Min erfaring med å dyrke i pallekarmer:

Kjøkkenhagen sommeren 2013, i artikkelen viser jeg hvordan den ble til

Pallekarmer er en genial måte å lage pene og praktiske opphøyde bed hvor plantene stortrives!

Jeg dyrket i pallekarm i seks år og er veldig fornøyd med systemet, og anbefaler virkelig å dyrke i pallekarmer eller andre former for opphøyde bed.

Men, før jeg snakker om det så vil jeg gjerne gjøre en ting klart: du ikke lage opphøyde bed for å dyrke grønnsaker. De siste årenes fokus på pallekarmer for dyrkning har nok ledet noen til å tro det. Du kan fint dyrke i vanlige bed. Men. Opphøyde bed kan gjøre ting enklere 🙂

Hvorfor jeg er fan av opphøyde bed:

  1. Gode forhold for røttene!
  2. Enkelt å stelle, hyggelig å høste!
  3. Ser pent ut!

Opphøyde bed er naturlig godt drenert, og har mye løsere jordstruktur (bla fordi du ikke så lett fristes til å gå ut i bedet). Løs og godt drenert jord er supert for røttene, for så kommer de lett frem og kan danne stort rotnettverk med god tilgang på oksygen. Glade røtter = glade planter = friske planter og mer avling.

Ved å løfte plantene opp fra bakken så blir de enklere å komme til, både for å høste og for å stelle. Det er mindre bøying, og om du vil så kan du ordne deg så du kan sitte på kanten av bedene (jeg hadde skiferheller jeg la oppå kantene). Behagelig og hyggelig! En annen fordel er at disse bedene i litt større grad respekteres av barn og hunder, som ikke like lett løper uti dem.

De opphøyde bedene kan fungere som rammer rundt plantene. De gir struktur og fokus, og det gjør at hagen blir seende finere ut. Du kan selv se på bildene her hvordan mine mørke pallekarmer gir flott kontrast til det frodige og rufsete plantene.

Hvorfor jeg er fan av å bruke pallekarmer for å lage opphøyde bed:

  1. De har fornuftig størrelse
  2. De er enkle å montere, og demontere
  3. De er lett tilgjengelige

Pallekarmer er jo bare en måte å lage seg opphøyde bed på. Kanskje er du ganske handy, eller har en haug materialer liggende, da kan du like gjerne snekre deg dine egne opphøyde bed. Eller om du foretrekker noe ferdig så  kan du kjøpe ett av de andre systemene som er å få.

Men jeg heier altså på pallekarmer, og det er mest av alt fordi da blir ting gjort. Hehe. De er enkle å få tak på, har grei pris og er enkle å montere, og om du på ett tidspunkt skulle ombestemme deg så er de jammen enkle å demontere og flytte også. Størrelsen (80x120cm) er en god og fornuftig størrelse med rom for variasjon i oppsett.

Frodig kjøkkenhage med pallekarmer

Hvordan bruke pallekarmene:

Jeg har skrevet en grundig bloggpost om hvordan sette opp og bruke pallekarmer, klikk her for å lese den!

Der forklarer jeg alt, inkludert om du skal bruke duk, plast og maling. Og hvor høye de kan/bør være, og gir tips om hvor du kan kjøpe de. Les den!

Les mer om kjøkkenhage:

SaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

  1. Hei 🙂 Titter stadig innom bloggen din for tips og koser meg stort med det. Jeg har sådd tomatfrø som nå bør ut, jeg har kjøpt pallekarmer også og lurer på om jeg trenger to i høyden for tomatene mine? Jeg har liksom ikke særlig greie på om tomater har «omfattende rotsystem» 🙂 Kristin

    • Hei! Jeg ville satt to pallekarmer i høyden. Du kan få det til på en også, men planten vil foretrekke to 🙂

  2. Ble så inspirert av dette bildet, dyrking i pallekarmer, at nå er det full jobbing her på Hvaler . Et villniss av en hage skal bli enkel og lettstelt (???) med singel og masse trær og pallekarmer. Hvilken type singel er da å anbefale ??? Leter og leter på nettet….

    • Hei Åshild, om du vil løfte pallekarmen opp så må den ha en bunn. Enkleste måten å lage bunn på er å sette den på en pall. (ekte pallekarmer er ment å ha på toppen av europaller, da har hjørnebeslagene en utstikker som passer perfekt utenpå en pall. pallekarmer som selges på hagesenter mm har ikke nødvendigvis disse oppstikkerene).

      Så må du ha duk over pallen for å holde på jord.
      Så kan du ha bein (feks bokker) under der, men da blir dette veldig høyt.

  3. Heia:))
    Jeg har skaffet meg noen pallekarmer og er klar for å plante. Tenkte at jeg kunne ha lyst på en ripsbusk i pallekarmen, men begynte å tenke på at det kanskje er dumt til vinteren. Vil ripsbusken lettere fryse i hjel i en pallekarm enn dersom den var plantet rett i jorda?

  4. Det er vel lettere å unngå snegler om man bruker karmer. Snegler er et stort problem her på vestlandet for tiden. Lurer på lage en ramme rundt kremene for å gjøre det enda vanskeligere å klatre opp..

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her