Balkongens fineste botaniske tulipaner!

Tulipa turkestanica botanisk tulipan med magnolia

Jeg har en sterk fascinasjon over de gamle «ekte» tulipanene. Disse som er slik tulipaner er ment å være fra naturens side. De kalles gjerne botaniske tulipaner, og er mindre i blomst, lavere, kommer tidligere og åpner og lukker seg med solen. Viktigste forskjellen er dog at de kommer igjen fra år til år, og sågar kan formere seg om de virkelig trives!

Botanisk tulipan tulipa turkestanica
Tulipa turkestanica! Legg merke til at den har mange små blomster på høye stilker

Tulipaner er gjennom flere hundre år kultivert frem for å lage det vi i dag ser på som vanlige tulipaner. De er jo flotte de, men med mindre man styrer masse med å grave de opp så varer de stort sett bare en sesong eller to. Jeg liker begge tulipantypene, men er altså ekstra begeistret for de botaniske fordi de ordner seg selv, og fordi de kjennes så levende.

villtulipan Tulipa turkestanica sine blomster, hvite med gult senter
Tulipa turkestanica, masse pollen og veldig populær bland småbier

Jeg har flere slag botaniske tulipaner i krukker i vinter, og de mest vellykkede er uten tvil min gamle favoritt Tulipa turkestanica, og dens til forveksling like fetter Tulipa polychroma. Jeg har aldri prøvd polychroma så jeg var veldig spent på hvordan den egentlig så ut. Den var nemlig veldig lik turkestanica i bilder og beskrivelse.

Sammenligning av tulipa turkestanica og polychroma
Øverst: Turkestanica, nederst polychroma

Nå står de i hver sin krukke på skyggebalkongen (skogbrynet) og de er hver sine stjerner! Polychroma er er mer kompakt enn turkestanica, med littebitt større, rundere og hvitere blomster. Den største forskjellen er dog høyden. Hos meg er polychroma halv høyde av turkestanica!

Tulipa polychroma villtulipan med hvite og gule blomster
Tulipa polychroma er betydelig mer kompakt

En annen forskjell er at polychroma har riktig god duft. Det kjenner jeg ikke av turkestanicaen. Jeg må rett nok stikke nesa nedi blomsten for å kjenne den, men rund fin og søt, og om det var ganske mange av den så tenker jeg at jeg ville kjent duften uten å bøye meg ned.

Tulipa polychroma blomster. Botaniske tulipaner med hvite blomster med gult senter
Tulipa polychroma ovenfra. Som du ser rundere i kronbladene

Så er jo spørsmålet: hvilken av disse to botaniske tulipanene er finest?
Det tror jeg er en ren smakssak. For meg blir det turkestanica fordi jeg liker den høye elegansen, og jeg liker faktisk også at den er litt mindre hvit. Men begge er hjertlig velkommen i hagen min 🙂

Botanisk tulipan i krukke
Poly la seg mer utover enn fetteren Tran. Men det kan være lokalt hos meg.

Løk i krukker:
Stusser du nå litt på at jeg har tulipan i krukker og lurer på hvordan lykkes med det? Jeg skrev en bloggpost på krukker og løk i fjor (reklame), som en del av samarbeidet med Hageglede. Hageglede har forresten salg nå, sånn om du skulle trenge noen georgineløker eller annet godt for sommeren. Og ja, så kommer det en oppsumering om en par uker på hvordan løken greide seg i de ulike forholdene den fikk hos meg. Det var naturligvis ikke alt som var like suksessfylt.

Slik planter jeg løk i krukker

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Jeg har prøvd meg på botaniske tulipaner i år. For det første har ikke rådyra spist de, de vanlige gikk (Kan være tilfeldig). Og for det andre er det jo tre blomster per stilk. Fantastisk. Dette må gjentas!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her