Alt om georginer / dahlia!

langt rendyrket georginebed

Georginene kan være de flotteste blomstermaskiner!
De krever mye sol, og de må inn om vinteren, men belønner deg med kontinuerlig blomstring fra midt på sommeren og helt til frost.

Jeg har blogget mye om georginer (dahlia) oppigjennom. Det er jo umulig å ikke elske variasjonen og entusiasmen, så nå håper jeg å smitte deg med litt georginedilla også 😉

Åpne georginer er skikkelig humle og sommerfugl-magneter 🙂

.

Slik kommer du i gang (og avslutter)
*** Hvordan og når plante georgineknoller
*** Hvordan overvintre georgineknoller

.

Stell:
Georginer vil ha endel sol, jo mer sol jo mer blomstring. Den vil også ha jevn tilgang på vann og næring. Så, min erfaring er at om du vil ha den i krukke så bør du velge en stor krukke, ellers blir det styrete med vanningen. Også må du knipe vekk gamle blomster for at den skal fortsette å blomstre. Utover det så finnes den ikke sær.

Men, det er greit å vite at georginer er favorittmat for snegler. Så har du mye snegler så må georginene opp i krukker og settes der sneglene ikke vandrer.

Hvor kjøpe:
Georginer selges som knoll, frø eller plante. Det er veldig greie å så, men det er litt sent nå. Knoll derimot er absolutt perfekt å kjøpe nå og plante i løpet av april-mai. Du finner georgineknoller alle steder det selges planter for hagen, så denne er enkel å fange! Plantene kommer til salgs på forsommeren, de er som oftest mer å anse som en bruk og kast da de ofte ikke rekker å danne knoller.

Pst (Reklame):
Jeg har et samarbeide med Hageglede gående. De har det jeg tror er norges største utvalg av georgineknoller, 129 slag! Bruk rabattkoden Moseplassen så får du 20% avslag på knoll, løk barrøtter og frø!

Det er mange grunner til å elske georginer. For meg er det variasjonen og entusiasmen og de fascinerende perfekte men allikevel varierte blomsterhodene. Og ikke minst det at jeg tenker på moren min når jeg ser på de da 🙂 Jeg kjøpte nylig 16 nye slag til henne for det lange bedet du ser øverst i posten, hyggelig å dele en dille!

De georginegale har det godt! 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Du er så inspirerende. Er en nybegynner og skal til på andre sommeren på ny terrasse. I fjor ble det bare ferdigkjøpte planter som døde når frosten kom. Nå vil jeg planlegge mer og se ting gro! Og disse georgierne er jo vakre (gikk inn på nettsiden til Hageglede og ble glad:). Men også glad knollene kommer med en ‘oppskrift’ på hvordan så de. Men siden jeg har terrasse må disse i en krukke. Hvor stor krukke trenger de, hvor dyp må den være? Og i en krukke hvor mange knoller trengs det? Fikk lyst til å mikse med farger i en krukke men er det å anbefale, noen åpne og noen tette? Mange spørsmål på en snefull dag. Sorry 😉 God påske!

  • Hei, det var et veldig bra spørsmål!
   dessverre vanskelig å gi skikkelig tydelig svar. Men jeg skal prøve å gi deg noen råd 🙂

   Tingen er jo at planter sjeldent er spesielt uniforme… Noen blir større enn andre, også innen georginer. Mest pga sort, men også pga det kan være forskjell i hvor stor knoll man får og hvor godt stell de får (og litt bare plantes iboende livsglede). Men for å være konkret. Når georginer står i krukke kan de med fordel stå litt tett, mye tettere enn på bakken fordi de jo har så mye luft rundt seg utenfor krukken. Pst: Har du de høyeste sortene så bør du belage deg på å ha noe støtte for de, ellers vil de nok velte ut sidelengs.

   Krukkestørrelsen kan være fra liten til stor, jo større krukke jo lettere å lykkes for georginer er tørste og sultne og liker ikke å tørke. Vanner du hver dag kan du kompensere mye, men hvor realistisk er egentlig det gjennom en sommer?

   Så er spørsmålet hvordan du liker å ha krukkene dine. Mange ulike arter sammen (feks georginer + noe lavt som legger seg utover), eller bare en art men ulike navnsorter (farger), eller bare en lik art i hele krukken? Dette er rene smakspreferanser! Det høres veldig fint ut å blande ulike navnsorter av georginer i krukken, velg noen som passer sammen i farge, men har ulike blomster, så blir det spennende og lekkert uten å bli masete 🙂

   La oss ta utgangspunkt i en krukke på 40-50cm diameter. Mindre enn 40 cm diameter liker jeg ikke å bruke, men mange synes de store krukkene blir dyre og trøblete så 50cm er en god løsning for mange. I den ville jeg satt tre nykjøpte georginer, du kan også sette flere om du vil, men da må du vanne oftere. Har du derimot en stor gammel knoll så kan det være nok å ha bare en knoll (eller dele den gamle i to-tre og plante alle i krukken). Høyden på krukker: det er fint om de er 40 cm dype, noe særlig mer er det ikke så mye vits i egentlig, da er det bedre å gå for bredde.

   Håper det var til hjelp, ikke bare forvirring 🙂

 2. Heijeg lurer på im disse blomstene er giftige?? Jeg bruker mye levende blomster,å pynter på kaker
  Mvh anne

  • det er en fiktiv forskjell.
   Georginer er georginer. Det som selges som sommergeorginer er produsert som stiklinger, og det betyr at de i liten grad har rukket å danne seg skikkelige knoller før høsten, og dermed er de vanskligere å overvintre enn «voksne» georginer. Det er ellers akkurat samme planten.

 3. Heisann, hvor mye blomst kommer utifra 1 knoll? Skal bestille fra nettet nå og ser at noen pakker inneholder kun 1 knoll. Hva vil det egentlig si?
  Mvh Tone

  • En knoll kan lage alt fra ingen til 30 blomster, det vil komme helt ann på størrelsen på knollen, og stell, og type. Noen har få og store blomster, andre har små og mange blomster. Store kraftige knoller lager større plante og flere blomster enn de små. osv. De som selges er gjerne ganske små, men vil så om de trives i år legge på seg og bli større for neste sesong.

   Det er altså umulig å si, og jeg er ikke villig til å gjette 🙂

  • Det vanligste er å dele på våren, det er generelt sett best om knollen får være urørt over vinteren. Men om man vil kan man dele på høsten, og om knollen har råte når man graver opp så må det skjæres bort, og om du da samtidig vil dele så er ikke det nødvendigvis så dumt (noen veldig store tette knoller kan få råte, dette avhenger både av den spesifikke kultivaren og av jordsmonn og fuktforhold)

 4. jeg lurer på hvor ofte bør jeg vanne georginene. har ca 35 – 40 stk av forskjellige varianter.

 5. Hvordan oppbevarer du de gjennom vinteren? Lar du knollene stå i jorda vinteren gjennom, eller tar du de ut av jorda og lagrer de?

  • Hei. Betyr dette at knollene ikke må opp av jorda å ligge tørt gjennom vinteren? Om de er planter i Potter, kan man bære pottene inn i et mørkt kjølig rom og la de være der gjennom vinteren?

  • Hei. Betyr dette at knollene ikke må opp av jorda å ligge tørt gjennom vinteren? Om de er planter i Potter, kan man bære pottene inn i et mørkt kjølig rom og la de være oppi der?

 6. Hei! Jeg ett spørsmål; når blandene har falt av blir det igjen en «klump», skal disse klippes vekk så kommer det nye? Og evt hvor lang ned? For noen nydelig blomster som jeg har forelsket meg helt i

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her