Drivhus-tips: Hvordan velge drivhus

Reklame for Tilboligen

Drømmer du om drivhus? I denne artikkelen forklarer jeg hva du bør tenke på for å velge det drivhuset som passer best for din hage og dine behov 🙂

Fem trinn for å velge drivhus:

 1. Størrelse
 2. Tre eller metallprofil
 3. Glass eller kanalplast
 4. Dører, vinduer og annen lufting
 5. Form
Juliana Premium 10,9m2

Hvor stort drivhus?

Det første du må finne ut av er jo hvor stort drivhus du ønsker deg. Store drivhus er enklere å bruke enn små. Du får mer plass i et romslig drivhus så du kan dyrke alt du ønsker uten å stadig måtte flytte på planter, og du kan om du ønsker stå friere til å bruke drivhuset som hagestue. Det er også viktig å vite at stort luftvolum gir bedre forhold for plantene, du får luftvolum både ved å ha stor grunnflate, og ved å ha høy takhøyde, så ikke se deg blind på antall kvadratmeter.

Hva du trenger plass til i ett drivhus:

Planter. Tenk ut hva du ønsker å dyrke, og legg på litt. For når drivhuset står der så vil du garantert få lyst til å dyrke ting du ikke visste man kunne…

Sitteplass. Om du ønsker å ha drivhuset som hagestue, sett av godt med plass til møblene slik at det ikke bare fungerer når du sitter, men også på vei til og fra sitteplassen. Beste måte å planlegge sitteplassstørrelse på er å sette ut møbler og måle hvor mye plass du trenger. Her er det samtidig lurt å se på hvor bredt du synes drivhuset skal være, brede drivhus gir mulighet for å ha planter i ytterkant av sitteplassen. Dersom du ikke ønsker å ha drivhuset som hagestue så bør du uansett sette av plass til en liten stol, det gjør godt å kunne ta en pustepause i din grønne oase.

Oppbevaring og arbeidsplass. Det er veldig praktisk med noe som kan fungere som en arbeidsbenk, og det er kjekt å ha mulighet til å gjemme vekk potter, vanningsutstyr og jordsekker i drivhuset. Spesielt aktuelt om du ønsker å tyvstarte sesongen da jordsekker som ligger ute har det med å fryse fast..

Oppbevaring og arbeidsbenk i ett. (Drivhuset: Juliana Premium 10,9 m2 )

Fortsatt ikke sikker på hvor mange m2 du trenger? Jeg har til dags dato ikke møtt noen som synes de har for stort drivhus, men jeg har møtt mange som synes de har for lite… Så: velg så stort drivhus som du har råd til. For noen vil det bety at det er lurt å spare en sesong til. Om utfordringen ligger i plass så kan du forresten vurdere veggdrivhus, de er plasseffektive og kommer i mange størrelser.

Pst: Har du lyst på et lite drivhus? Jeg har fantastiske Juliana City på balkongen og har fått lov av Tilboligen å lodde ut ett slikt drivhus. Delta her (du må ha Instagramprofil for å delta). 

Mitt lille balkong-drivhus, Juliana City

Drivhus i tre eller metall:

Drivhus i metall: Det vanligste i Norge er drivhus med metallprofiler. Disse lages i aluminum, veier lite og er vedlikeholdsfrie. Metallprofiler leveres både som galvanisert (grå) og malt. Farge på profil er mest en smakssak. Selv foretrekker jeg mørke profiler, jeg synes det er strammere og stiligere, og konstruksjonen blir mindre påtrengende enn ved lysere profiler.

Drivhus i tre: Du kan også få kjøpt drivhus med konstruksjon i tre. Sedertre er et spesielt godt trevirke for drivhus da tåler det fuktige inneklima bedre enn de fleste andre treslag. Du må påregne noe vedlikehold om du har drivhus i tre.


Drivhusmodellen Juliana Classic, i canadisk produsert sedertre. Se mer om den her. 

Glass eller plater i drivhuset:

Glass og drivhusplater/polykarbonatplater/plastplater/kanalplast har sine fordeler og ulemper, hva som er rett valg vil avhenge av bruk og preferanser:

Når velge glass og når velge kanalplast i drivhus:
* Ønsker du å kunne se ut av og inn i drivhuset? Velg glass
* Ønsker du å gjemme deg vekk slik at naboen ikke ser deg og rotet ditt, velg kanalplast (eller innred smart).
* Ønsker du et drivhus som er som et smykke i hagen, velg glass
* Ønsker du ett drivhus som tåler barnas balllek, velg kanalplast, (eventuelt herda glass om du allikevel ønsker glass)
* Ønsker du ett drivhus som holder varmen på vår og høst slik at du kan strekke sesongen? velg kanalplast (eller isoler innvendig med bobleplast)
* Glass er enklere å holde rent, spesielt over tid da kanalplasten vil kunne få algevekst eller på annen måte missfarges.
* Stekende sol gjennom glass kan bli for sterkt både for planter og mennesker. Velger du kanalplast så brytes lyset noe automatisk, velger du glass må du vurdere å henge opp skyggegardiner i perioder.

Baksiden av drivhuset, men fortsatt ett hagesmykke (drivhus: Juliana Premium 13,5m2)

Dører, vinduer og takluker

Superduperviktig: Takluker!
Lufting er helt essensielt i drivhus. Det blir fort svært varmt når sola steker på og det er ikke bra hverken for planter eller mennesker. Plantene blir stressa av høy varme, og om du ikke har god nok lufting så vil det også kunne bli uønsket høy luftfuktighet i drivhuset, noe du bør unngå fordi det gir gode forhold for skadedyr og sykdom.

Jeg anbefaler derfor på det sterkeste at du følger produsentens råd om antall takluker, og at disse er automatiske. Da åpner og lukker de seg selv og plantene får det optimalt.

Stalldør i Juliana Premium 10,9m2 Med polykarbonatplater

Når det gjelder dører til drivhus:

 • Høyden på terskel: Trinnfri terskel er å foretrekke. Ta slipper du snublekant, og du kan lett trille krukker og jordsekker inn og ut av drivhuset
 • Doble kontra enkle dører: Doble dører er praktisk om du ønsker å ta trillebår inn. Og om du bruker drivhuset som hagestue er gir doble dører større åpning, noe som både er koselig og gir bedre lufting.
 • Stalldør: Dører som er delt i to slik at du kan åpne øvre del og la nedre del være lukket. Praktisk når du ønsker luft, men ikke ønsker at naboens katt (eller snegler) skal komme inn.
 • Skyvedør kontra hengslet dør: Begge har sine fordeler. Har du veldig liten plass (feks veggdrivhus på balkong) så kan skyvedør være beste valg. Skyvedøren har også den fordelen at den ikke blåses opp og igjen på samme måte. Men, en hengslet dør blir tettere, og problemet med at vind tar åpen vanlig dør kan løses ved å sette døren fast i sånn dør-feste-dingst. Men, her vil jeg gjerne høre hva dere lesere har av preferanser på hengslet kontra skyvedør på drivhuset!

Noen drivhus har mulighet for vinduer på veggene. Ett veggvindu gir enda bedre gjennomstrømning av luft, men for de fleste drivhusmodeller vil jeg si det er en «kjekt å ha» og ikke noen «må ha» 🙂

Veggmontert vindu, med automatisk lufting. (Drivhuset: Juliana Oase 13,5m2)
Drivhus i tre, Juliana Classic, fra Tilboligen
Juliana Classic har skyvedør

Form på drivhuset

Det vanlige i Norge er jo frittsående drivhus med saltak (to like takflater slik de fleste bolighus er). Men har du sett så mange andre valgmuligheter som finnes? Veggdrivhus kommer for eksempel i alle størrelser, eller kanskje det rette for deg er en T-formet plan?

Når du skal velge form, se både på hva som kler hagen og huset ditt, og hva som gir gulvflate som er praktisk for ditt bruk. Husk også at drivhus med god høyde inni vil både oppleves større og ha bedre inneklima enn drivhus som har lavere takhøyde.

Her har du en håndfull ulike modeller hos Tilboligen som viser valgmuligheter:

Juliana Oase er kvadratisk og har pyramidetak

Andre valg du må ta stilling til:

 • Plassering i hagen (jo mer sol jo bedre, men ok med litt skygge midt på dagen)
 • Innlagt vann og strøm (Ikke et must, men kjekt å ha, spesielt vann)
 • Fundamentering (superviktig! Stabilt fundament er det viktigste i byggeprosessen)
 • Gulv i drivhuset (mange muligheter, både grus, tregulv, støpt gulv, heller og gress kan fungere)

Fundamentering og gulv i drivhus skal jeg skrive om senere 🙂 
Jeg er i den forbindelse på jakt etter bilder som kan vise ulike måter å bygge fundament på, om du har bilder du kunne tenke deg å låne meg så ta kontakt på (anne @ moseplassen.com). Det samme gjelder om du har drivhusgulv som ikke består av betongheller eller terrassebord.

Juliana Premium 13m2 på fundament av tre.

Kommersielle forhold:
Denne bloggposten er skrevet som en del av en serie bloggposter om drivhus som jeg skriver for Tilboligen i forbindelse med at jeg er deres Ambassadør. Tilboligen selger drivhus fra Juliana. De er nettbutikk og sender over hele landet, men har også et showroom i Horten om du ønsker å ta på drivhusene først 🙂

Tilbud på drivhus

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

 1. Hei igjen!
  Jeg synes å huske at du skulle skrive om mulighetene for å få drivhuset montert, og ev. kostnadene totalt med både fundament, og montering eller har du kanskje allerede gjort det?

  • Hei! Det har jeg jammen glemt. Jeg lager nok ikke egen bloggpost på det nå, men skal spørre Tilboligen om de har litt info å dele jeg!

 2. Hei!
  Hørt fra en erfaren grønnsaksdyrker at beste gulv i drivhus er stein, ideelt brostein eller teglstein, og helst i 2 lag. Dette for at stein absorberer varme fra sol om dagen, og frigir denne varmen til drivhuset om natten.
  Minus: mose og ugress som gror mellom brosteinene.

 3. Hei.
  Takk for denne gode siden.
  Jeg så at det er et drivhus med 6 mm polykarbonat der det står » skal kunne tåle mer enn 110 kg/m2, hagl med maks. diameter på 20 mm og dropphastighet på 21 m/s». Jeg bor i Drammen og det blåser en god del for det er ved Drammensfjord. Tåler dette Drammensvinter og sterke vind ?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her