Mors 30 meter lange georginebed!

Jeg har vært en tur hos mine foreldre i dag, og fikk lyst til å dele mors fantastiske georginehekk med dere igjen!

Min mor elsker georginer, og hun elsker å glede andre. Så, da har hun like greit kombinert det to, og laget et spektakulært georginebed langs østveggen på ett av uthusene. Bedet ligger like ved veien, og gleder både oss som besøker gården, og alle andre som vandrer forbi 🙂

Georginer kalles også dahlia og er å regne som sommerblomster i Norge. De er egentlig flerårige, men da må man spa opp og lagre knollene inne, for knollene tåler ikke frost. Blomstrer fra ca juli og helt til frosten kommer. Fantastisk nå, og vil bli enda finere om været er godt 🙂

Jeg har blogget mye om georginer før, her er noen nøkkelposter:
* Hvordan lagre georgineknoller
* Hvordan plante georgineknoller

Det finnes vanvittig mange ulike varianter, i ulike høyder og ulike blomsterfarger og former. Her er bare en liten smakebit, du kan se mer georginer ved å klikke på stikkordet Georginer.

Georginer er fantastiske, men de er ikke for alle. De må ha en viss mengde sol og varme for å gi rik blomstring så jeg tror ikke disse vil prestere på friland i Nordland. Georginer må ha vann jevnlig men hater å stå våte, så de trives ikke i dårlig drenert jord, og de trives kun i krukker om man vanner flittig. Og så må du altså enten spa opp og ta vare på knollene, eller kjøpe nye hvert år.

I tillegg er de skikkelig sneglefavoritt…

Men, om du er fascinert så er det bare å prøve! Kjøp noen knoller neste vår, og se om du synes det er noe for deg og din hage 🙂

Eller frist naboen til å kjøpe noen, og til å plante de så de kan glede deg 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Hvor er det smukt! Jeg har selv et stort georginebed, men nu får jeg da lyst til også at lægge georgineknolde langs en af vores husmure 🙂 Jeg har i øvrigt overvintret mine georginer under isoleringsmåtter i vinters, og de overlevede. Men vi har det nok heller ikke så koldt som der bliver hos jer.

  • Ja, dere slipper jo unna litt mildere i Danmark 🙂 Smart med isoleringsmatte!

   For mor fungerer det ekstra godt å ha det langs huset der fordi det er så tung leirjord i resten av hagen. Her er det godt drenert og så baker sola fint på veggen selv om det bare er sol halve dagen. Men husk, har du den langs huset må du være forberedt på å vanne ved behov, og det er ikke nødvendigvis så stas for husveggen eller dreneringen 😉

 2. Georginer er så vakre og alle de forskjellige variantene som finnes da. Jeg kan ikke ha dem hjemme på Jæren. Der er det for vått og for vindfullt, og for mange brunsnegler. På hytta på Sørlandet derimot, der trives de, og neste vår skal jeg kjøpe flere knoller. Gleder meg allerede.
  Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

 3. Wow! Hvilken samling! En låvevegg, det skulle man hatt 🙂
  Jeg har de fleste mine i store potter. Men har prøvd et nytt triks mot sneglene på frilandsgeorginene: Surret selvklebende kobberbånd nederst på stilkene, og det funker! 0 hull.

  • neida, er ikke en låvevegg, låven er på andre siden av tunet, dette er et kombinasjonsuthus som har mange ulike funksjoner. Bla sveiserbolig og lagringsplass. (hehe, rett skal være rett)
   Men, uansett bruk av bygg, jeg synes det er veldig hyggelig å høre at du synes det var fint!

   OG, veldig interessant at du får det til å funke med kobberbånd nederst, da må du jo ha det ganske ribbet for blader nederst på planten da?

 4. Så fantastisk med så mange Georginer på et sted. Jeg har også blitt fan av disse plantene, ikke minst på grunn av din blogg. Dessverre var det mange av mine knoller som tørket ut i løpet av vinteren i kjelleren, men noen få kommer og de nyter jeg. Ha det godt. Hilsen fra Liv

  • Hei Liv 🙂
   Så kjipt at de tørket ut for deg i vinter! Bedre lykke med neste sesong av lagringen
   Og veldig hyggeligelig t du har glede av både dine egne georginer og de jeg deler gjennom bildene 😀

 5. Så nydelig!!!! Virkelig flott- jeg er og svært glad i georginer. Har noen knoller jeg har hatt i ca.20 år, og fått noen som er ennå eldre, men i mye mindre målestokk. Dette var bare så fint å se. Nå har jeg pga.helsen plantet noen i opphøyde kasser og det fungerer bra, men som du sier må de vannes en god del(ikke problem denne sommeren),Stor kompliment til din mor og du som delte dette.

  • Hei Anne Elise 🙂
   Så hyggelig at du satt pris på mors bed og mine bilder. Og veldig hyggelig at du har dine egne georginer!

 6. Da brunsneglene begynte å spise mine georginer startet eg hyppig bruk av ferramol. Ferramolen sørget for at sneglene ble ‘mette’ før de hadde fått begynt på planten, så de har fått vokst i fred:)

  • Så fint at du hr funnet noe som fungerer.

   Ett lite pst: Jeg har fått en en par uavhengige rapporter fra lesere som mener at småfuglene i hagen tar skade av ferramolen, (dette er ikke noe produsenten vedkjenner seg). Jeg foreslår derfor som en ekstra foranstaltning at man legger ferramolen under noe slik at fuglene ikke kan komme til for å spise, da blir det dessuten beskyttet mot regnvær, og sneglene liker seg godt under en bordbit som lener seg mot en stein eller slikt de så det er greit nok for de også.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her