Hyllest til georginer/ dahlia :)

I dag leverer jeg en liten hyllest til en av høsthagens store stjerner: Georgina. Hun kalles også dahlia, og er om hun får godt stell en skikkelig praktplante som blomstrer helt til frosten kommer.

Godt stell vil si:
– Solrik og varm vokseplass. Jo mer sol jo mer blomstring. Og så liker hun at det er varmt, så i de kaldere delene av landet må hun bo i en lun krok som gjør det meste av solas varme.
– God drenering, og nok vann. Hun liker ikke å stå våt, og hun liker ikke å tørke ut. Leirjord er ofte for vått om du ikke har god drenering. Krukker kan bli for tørt om du ikke er flink til å vanne.
– Nok mat. Fru Georgine er sulten, sånn på nivå med andre sommerblomster. Gi henne mat og hun gir deg blomster
– Og så bør du fjerne de visne blomstene. Det gir henne lyst til å lage flere
– God vinteroppbevaring. Se punkt nedenfor

Obs snegleeiere:
Georginer er favorittmat for snegler. Rett og slett.

Overvintring:
Georgineknollene tåler ikke å fryse. Så dersom du vil ha georginene over flere år så må du spa opp knollene på høsten og oppbevare de inne. Jeg har laget en grundig bloggpost om hvordan du skal gå frem for å lykkes med oppbevaring av georgineknoller! Du kan vente med å spa de opp til etter første nattefrost.

Jupp. Jeg er fan av georgienene 😀
Jeg pleide å ha mange, men har sluttet med de. Når hagen er 46m2 stor så kan man ikke ha alt, og jeg får fint mitt behov for georginer dekket både av minnene, og ikke minst av min mors spektakulære georginebed! Jeg var der ute i dag og tok disse bildene, og fikk (som alltid) med meg en stor favn hjem, så i morgen tenker jeg jeg deler noen bukettbilder på Instagram og Facebook. Husk å følge meg der 🙂

PS: Som nevnt i går så har jeg kranglete øyne for tiden. Det betyr bla at øynene mine ikke er så samarbeidsvillige når det gjelder å se på en skjerm. Jeg kan holde på litt, men ikke så lenge om gangen, så jeg håper du unnskylder om jeg ikke følger opp like godt på kommentarer ol 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Dette har jeg lurt på: skal georginer/dahlia ha gjødsel underveis? Jeg har plantet mange et bed, de fikk ny, vel relativt næringsrik jord under planting, men siden har jeg ikke gitt dem noe, bare vann, dersom lite regn.. De står litt i halvskygge, så har tenkt det er derfor de ikke blomstrer så altfor mye(men de kommer med en del blomster altså..) Men ganske jeg burde gjødsle dem i tillegg, og i så fall hvordan? Flytende, eller…? Noen som har erfaring og vet?(skjønner godt du ikke har kapasitet til å svare, men kanskje noen andre som vet…?
  Hilsen Annette

  • Hei
   Jeg gir de brenneslevann første delen av sesongen. Deretter har jeg gitt Biobact (flytende organsisk gjødsel), da jeg har de i potter.

  • Ja, de skal absolutt ha mat underveis, det gjelder altså praktisk talt alle sommerblomster, og grønnsaker. Akkurat hva du skal tilby er en smakssak, generell gjødsel er bra nok, og dosering ser du på pakken.

 2. En særdeles velfortjent hyllest! Jeg er langt over middels henført i Dahlia og jeg går på år etter år, selv om de ikke stortrives hos meg.
  Håper øynene dine vil samarbeide godt snart.
  Hilsen Jannicke

 3. Er så enig i at de fortjener en hyllest- nydelige bilder. Jeg har dem i både dyp plantekasse og i selve hagen-holder alltid på dem så lenge jeg kan, de siste ukene har de bare bugnet av blomster.Jo, selvsagt trenger de gjødsel-men ikke allverdens har jeg erfart.Mine oppbevares i kjellerbod (har hatt dem i 15-16 år nå.
  Spar dem opp og lar dem tørke litt på terrasse e.l. legges så i store potetposer eller pakppkartonger på en avis. Dette fungerer veldig fint. De er jo flotte til snitt- og jeg er spesielt glad i å legge bare hodene og litt blader i vide laveskåler, da holder seg kjempelange.Ha en fin dag – alle Dahliaentusiaster- og selvsagt alle andre og.-)

  • Så morro at du har hatt de i så mange år da Anne Elise 😀
   og ja, georginene er supre på en skål, absolutt!

 4. Etter to fine hager med leopardsnegler har jeg nå en hage ute av kontroll med brunsnegler. Og mens jeg bakset med de brune gnafset åkersneglen opp det meste. Nå plukker jeg som en gal og får snart kontroll, – men naboer…. Så her blir det innkjøp av plantekasser. Drømmer om et innlegg fra deg. Må jeg kjøpe med sneglekant fra Danmark? Holder de også åkersnegl unna? Drømmer om georginer og salat. I fred! Bedd har jo fine kasser men ingen kant. Du skrev en gang at de holdt seg unna kasser i metall? Dumt å kjøpe kasser for tusenvis av kroner som slipper sneglene inn. Men du slipper vel dem i høyden:-) Tusen takk for verdens beste blogg, forresten! Takk for kjempeverbenaen som fikk slippe inn i min hage nesten fri for sommerblomster. Takk for oppskriften på fuglebad – tenk fuglene kom og badet! Takk for Pinky Winky og masse inspirasjon!

  • Hei 🙂
   Jeg har heldigvis ingen erfaring med plagsomme snegler, så jeg avstår fra å gi råd om hva som virker og ikke. Det er det så mange andre som kan så mye mer om.

   Nei, jeg håper ikke jeg har skrevet at de holder seg unna metallkasser? Det jeg tror jeg har skrevet er at det finnes metallkanter å sette på kassene, som kan virke. Ulike typer (noen har fysisk bariere, andre fungerer fordi sneglene ikke er glad i å gå på kobber), hva som er bra og ikke av de aner jeg ikke. Men ja, jeg tror ikke plantekassen Bedd har noen snegleavskrekkende virkning, rent bortsett fra at det vanligvis er noe mindre snegler oppi kasser og krukker enn på bakkeplan.

   Veldig hyggelig å høre at du har mye glede av bloggen, men akkurat på snegler må jeg dessverre be deg lete opp gode tips andre steder 🙂

 5. Hei! Ja, georginer (Dahlia) er flotte. Jeg har et problem med mine «vintergeorginer» Overvintringen i kjeller går greit. Plantene får god vekst hver sommer men jeg fikk 2 sesonger uten blomster. Mulig at jeg ikke fjernet alle gamle knoller. Er det et kjent fenomen at alle knoller må være unge (med lys farge)?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her