Kastanjegjerder, enkel og lekker ramme for hagen

Kastanjegjerder er en genial måte å dele opp hagen, eller lage avgrensning mot nabo eller utmark. Der hvor gjerder flest gjerne kan bli harde og «masete» så har kastanjegjerder et utrykk som danner en rolig og lekker bakgrunn for plantene.

Så. Hva er kastanjegjerde? Jo, det er splittede kastanjetrær, som er festet sammen med tykk ståltråd. De kommer på rull, og skal gråne naturlig. Svært enkle å montere, null vedlikehold.

Alle bildene er fra hagen til Maria. Hun har kastanjegjerde flere steder i hagen og hver gang jeg deler bilder fra denne hagen så spør dere om gjerdene hennes, så nå var det på tide å få løftet frem kastanjegjerdet!

Gjerdet er altså av kastanje, som har et høyt innhold av garvesyre som fungerer som naturlig impregnering. De er derfor svært holdbare (15-20 år under normale forhold), og behøver ikke behandles på noe vis, noen sinne!

Produksjonen er bærekraftig da den består av at man jevnlig skjærer trær ned til bakken, og så lar de skyte på nytt. Det er på mange måter Frankrike og Englands svar på den norske skigarden, laget av materialer av i utgangspunktet lav verdi. Men kastanjegjerdene varer altså mye lengre 🙂

Kastanjegjerder selges på rull, i ulike lengder og ulike høyder (jeg har sett de fra 90til 180 cm høye). Det kan også være ulike avstander mellom pinnene slik at noen modeller er tettere enn andre.

Når du skal montere ett gjerde så må du først slå ned stolper. Avstanden må du tilpasse etter lokale forhold, men du kan vel ta utgangspunkt i to meter avstand, tettere om de er høye og utsettes for mye press. Stolper kan du lage av både trelastvirke og staur. Så kan du enten feste ståltråden til stolpen med en krampe, eller sette spikre kastanjen i stolpen. Det er viktig at du strammer gjerdet skikkelig når det monteres, ellers blir det stående å henge på lite pent vis.

Også sitter dere der da og tenker JA, JA, de var fine, men HVOR???
– Trolig er dette enklere enn du tror! Nå er vi nok litt utenfor sesong, men så snart bakken har tint så kan du rett og slett sjekke med ditt lokale hagesenter om de har, eller vil ta inn. Om du ikke finner det lokalt så veit jeg de selges på nett. Men, de var i fjor å få hos Hageland (alle), Bauhaus og Felleskjøpet, og sikkert mange andre kjeder også.

Så, la meg oppsumere; Pent å se på, mulig å se gjennom, bremser vind, stopper ikke-altfor-trassige barn og hunder, relativt rimelig og enkelt å montere, og perfekt med planter. 
– Jeg digger kastanjegjerde, gjør du?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Kastanjehegn er nemlig så smukt! Vi har det flere steder, blandt andet omkring køkkenhaven om som indhegning af andegården 🙂
  Det er fine billeder du viser!

 2. Utorlig fint og praktisk gjerde. Jeg har dette gjerde både for å skille til nabo og og som skille og vindstopper i hagne. Vi har hatt det i mange år nå og det blir bare finere med årene…

 3. Hei Anne. Tusen takk for tipset. Jeg har de siste dagene gått å tenkt på gjerde, vi trenger et nytt mot naboen. De ser fine ut og passer i min litt ville hage. Og akseptabel pris på felleskjøpet.

 4. Vet du hvor jeg får kjøpt kastanjegjerde i 1,80 m høyde. Har hørt overalt. Kun 1,20 og 1,50 og 2, 00m..
  Mvh
  Lise

  • Hei Lise, jeg har ikke oversikt over hvem som har hvilken lengder, dessverre.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her