink her nå! Resultatet nå er at det egentlig er vanskelig å holde dem med nok mat. Spesielt Solsikkefrø går på høykant.
  Hvor kan jeg kjøpe frø i store kvantum til en god pris? 3 liters sekkene varer jaggu ikke lenge…
  Og har du noen tips til STOOOORE fuglematere? Jeg tenkte kjøpe to 6 litere som du har skrevet om tidligere. Men kanskje du vet om flere fine store praktiske matere?

  Dette ble en lang post!! Beklager det! Men jeg kjenner ikke så mange som kan hjelpe meg akkurat når det kommer til hage:)

  • Hei Rannveig 🙂
   Om du vil vise meg hagen din så er Moseplassens facebookside en fin plass, der er det lett å legge inn bilder, både i kommentarfeltene og i egen post på siden. Gjør gjerne det, synes det er supert å få se hagene deres også! Nå ser jeg jo at du har lenket til Instagramprofilen, så da titter jeg litt på den, men dessverre greier jeg ikke følge opp tagging der. Det blir for mye i for mange kanaler for meg for tiden.

   Høres nydelig ut med blåregnen, så gøy at den allerede er i blomst da, de kan jo bruke årevis på å komme seg dit men da har du tydeligvis kjøpt et modent eksemplar 🙂
   Og ja, plantekasser på hjul er helt konge, da er det enkelt å møblere om, og du kan flytte den lunere om vinteren ja, god ide!

   Det kommer egen bloggpost etterhvert med forslag til trær som er godt egnet for balkonger og terrasser.
   Det samme gjelder budgettalternativ for krukker.

   Jeg kjenner ikke Elhopottene. Jeg har sett de, og de ser jo fine ut, men jeg har altså ikke aning om hva du kan forvente kvalitetsmessig, men det ser jo ut som en seriøs bedrift. De har jo samme produktgaranti som alle andre ting private handler her i Norge, så de bør holde i fem år om du bruker de «etter forskriftene».

   Så flott at du har glede av Fuglefryd!
   Hagesentere, felleskjøpet, og butikker som henvender seg til feks hesteeiere har ofte store sekker (25kg) med frø. Bor du i Oslo kan du dessuten handle hos Oslo Akersus Ornitologisk forening. Jeg veit ikke helt hva som er av utvalg på store fuglematere nå. De har jo noen store på hagesentere og felleskjøpet i sesong, men det er nok noe utplukket nå. De har den store fuglemateren jeg liker så godt (som sikkert er den du tenker på) hos Igroshage.no nå, og sikkert andre steder.

 20. Hei!
  Takk for en fin og opplysende blogg!
  Jeg lurer på om du kan skrive litt om vanning i potter? Hva bør, eller må, vannes underfra og hva kan vannes ovenfra? I noen potter inne får jeg mugg eller sopp på overflaten slik at jeg vanner fra skålen i stedet, men da blir jorden tørr og hard på toppen og jeg vet ikke om det er bra heller? Og nå vegrer jeg å skaffe større potter til verandaen som ikke har selvvanningssystem, men så ser jeg jo at de fleste ikke har det… Derfor ønsker jeg meg litt vanningskunnskap.
  Tusen takk!

  • Hei 🙂
   Ønsket er notert, det kommer mer om vanning, garantert 🙂

   I utgangspunktet vanner jeg alle uteplanter ovenfra (eller ved å sette de i en kasse fylt med vann). Det er infernalsk klønete å vanne utekrukker unnenfra, og helt unødvendig ettersom de tingene som fort blir problematisk inne ikke slår til i samme grad ute.

   Inneplantene vannes delvis ovenfra og delvis nedenfra, litt ettersom hva som er hensiktsmessig. Det spiller ingen rolle om jorden er tørr og hard på overflaten, jeg hariallefall ikke opplevd det som problematisk.

 21. Hei, jeg har begynt å fylle terrassen med krukker, til dels store ettersom terrassen er stor og det må litt grønt til. Nå har mannen min plutselig begynt å klage over at det blir for tungt for terassen. Men det kan jeg nesten ikke tro hvis jeg ser for eksempel hvor tett du har krukkene. Har du tatt hensyn til vekt? Setter du en tung krukke evt. bare rett ovenfor en bærende bjelke?

  • Det er absolutt viktig å tenke på vekt.
   Min takterrasse er en takterrasse, dette er altså taket på huset, og generelt sett så tåler en slik konstruksjon mye mer enn balkonger. Utkragede balkonger må man være meget forsiktig med vekt på, balkonger og terrasser på stolper tåler generelt mer. Men dette vil også avhenge av konstruksjon, byggeår, kvalitet og vedlikehold. Så jeg tørr ikke foreslå hvor mye som er for mye eller for lite.

   Med min konstruksjon er det en fordel at vekten er jevnt fordelt utover. Om man har en balkong på stolper vil det nok være en fordel å sette vekten nær bæringen.

   Jeg har stort sett valgt krukker som ikke veier mest i utgangspunktet, det reduserer vekten litt.

   Og så er det greit å vite at jeg er oppmerksom på snø. Om det skulle legge seg mye snø her (noe det sjelden gjør lengre) så må jeg få den fjernet. Våt snø + mengder av krukker vil bli for mye.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her