Slik planter jeg løk i krukker

Reklame

Jeg er i vårhageplanleggemodus for tiden! Balkongen begynner å fylles opp med trær, busker og stauder.
Nå er tiden for å legge løk– for lite slår de små første løkblomstene hva gjelder hageglede 🙂

Å lykkes med løk i krukker er ingen selvfølge, men, det er fullt mulig med noen triks, og de deler jeg nedenfor. Ispedd inspirerende bilder og gode sammenplantingsfavoritter, lenket opp mot det fantastiske utvalget hos Hageglede.no. NB, om du bruker rabattkode Moseplassen18 så får du 15% avslag

Samplantingstips 1: Vårblomster + mose = sant 🙂 Legg gjerne et tynt teppe av mose over løken, fint både høst og vår 🙂

Utfordringen:
Løk liker ikke å stå vått. Da råtner de. Det er derfor løken ofte trives bedre langs huset enn i andre bed. Inntil huset er det vanligvis bedre drenering, spesielt om du har leirjord. Det er også derfor løk kan ha problemer med å trives i krukker. Krukker er jo i utgangspunktet godt drenert, men, om høsten så vil ofte krukker fryse ti bunnen mens det fortsatt regner på toppen, og vips får du søkkvåt jord.

Et annet problem er at jorda/røttene i krukker er mye mer utsatt for kulde. I bakken nyter de jo godt av jordvarmen, i krukker blir det kaldt. I noen deler av landet veldig kaldt.

Rutelilje soler seg en tidlig vårdag på balkongen. I år jukset jeg og kjøpte noen vårløk ferdig drevne, til neste år kommer de av seg selv 🙂 Gleder meg!

Løsningen:
Det aller beste for å unngå den våte jorden er om du har mulighet til å sette krukken under tak, i god tid før jorda fryser så den rekker å tørke ut litt. Det kan være under takutstikket på huset, eller inn i en uoppvarmet bod (altså en bod hvor det fortsatt blir minusgrader, ellers tror løken det er vår). Eller du kan gjøre som jeg skal og lage deg et midlertidig tak med noen plater over feks noen bukkebein. Jeg har sågar sett noen sette en paraply ned i krukken, funker finfint det også 🙂

Og den strenge kulden, jo den kan løses med isolasjon. Sett krukken lunt, lunt er bra fordi vinden kan kjøle ned langt mer enn stillestående luft gjør. Å stå lunt lar seg forøvrig fint kombinere med å sette krukken under tak. Bor du i kalde deler av landet så kan du i tillegg vurdere å pakke rundt krukken med noe som isolerer. Noen surrer bobleplast eller isolasjonsmatter rundt, andre bruker løv. Du kan også rett og slett plante i krukker som er ferdig isolerte, det finnes krukker i plast med doble vegger, det beskytter noe 🙂

Har du bed så har jeg dessuten en liten ekstraløsning: Du kan plante løk i «løkkurver» (små helt perforerte plastpotter), som du graver ned i bedet nå, og så til våren graver opp og setter i en krukke. Dette har jeg gjort mye, og det funker som fjell! For, når løken er avblomstret så kan du bare sette den tilbake i bedet igjen, og så har du det gående fra år til år. Har du ikke bed så kan du gjøre noe lignende ved å plante i store plastpotter som du setter i boden, og så tar frem og planter i krukker til våren (hele saken, med potten på).

Du kan dessuten «jukse», ved på våren rett og slett grave opp en løk og sette i en liten potte som her. Funker fint med småløker som krokus, perleblomster og våriris, mf.

Jammen, løsningene dine funker ikke for meg!
Det er helt ok. De funker ikke for meg alle sammen heller 😉
Jeg prøver å beskrive noen ideelle forhold, og så må du tilpasse til dine lokale forhold. Mange av mine løk blir stående i krukker jeg ikke kan flytte på, og som jeg ikke gidder pakke inn på stygt vis. Men, da er krukken så stor at det som er problematisk med krukker blir mindre problematisk. Og så kan jeg kompensere litt lokalt, ved at jeg feks setter en paraply eller et lokk (med rom for lufting på sidene) på toppen av krukken på slutten av høsten.

Tulipaner og pinseliljer blir aldri feil, spesielt ikke foran erkeromantiske engelske cottages 😉

Ja, og hvordan foregår selve plantingen av løk da?
Enkelt!
1. Finn frem krukke med drenshull, fyll i leca, legg duk, fyll på jord, helst ikke torvjord for den drenerer dårlig
2. Plant løk i den dybden som står på pakken (alle løkpakker oppgir hvor dypt den skal, null stress!)
Vil du ha en krukke som har lang løkblomstring så planter du i lag, eller hva man kaller lasagneplanting. Hageglede har en kampanje på det i sitt nye nyhetsbrev, les den her.
3. Vann. Ja, løken trenger nemlig at jorden er litt fuktig skal den greie å etablere røttene sine.
4. Sett krukken der det passer deg. Gjerne under tak om det er mulig, sol er ikke nødvendig nå.
5. Når frosten kommer kan du vurdere å isolere.
Og så, til våren: Nyt!

 

Mine drømmekombinasjoner:

Noen av krukkene skal plantes til med ett slag løk, og står med en busk eller tre eller staude som ikke interakterer med de. Men mange skal settes sammen, og da har jeg laget følgende sammenplantninger, som er som komprimerte bed i en liten krukke:

Vårsolgul
Gult er ikke bare en farge med ropert, det kan også være en myk farge. Spesielt om den mikses med hvitt 🙂
Disse tre skal plantes i lag i en kremhvit plastkrukke, den samme krukken som brukes Hagegledes lasagne-miks-sett. Det er fine mikser, så titt innom. Og krukken er smart, for den er i dobbel plast, noe som betyr at den har innebygget isolasjon. Genialt!

I min gule miks finner du Krokusen ‘Cream Beauty‘ (har hatt den før, både humlene og jeg anbefaler den varmt!), svibelen ‘Carnegie‘ (ja, absolutt, svibel er genial i hagen), og så avrundes blomstringen med påskeliljen ‘Avalon’.

Høygravid og tung humledronning og en tapper liten Cream Beauty 🙂

.

Mimremiksen
Denne miksen er basert på min favorittsammenplantning i gamlehagen! Krokus starter, og mens den blomstrer så smyger såvidt ruteliljene og forglemmegeisøster seg frem. Ruteliljen blomstrer så først, og så kommer forglemmegeisøster etter. Jeg har brukt ‘Mr Morse’ som har hvite blomster, han er litt vrien å få fatt i, men verdt å lete etter til våren! Eller, du kan plante sammen med en annen staude. Det er dobbelt så mye krokus som jeg trenger, så halvparten av hver pakke blir plantet et annet sted.

De utvalgte løk er er Crocus sieberi ‘Spring Beauty‘, Crocus chrysanthus  ‘Ard Schenk’, og crocus tommasinianus ‘Ruby Giant‘ og en mikspakke med rutelilje

.

Har du ikke alltid bodd her da? miksen 
Denne herlige miksen av blått og rosa skal få boltre seg fordelt på to, kanskje tre, store krukker like ved sofagruppen. Planen er å plante de litt «tilfeldig», litt slik «gammel selvgrodd hage» stil. Det er ekstravagant mye løk, men helt nødvendig for meg å plante så mye for dere trenger jo å se hvordan et vårbed kan se ut i en krukke, ikke sant…? 😉

Nå er det nå sånn med løk at den ikke alltid kommer i rekkefølgen man tenker, men, jeg tenker at den vil ture frem slik, med mye overlapp:
Krokus ‘Blue Pearl‘ (ekstra tidlig krokus som er hvit med blått skjær). Vårpryd, botaniske tulipanen ‘Little Beauty‘, perleblomsten tydeligvis bare jeg liker: indigoperleblomst, rosa spansk klokkeblåstjerne og til slutt den kultiverte tulipanen ‘Havran‘.

 

Jeg skal ha mer løk også, men de settes  her og der i krukker, ikke samlet. Bla skal det være være endel hvite løkblomster nedover på skogsbalkongen, som små glimtende juveler under busker og trær 🙂  Du finner flere av mine utvalgte løker i forrige bloggpost jeg gjorde for Hageglede. 

Nå er det tid for løk – se hva jeg fant hos Hageglede.no!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Hei og tusen takk for en herlig og inspirerende blogg. Følger deg med stor glede og spenning! Du har så mange gode ideer og gir masse inspirasjon til slike som meg:) Du skrev tidligere at du skulle skrive et innlegg om hvordan du overvintrer krukkene ute. Håper det kommer snart. Jeg har vært på utkikk etter en krukkepose som har glidelås og trekt med isolerende bobleplass inni. Har funnet typen hos Bygxtra i Danmark som heter Hortus Krukke plantebeskyttelse, men dessverre leverer de ikke til Norge. Vet du om noen som selger noe liknende i Norge? Mvh Vivian

 2. Tror jeg må innom Mestergrønn og plukke med meg noen løker og prøve å sette i en eller 2 krukker i år. Fikk veldig lyste ette å ha lest dette her og sett alle de flotte løkene nederst i innlegget 🙂

 3. Veldig informativt innlegg som gav meg øyeblikkelig lyst til å plante løk i krukker 🙂 En gang for flere år siden plantet jeg krokus og flere sorter jeg ikke husker nå, i ei balkongkasse. Denne satte jeg i ei diger pappkasse med rikelig plass rundt, som jeg foret med avispapir (krøllet sammen) som isolasjon. Kassa stod ute på verandaen under tak hele vinteren. Om våren pakket jeg gradvis opp og de spirte flott! Herlig vårlykke 🙂

  • Så flott å høre Rigmor at jeg ga deg lyst til å plante. Høres kjempefint ut den løsningen din med balkongkassen 😀

 4. Veldig hyggelig å følge med på arbeidet i hagen din. Jeg har også gått fra hage-hage til balkonghage. Mange fine tips her, er ganske blank, når det gjelder bare planting i potter. Gleder meg til å se hva som dukker opp når snøen er borte.

  • Så flott at du har glede av bloggen marion.Og ja, nå gleder vi oss alle til vår!

 5. Hei, Vi har problemer med hjort og rådyr som spiser opp løkene mine i bed. Har derfor tenkt å sette det i krukker på altanen der ingen kan spise de opp. 🙂 Jeg fant i kjelleren en pakke med Nederlandsk tulipanløk kjøpt i fjor sommer på Schiphol flyplass, kan de plantes nå tror du – eller er løpet kjørt for 1 år gamle løker.

  • Hei Camilla, er du litt heldig så kan det fortsatt være liv i de. Du kan gjette litt basert på vekt, er de superlette og inntørka, da er de trolig døde, er det fortsatt litt vekt i de så er det fortsatt litt liv. Jeg ville ha plantet de nesten uansett, det tar ikke lang tid og potensielt kan det gi mye glede 🙂

 6. For et innlegg du har laget ❤☘ gleder meg til å plante løk for første gang. Takk for inspirasjon ☺

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her