Gillians struttende kjøkkenhage

Jeg var nylig på besøk hos min bror og svigerinne og tok en liten snartur innom kjøkkenhagen deres. Gill og Jens-Helges kjøkkenhagen er en grundig affære med seks store opphøyde bed, bærbusker og frukttrær er plantet direkte i bakken, bikube og drivhus, og to varianter av små dammer!

Egentlig hadde jeg ikke tenkt å lage blogginnlegg på dette, hadde ikke tid til så mange bilder, men, når jeg så bildene fikk jeg lyst til å dele det jeg hadde, så får jeg heller se om jeg kan dele mer senere 🙂

Skape gode klimatiske forhold for plantene!

Det blåser ganske mye i denne hagen da den på ene siden er helt åpen mot jorder og landskap. Grønnsaksplanter synes ikke det er videre stas med vind, så her gjorde Gill og Jens-Helge noe lurt, de har plantet en real tujahekk for å skjerme, og plassert bærbusker smart av samme grunn.

Når det blir lunere så blir det varmere, og totalt så gir det plantene overskudd til å produsere mer. Yey 🙂

Og ja, til dere som lurer, han fyren på bildet er en hegre, og broren til Flamingoen Frank som bor på balkongen min. Han er som dere ser en litt mer beskjeden fyr enn Frank, men med like mye sjarme!

Opphøyde bed

Opphøyde bed er og blir genialt. Plantene trives godt i opphøyde bed fordi de automatisk er godt drenert og det er lettere å holde jorden ikke-komprimert. Hageeiere trives med opphøyde bed fordi de slipper å bøye seg, og fordi det ser ordentlig ut. Og i tillegg er det enkelt å gjøre om slike opphøyde bed til drivbenker ved å legge på plastplater på toppen av noen av kassene på våren, gir drivhuseffekt.
Jeg lagde kjøkkenhage i pallekarmer i gamlehagen, les om det her.
– Og så var jeg nylig på besøk i en hage som nesten utelukkende var opphøyde bed (eier er rullestolbruker), se den posten her.

 

Bønnestativ

Dette er tidenes greieste bønnestativ! To armeringsmatter satt mot hverandre og bundet sammen i topp danner en perfekt tipi, hvor bønnene lett kan klatre og hvor Gill lett kan høste. Dette året er det plantet prydbønner/ runner bean av navnsorten ‘White Lady’.

Alle bønner er forresten super humlemat også, alltid et pluss når matplantene bidrar på flere plan!

Tilrettelegging for bier og andre insekt

Jens-Helge har drevet med birøkting siden han var tennåring, og har to riktig livlige kuber plassert i kjøkkenhagen. Der gjør de nytte for seg som pollinatorer, og som honningprodusenter.

I tillegg er det ikke mindre enn to dammer her. Å tilby insekter og småfugler ett sted å drikke er bra for mangfoldet, og mangfold er bra for hagen. Det er for så vidt en annen funksjon med de dammene også, de har gullfisker i seg som forsyner seg av all den fine myggen vi har i Fet.. hehe.

Det var noen glimt fra Gillian og Jens-Helges frodige kjøkkenhage. Vil du se mer fra denne hagen så kan du lese innlegget jeg har om å ha høner i hagen, alle de bildene er tatt i denne hagen.

Hvordan holde høner i hagen

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her