Stramt drivhus, avslappet hage og de koseligste folka

Juliana premium fra Tilboligen

Reklame: Tilboligen.no

Jeg føler meg så utrolig privilegert som får mulighet til å besøke alle disse drivhusene som en del av samarbeidet med Tilboligen! Det er rett og slett en fryd å møte drivhuseierene og se deres glede 🙂

For to uker siden var jeg hos Mona og Kyrre som bor i Holtet hageby i Oslo, i den reneste idyll. I fjor fikk de satt opp ett 13 m2 stort Juliana Premium med antrasitt-lakkede profiler og 3 mm herdet glass. Drivhuset står på en treplatting som er bygd direkte på fjell. Klikk her så føres du til Tilboligens nettbutikk hvor du kan lese mer Juliana Premium.

Gammel hage, nytt drivhus, passer supert sammen. Blir enda bedre når terrassen gråner.

Det var noe spesielt med denne hagen som er en forsiktig kultivert naturtomt i særdeles fallende terreng. Og det var noe spesielt med eierne som så tydelig var forelsket i hverandre, og i drivhuset sitt. Når jeg nå ser tilbake på dagen og skal skrive så husker jeg ikke riktig hva vi pratet om. Det var bare koselig, ledig og lett. Mine favorittfølelser i en hage 🙂

Mona og katten :)

Det er Mona som er drivkraften i parets hagedyrking. Når jeg spurte hva hun satt mest pris på med hage så var det hele pakka, men med mye vekt på å skape noe eget, se at det gror, koble seg på naturen. Mona jobber som innholdskonsulent og som yogainstruktør med eget firma Mowi. Med seg i hagen har hun Kyrre. Ha er danser, og jobber som utøvende danser, koreograf og som bevegelsescoach! Kyrre startet ikke ut med hageinteresse, men hadde stor glede av å bistå sin kone, og gradvis så har han selv fått sansen for hva hage kan gi til hverdagen.

– Hageglede og drivhusglede smitter, og jeg er superglad for at Mona først smittet Kyrre, og at de to så vil dele av sin hageglede med meg og dere 🙂

Mona og Kyrre
Drivhuset sitter flott i hagen, og med Premiums doble dører og minimale terskel kan du åpne opp og viske ut mellom ute og inne.

Jeg liker hager hvor natur og kultivering spiller på lag. For meg er det ufattelig inspirerende å se dette stramme drivhuset stå midt mellom myke fjellpartier, gamle trær og en herlig upretensiøs plen. Det funker! Ikke minst fordi det også er andre stramme element, med en terrasse, trapp og bed som kobler drivhuset til bolighuset.

Drivhuset er 13m2 stort. Størrelsen passer helt perfekt på plassen den er utdelt, og drivhuset oppleves romslig og hyggelig innvendig. Hvor stort drivhus man bør velge er helt avhengig av bruk (og lommebok), men når du kommer opp i 13-15 m2 blir det mye enklere å kombinere både dyrking og hagestue om du ønsker det.

Plass til litt av alt man måtte ønske 🙂

Drivhuset ble satt opp i fjor så dette er første sesong Mona dyrker i drivhus og hun har startet ut med tomater, agurk, paprika, chilli og diverse andre grønnsaker, og litt for pryd.

På sikt skal hun også ha inn en drueplante her. Mitt forslag til alle som ønsker druer i drivhuset er at disse plantes direkte i bakken utenfor og ledes inn. Det vil gi druen det beste av det beste ved at rankene og fruktene får glede av drivhusets varme, og røttene fordelene av å stå i bakken hvor frosten er mildere og det er mulig å finne vann selv 🙂

Det var så inspirerende å høre Mona snakke om glede hun hadde over å dyrke under glass, bla hvor mye raskere ting grodde nå! Men noen utfordringer opplever hun også naturligvis, det har jo vært ufattelig varmt her i Oslo i sommer og da kan det bli krevende å holde plantene jevnt med vann. Store plantekar forenkler dette, og dryppvanning. Det siste hadde Mona allerede tenkt på, de har sågar lagt inn vann i drivhuset, men ikke rukket å kjøpe dryppvanningsannlegg enda.

Pst: Tilboligen har to dryppvanningssystem. Ett for å koble på kran, og ett hvor du bare trenger ei tønne med vann!

Plassering av drivhus:
Det er lett å gå litt for fort frem når man skal plassere ett drivhus, finne en flat bit nærme terrassen og ikke tenke mer over det. Men, jeg oppfordrer deg til å virkelig se deg om i hagen. Hvor kan drivhuset settes slik at det både er praktisk, pent og har synergieffekt? Drivhus er en stor struktur, du kan bruke den til å forme rom, til å dele, til å inkludere, til å balansere, og til å friste.

Og ikke tro at arealet må være helt flatt. Du må uansett ha fundament for drivhuset og da kan du lett ta opp en meters høydefall. Bruk materialer/kasser/redskap for å lage en markør på drivhusets plassering og gå rundt å se på det fra ulike kanter til du har funnet drømmeplassen for drømmehuset.

I denne hagen kunne drivhuset blitt satt oppe ved huset og terrassen. Men i stedet satt Mona og Kyrre drivhuset midt i hagen, og ga drivhuset en plassering hvor det falt naturlig inn, og hvor drivhuset bidrar til at hagen føles større. Absolutt genialt 🙂

Du trekkes ned til drivhuset fra terrassen. Og når du er inne så har du den optimale følelsen av å være midt i hagen, i ditt eget lille beskyttede drømmehus. Og fordi drivhuset ligger i terrenget fremfor å settes ytterst på en høy mur så faller drivhuset pent og rolig inn.

Litt av grunnen til at dette drivhuset sitter så pent i hagen er jo at det er i glass. Da blir det lettere ett smykke hvor du kan se inn i og gjennom huset. Det, og det at du da kan bruke drivhuset som en vakker hagestue med god kontakt med hagen er jo hovedgrunnen til at mange velger glass. Men. Valget mellom polykarbonatplater og glass er ikke bare estetikk!  Glass er «penere», men polykarbonatplater er supert alternativ om du ønsker lengre dyrkningsesong, vil ha et drivhus som tåler litt ballspill eller om du har lyst til å skjerme deg for innsyn. Det har også den fordelen at platene bryter lyset litt så plantene beskyttes mot den sterkeste solen.

Har du lyst til å se hvordan dette drivhuset (Juliana Premium) ser ut en størrelse mindre med polykarbonatplater? Klikk her for å se Henriette sitt tilboligen-drivhus som jeg besøkte i april 🙂

Ble du inspirert? Fikk du lyst på drivhus, men usikker på hvilket og hvor og hvordan? Da anbefaler jeg bloggposten min om hvordan gjøre gode drivhusvalg! Les den her 🙂

Drivhus-tips: Hvordan velge drivhus

 

Denne bloggposten er en del av en serie bloggposter jeg skriver for Tilboligen om deres flotte drivhus. Tilboligen er en norsk aktør som har bredt utvalg av nydelige drivhus fra Juliana, i både metall og tre. Sjekk ut nettbutikken deres her!

Tilbud på drivhus

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Hei
    Jeg har en liten mini-tomt. Dersom jeg skal realisere drømmen om et drivhus må det plasseres nordvendt der det store deler av dagen vil stå i skyggen av huset. Vil jeg kunne nyttiggjøre meg et slik drivhus?

    • Hei, jeg tenker det vil komme ann på hva du vil dyrke, og også hvorvidt det er mye indirekte lys der. Men ja, om du vil dyrke tomater og andre solhungrige planter så er jeg skeptisk til nytten. Om du vil dyrke salat eller kos så er det null problem

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her