Japansk klatrehortensia. En lekker ny klatreplante!

Japansk klatrehortensia blomster og høyblad

I dag vil jeg vise deg en japansk tremenning av vår vanlige klatrehortensia. På avstand kan klatrehortensia og japansk klatrehortensia se ganske like ut, men om du ser nøye på blomsten så er det markant forskjell, og enkelte av navnsortene byr på spennende bladverk, og sågar rosa «blomster»!

Fakta om japansk klatrehortensia, Schizophragma hydrangeoides:

  • Klatreplante, har samme type gripere (røtter) som klatrehortensia
  • Kan bli 12 meter høy, men i Norge er nok halv høyde av det mer sannsynlig.
  • Herdighet: Har ikke gode nok kilder til å si for sikkert. Internett foreslår H3, men jeg lurer på om det kan være litt mer. Har du erfaring? Del!
  • Blomstrer i juli (juni)
  • Blomstene sitter i store skjermer og har høyblad som blikkfang. Men til forskjell fra klatrehortensiaene så er høybladet kun ett blad, ikke en «blomst».
  • Foretrekker sur jord, liker ikke å tørke, og vil ha løs humusrik jord.

Navnenerding:

Japansk klatrehortensia/ slynghortensias botaniske navn er Schizophragma hydrangeoides. Og ja, her må jeg få lov å nerde litt på navnet. Du ser der det står hydrangeoides? Det betyr faktisk «hortensialignende»! Dette er jo ikke en hortensia, men den ligner såpass at det ble inkludert i navnsettingen. Såda veit du det, når du ser -oides i de botaniske navnene betyr det «ligner».

Engelsk navn er Japanese hydrangea vine. På svensk heter den skenhortensia, og på dansk har jeg ikke funnet noe navn.

Navnsorten ‘Moonlight’ har sølvaktige blader med tegninger

Navnsorter og utseende:

Jeg har navnsorten ‘Moonlight’ og det er den som er avbildet her (med unntak av ett av ‘Rose Sensation’). Moonlight har hvite blomster og pene sølvtegninger på bladene, og beskrives en par steder som mer villig enn den rene arten. Det finnes flere andre navnsorter også: ‘Roseum’, ‘Strawberry leaf’ og ‘Platt Dwarf’, mf . Hagebloggen The Plant Hunter har bilde og beskrivelse på noen av de, sjekk den ut!

Navnsorten ‘Rose Sensation’ får rosa høyblader

Hvordan dyrke japansk klatrehortensia:

Japansk klatrehortensia vokser naturlig i skogene i Japan. Der er den vant til at det er delvis skygge på nedre del av kroppen og sol i håret, og det er slik den foretrekker å ha det også i våre hager. Den liker nemlig ikke å tørke ut, så da kommer litt skygge godt med til den er klar for verden. Ellers foretrekker den altså sur jord (min står dog i vanlig jord fordi jeg ikke oppdaget surjordsønsket før jeg gjorde reseach for bloggposten). Den er visst ikke så glad i vind.

NB: Japansk klatrehortensia bruker tid på å etablere seg, flere år, men når den så har falt til ro og fått utviklet ett godt rotnett så vil den kunne legge på seg en meter i året. Det kan lønne seg å kjøpe et stort eksemplar, ellers kan det ta ulidelig lang tid før det blir fart på sakene.

Kan japansk slynghortensia bo i krukke?

Jeg har min plante i krukke, det anbefaler jeg ikke egentlig.. Delvis fordi den ikke liker å tørke og ikke liker vind, og delvis fordi den i teorien ikke er herdig nok til å takle krukke i Oslo. For å kompensere for utfordringene så står den på skyggesiden av huset, og jeg er flittig med vanningen. Men ja, min japanske klatrehortensia greide seg faktisk ute gjennom en hard vinter, så blir det spennende å se om det går bra i årene fremover. (Den må snart få en større krukke da).

Obs. Moonlight har hos meg to farger på bladene. De eldste (se nederst) er nydelig grå, mens de yngste øverst er gulgrønne. Jeg husker ikke hvordan dette forandrer seg utover sesongen.

Hvor skaffe japansk slynghortensia…

Ja, det var det da.. Dette er ikke akkurat en vanlig klatreplante, så har du lyst på denne så må du på et hagesenter som satser på utvalg. Jeg kjøpte min i fjor på Vegge gård (gartneri nær Horten, de har litt utvalg i år også). Faktisk så kjøpte jeg en ‘Moonlight’ og en ‘Roseum’ for maaange år siden på Ramme gård også, av Tommy, men de var bitte små og ville aldri vokse så de ble igjen i gamlehagen.

Humla er så ivrig at den her har jaktet ned de første åpne blomstene mellom alle knoppene.

Humlefavoritt!

Yes. I likhet med klatrehortensia så er japansk klatrehortensia en superbra pollinatorplante. Her virkelig summer det på balkongen for tiden 😀 Se gjerne video på Instagram!

Håper denne nyheten falt i smak, og om du vil lese mer om tremenningen eller om pollinatorvennlige busker så finner du det nedenfor:

Klatrehortensia – genial både i sol og skygge

20 tidligblomstrende busker til glede for deg og humla!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her