Har du noen gang sett at vannet bare renner bortover bakken eller rett gjennom krukker og ikke «tas opp» av jorda? Dette skjer når jorda blir ekstremt tørr. Det blir som å få en knusk tørr svamp våt igjen, du må jobbe for å få den til å suge.
Spesielt torvjord er utsatt for dette, den kan bli helt håpløs, men også andre typer jord kan få utfordringer, og ha glede av tipsene mine.
Tips:
* Jeg gir deg råd om hvordan få kranglete jord til å drikke
* Jeg gir deg råd om hvordan gjøre jorda mindre utsatt for tørke
Hvordan få uttørket jord til å trekke til seg vann:
Kort sagt: Bruk tid. Vann litt og litt til jorda gradvis skjønner at den skal ta opp vann. Det er vanskeligst å få den øverste cm til å samarbeide.
Små potter:
Er jorda i potter og små krukker så er det mest effektive å plassere potten i en bøtte med nok vann til at det går over pottekanten, og holde den under til den har sluttet å boble.
Krukker:
For større krukker er løsningen å bruke vannkanne eller vannpistol og så vanne litt, vente til det vannet er borte, og vanne mer. Hold på til du tror all jorda har trekt godt til seg, om det er en veldig tørr torvjordskrukke så er ikke fem ganger utenkelig.
Jeg vanner alltid mine krukker trinnvis, selv om de ikke er knusktørre. Jeg tar for meg en gruppe med krukker og har først litt vann i alle krukkene så toppjorda «våkner», så en eller to runder til hvor jeg vanner grundigere. Dette er det mest effektive for meg, og det mest vannbesparende. Ja, også sverger jeg til vannpistol med brusemunstykke. Da kan jeg lett stille mengden vann, og vannet sprer seg pent uten å sprute opp.
Bed:
Er det et bed så er det praktisk med en svetteslange, eller ha brusehode på vannslange og flytte seg gradvis. Vannspreder gir gjerne mer vann enn uttørket jord greier å fange opp slik at vannet blir rennende på overflaten, så om du ønsker å ikke sløse med vannet så er altså svetteslange bedre enn vannspreder. Jeg synes en svetteslange er noe alle med bed med vanningsbehov bør ha tilgjengelig, det er den mest vannøkonomiske måten å vanne på.
(Svetteslanger er svarte og har masse små hull, du setter lavt trykk vann på de, og så pipler vannet ut av hullene)
Hvordan unngå at jorda blir så vanskelig å få våt igjen
- God jord
- Jorddekke
- Skygge
- Vanne jevnlig
God jord:
Som sagt innledningsvis, hele hovedproblemet her er at mange bruker torvjord, og torvjord har en sammensetting som gjør at den er vanskelig å få våt igjen når den har tørket ut. Faste lesere veit vel at jeg har et horn i siden til torvjord, og som krukkejord er den virkelig suboptimal. I tillegg til denne uttørkingen har den ingen evne til å holde på næring, den blir for våt om vinteren, og det har ulike miljøulemper å bruke den. (Les mer her om hvorfor jeg synes du skal unngå torvjord.)
Dessverre er det ikke helt barebare å finne god krukkejord som ikke er torvholdig, men det finnes litt ulike kompostbaserte produkter i salg. Jeg har god erfaring med å blande den jorden med jord fra ett bed i hagen og organisk masse (feks grønne og brune blader, samt kompost). Dette med å blande inn jord fra hagen er bra fordi det ofte er leire og sand i den jorden, og ikke minst mye bra mikroliv. Torvjord kan forøvrig også forbedres på samme måte.
Jorddekke:
Å dekke jorden er smart. Jorddekke er å legge noe (feks avklipp fra hagen) oppå jorda slik at denne ikke synes. En bunndekkende plante vil ha samme effekt. Poenget er at sola ikke får skinne på naken jord. Jorddekket er bra for å unngå fordamping fra jorda (så den ikke tørker så lett ut), det er bra for mikrolivet i jorda, og når du vanner så vil jorddekket bidra til å fange vannet så jorda under lettere får til å suge til seg.
Jeg har jorddekke i flere av mine krukker nå, det er kanskje ikke et vakreste, men det er bra for plantene.
Skygge:
Dette trikset gjelder spesielt for krukker, om de tørker lett ut så kan du sette de så de får noe skygge midt på dagen, det er da sola tar mest og det er da plantene trenger direkte sol minst.
Vanne..
Ja, det må jo sies: Vann ofte nok til at jorda ikke tørker så mye ut at den blir helt vrang. Spesielt krukker må en passe på å vanne jevnlig. Littebitt fordi det da er enklere å vanne, men viktigst er jo at plantene foretrekker jevn tilgang på vann, ikke fylleslag hver helg 😉
Lysten på flere vannings-relaterte tips? Jeg har samlet de alle her!