Smart behandling av terrassegulv!

terrassegulv behandlet med sioox trebeskyttelse

Advertisement

Reklame for Sioo:x

Jeg får mange spørsmål om hvordan få ett terrassegulv som er vakkert å se på, godt å gå på, har minimalt med vedlikehold, og varer lenge.

De vanlige valgene for overflatebehandling er olje og beis. Og det er vel og bra om du mest av alt ønsker fargesetting av gulvet, men om du heller jakter på en behandling som gir økt levetid på terrassegulvet uten å måtte påføres hvert tredje år, så synes jeg du skal sjekke ut Sioo:x

Hvorfor Sioo:x

 • Beskytter terrassen bedre enn hva beis, olje og grønnsåpe gjør
 • Varer i opp til 12 år
 • Er miljøvennlig
 • Gir vakkert sølvgrått utseende
 • Gir et gulv som er godt å gå på

Jeg har jo pleid å bare bruke grønnsåpevask på mitt terrassegulv. Det fungerte fint i gamlehagen, men her på takterrassen er det ikke så lettvint å flytte på krukker for å komme til for vask, og jeg ser også at gulvet gror til mer her enn det gjorde i gamlehagen. Så, i jakten på et bedre alternativ til grønnsåpen havne jeg via tips fra lesere inn på Sioox.

Med løfte om å få beholde det jeg elsker: Det naturlige utseende og  den gode fotfølelse, og få lengre holdbarhet på gulvet og mer motstandsdyktighet for alger og soppvekst, så var det ikke så mye å lure på. Naturligvis vil jeg ha et gulv som varer lengre!

Anne med malekost

Hva GJØR Sioo:x?

Virkestoffet er mineralet kisel. Det trenger inn i trevirket og reagerer med dette, og danner en fysisk sperre. Behandlingen skjer altså inne i selve trevirket, ikke bare på overflaten, og det er det som gjør at det varer så lenge.

Du får en beskyttelse av trevirket slik at det blir hardere og mer holdbar, og barrieren kiselen danner gjør treet mindre utsatt for alge og soppvekst.

Vil du lese mer om hvordan sioo:x virker så anbefaler jeg denne generelle artikkelen, og denne som forklarer litt mer av kjemien

Nå som det er nybhandlet er gulvet ganske brunt, men det vil gradvis få en pen lys gråfarge.

Hvilken gulv er produktene egnet for:

Sioox kan påføres alt trevirke for terrasse. Feks trykkimpregnert furu og gran, kjernevedfuru, sibirsk lerk, seder, termowood og ymse edeltrær. Du kan gjerne bruke det på pergolaen, hagemøblene og husveggen også forresten. Det er ikke noe hinder at trevirket allerede er behandlet med trykkimpregnering eller termobehandling. Kan brukes både på nytt og gammelt trevirke, og sågar på terrasser som har vært behandlet med olje eller beis. Nylig impregnert virke må tørke før det behandles.

Gulvet må vaskes skikkelig før det behandles. Kan vaskes både med kost og terrassevasker. Og ja, du kan påføre sioo:x på tidligere oljet eller beiset gulv om beisen/oljen fjernes.

Hvordan påføre sioox:

1. Vask.
Vask terrassegulvet skikkelig rent med Sioo:x Forvask. Gulvet må tørke i minst 24 timer før neste trinn. Vi brukte kost for vaskingen, en terrassevasker kan også brukes, så fremt den ikke river opp overflaten.

2. Behandling av terrassen trinn 1: terrassebeskyttelse
Påføres i to strøk, med minst to timer tørketid mellom. Og fire timers tørketid før neste trinn. Vi brukte pensel, det er også mulig å bruke rulle. Husk å stryke ut det du har lagt på, legg på i ca 3 minutter, gå tilbake og stryk godt ut.

3. Behandling av terrassen trinn 2. overflatebeskyttelse
Påføres som trebeskyttelsen, legg på – stryk ut, men her fører du kun på ett strøk. Terrassen kan brukes etter 30 – 60 minutter. Skal være tørr.
Produktene for trinn en og to er beskrevet her

4. Ett år senere. Ekstra lag overflatebeskyttelse
Ett år etter påfører du ett ekstra lag av trinn 2. Kun ett strøk. Og dette er da siste behandling terrassen trenger, utover at den må vaskes av og til.

påføring av sioo:x trinn 1, første strøk

Obs. Det er viktig at det ikke regner når man påfører, eller mellom påføringene. Det vil tynne ut produktene slik at de får redusert effekt. Det skal heller ikke påføres i sterk sol da det tørker ut produktet før det rekker å trenge inn.

Gulvet får en varmere farge under behandlingen, men gradvis vil det så få en pen lys grå farge. Hvor raskt gulvet gråner vil avhenge av trevirke og eksponering for sol og regn, men du vil kunne se forskjell etter 2-4 uker, og gulvet kan være ferdig grånet så tidlig som etter seks uker. Eksemplene under er tatt på samme klokkeslett, tre dager på rad. (eh, ja, vi har fantastisk vær i Oslo for tiden)

Hvor kjøpe Sioo:x

Produktene bør være enkle å få fatt i. De føres blant annet hos Jernia og Fargerike, og jeg veit de snart kommer til Happy Homes og Maxbo. Her finner du komplett forhandleroversikt.

Og vil du lese mer om Sioox så er det mye god informasjon på nettsiden deres 🙂

Det tok faktisk bare Daniel 1.5 time å tømme den ene halvsiden for krukker og møbler og stæsj! Rart med det, hvordan oppgaver virker større før man gjør de.

Min erfaring med Sioox:

Påføring: Sioo:x var veldig hyggelig å jobbe med. Det har konsistens som vann og er svært enkelt å påføre med pensel eller rull. Ikke noe kliss, ikke noe styr med å få det jevnt på, selv ikke på mitt rillegulv.

Produktmengde: Hvor mye produkt du må regne med står forklart på nettsiden, men jeg tenkte jeg skulle dele min erfaring: Mitt terrassegulv er noen år gammelt, og har riller, men for 30 kvadratmeter så brukte jeg allikevel bare rett i underkant av 7 liter av trinn 1 (nesten fem liter på første strøk, og to på siste). For trinn 2 ser jeg at jeg har brukt mye mindre enn guiden sier, kun 1.5 liter, så nå er jeg litt bekymra for at jeg hadde på for lite, menmen, det kjentes som nok når vi hadde på, jeg får se hvordan ting utvikler seg.

Farge: Terrassen min var ganske ujevnt i fargene pga alle krukkene jeg har hatt stående på det. Nå som gulvet er nybehandlet så er det brunt og mye jevnere enn før, så gleder jeg meg til å se hvordan det utvikler seg. Jeg er advart om at gulvet nok vil være litt skjoldete i starten, men på sikt regner jeg med å få en jevn lys pen flate, som den perfekte bakgrunn for frodige hageopplevelser.

Oppsummert: Jeg er så langt meget godt fornøyd, så blir det jo spennende å se hvordan gulvet utvikler seg, jeg lover å holde dere oppdatert!

Nybehandlet gulv med Sioo:x

Kommersielle forhold:
Jeg har betalt av Sioo:x for å skrive denne omtalen. Slike avtaler gjøres med forutsetning om at jeg står fritt til å skrive min egen oppfatning av produktet, nå og i fremtiden. Jeg takker kun ja til avtaler med firma og produkter jeg har tillit til, og jeg er alltid ærlig i omtalene. Firmaer kan med andre ord kjøpe plass på Moseplassen, men ikke bestemme innholdet.

OPPDATERT JULI:
Bildet nedenfor er tatt 30 juni. Gulvet har blitt en nydelig lys gråfarge, lysere enn vanlig grånet trevirke. Jeg er kjempefornøyd!
Gulvet grånet ganske raskt, mye fordi det har vært knallsol og jeg har hjulpet med å dusje litt vann på gulvet når jeg har vannet krukkene. Som lovet var det ganske skjoldete de første ukene, men nå er det pent og jevnt. Levende jevnt da, ikke heldekkendemalingjevnt.

.

Oppdatert våren 2019:
Et år har gått, klikk her for å lese mine erfaringer

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Hei Anne,
  Jeg har en tilsvarende terrasse som din, ny i 2017 og foreløpig ubehandlet. Hadde tenkt å beise i løpet av sommeren, men kom over produktet Sioo:x i dag. Og fant ditt innlegg. Kan jeg spørre om du fortsatt er fornøyd? Ser at du behandlet gulvet i slutten av mai, hvordan er fargen nå i midten av juli? Og er overflaten jevn uten fliser? Takknemlig for svar og fortsatt god sommer !

  • Hei, den har fått en helt fantastisk farge! Jeg liker det virkelig. Ser nesten ut som naturlig grånet, men er noe lysere. Flaten er ganske levende, så om du er ute etter beisens heldekkende perfeksjonisme så er dette ikke rett, men jeg elsker at det er litt liv i flaten. Du kan se noen bilder tatt for to uker siden her: https://moseplassen.no/2018/06/sommerfine-balkongen/
   Pst, den endret raskt farge, dersom man ønsker rask fargeendring og har godt vær så er det smart å dusje vann på gulvet innimellom. Vann + sol = raskere gråning.

   Det er ingen fliser, men det skulle da bare mangle, (har ikke hatt produktet lenge nok på til å kunne mene noe om hvorvidt det gir mindre flising)

 2. Hei Anne
  Jeg lurer på hvordan det er for naboene under deg når du både vanner plantene dine og særlig når du vasker gulvet grundig og påføre produkter, som du har gjort med Sioo:x. Takk for tips! (Gulvet ditt ser forresten helt nydelig ut!)

 3. Du, jeg har takterrasse med sluk, så hva som skjer oppe hos meg påvirker ikke naboene 🙂

 4. Hei.
  Vurderer å behandle terrassen vår med Sioo:x. Hvordan ser terrassen ut i år, er du fortsatt fornøyd med produktet eit år etter? Kva med ei oppfølging på produktet?

  • Hei 🙂
   Jeg har tenkt å skrive ett helt innlegg, men planen var å vente til det var varmt nok for å ha på ny behandling. Men, nå er det så mange som spør at jeg nok bør skyte det opp gitt.. Akkurat nå er jeg så kald i fingerene at jeg nesten ikke greier å taste, men sjekk tilbake litt senere i dag så skal jeg skrive en litt kortfattet om erfaring, og så kommer bloggpost om ikke så lenge.

   Kortkort: jeg er fornøyd og ville brukt det samme på nytt også uten spons, men produktet krever litt av bruker for å kunne gi den beskyttelsen det skal, det er ett naturlig produkt og det betyr at man må spille på lag med det. Mer om det senere mao!

 5. Hei 🙂
  Vi vurderer å bruke Siouu:x på terassen nå i vår. Er du fornøyd med fargen den gir ? Er den vedlikeholdsfri mange år framover etter det andre strøket ? 🙂

 6. Hei. Ser det er gått et par måneder uten at det er kommet mer om «…krever litt av bruker» og «…spille på lag». Betyr det at resultatet over tid ikke ble som håpet/forventet?

  • Hei Geir, takk for at du skrev inn etterspørsel. Jeg skrev en hel bloggpost om erfaringene mine, men har tydligvist glemt å oppdatere her med det. Jeg skal ordne det nå, og du finner bloggposten her, håper den svarer på det du lurte på: https://www.moseplassen.no/2019/04/sioox-min-erfaring-med-gulvbehandlingen/

   Kortversjon: Jeg er fornøyd med Sioox og kommer til å bruke det igjen om jeg skaffer meg ny terrasse, men det er nok ikke et produkt som passer for alle

 7. Heisan. La stor terrasse i fjor(ca 50 kvadr). Skulle behandle den med SiO:x, men regnet på det. Ble ganske dyrt. Lurte på om jeg skulle grønnsåpebehandle i stedet. Men har du erfaring med det? Så langt i ferien har det bare regnet (Bergen), så det må sannsynligvis vente til neste år. Ps. Liker siden din svært godt

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her