Martagonlilje – en romantisk bestemorshageblomst!

Martagonliljer er vakre, unike og en av mine favoritter. De kler spesielt godt en gammeldags romantisk hage hvor de kan tyte opp fra bed med sine høye frie spir.

Barndomshagen min har mange martagonliljer. Noen i bedene, men der den virkelig trives er inni en stor syrinbeplantning. Der sår den seg selv og har laget en hemmelig liten blomsterskog. Du ser den nesten ikke utenfra, men når du så stikker hodet inn er det reneste alveland.

Kjappe fakta om martagonlilje:

  • Løkplante
  • Kan kjøpes som løk eller i potte, og du kan så den men det tar svært mange år før den er blomstringsklar
  • Superherdig! Takler H7, så denne går i praktisk talt alle norske hager
  • Kan stå i både sol og skygge, liker næringsrik og hummusrik jord.
  • Kan bli opp til 120 cm høy
  • Blomstrer midt sommer
  • Gammel kulturplante, har lang historie i norske hager
SumSum! humla liker også martagonliljer 🙂

Litt om navnet:

Martagonliljer sitt botaniske navn er Lilium martagon. Martagon er det tyrkiske navnet på turban, og blomsten fikk dette navnet på 1600 tallet. Skjønner jo godt det, blomstene kan godt se litt turbanaktige ut. På norsk ble altså dette til martagonlilje, men det finnes et annet norsk navn også: krølllilje (krøll-lilje). Også høyst forståelig navnsetting, kronbladene krøller seg jo virkelig bakover.

Ulike farger og navnsorter:

Det vanlige er martagonliljer i nyanser av rosa-lilla. Den er også relativt vanlig i hvit. Og for plantesamlere finnes det også masse spennende navnsorter av martagonliljer. Så du kan få de i orange og gul og ulike tegninger, mm. Jeg må si at jeg ikke er så fascinert av navnsortene, her er orginalen best, i mine øyne, men vi trenger da ikke alle å like det samme 🙂

Som du ser kan martagonliljer både formere og forville seg, den sår seg altså fritt og freidig i barndomshagen. Da bør de nok stå en plass hvor de får stå i fred, for det tar svært lang tid fra frø til plante. Erfaringsmessig er det enklest å få den til å formere seg om den står et sted du ikke uroer jorden, for den bruker mange år på å gå fra frø til blomstrende plante, og løken jobber seg lengre og lengre ned ettersom den vokser og er ikke enkel å flytte.

Men kanskje du har andre erfaringer? Eller noe annet du ønsker å fortelle oss om martagonliljene i hagen din? Bruk kommentarfeltet her eller på Facebook, alltid gøy å høre fra dere, og jeg veit mange har martagonliljer i hagen, eller husker den fra besteforeldres hage 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Hei. Noe sent ute,men prøver. For noen sesonger siden fant jeg en Martagonlilje i skogkanten som jeg tok med hjem. Den har kommet fint hver vår, men utover sommeren har det dekorative bladverket blitt spist i stykker av røde biller. Den blomstrer likevel, men jeg synes planten ble så ødelagt at jeg gravde den opp i fjor. Noen rester av løken må ha blitt igjen, for den er tilbake i år. Først dannet den nydelige grønne bladrosetter, men nå er billene igjen frempå. Har ikke sett disse på noen andre planter. Kjenner du til disse billene?

  2. Jeg har også de røde billene. Jeg plukker de av etterhvert som de kommer og da går det bra hvert år.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her