10 stauder for humler og sommerfugler, i ett bed!

Jeg var i dag på NRK i ettermiddag og gjorde et opptak for en liten sak som kommer på Reiseradioens fredagsspesial (skru på radioen i morgen kveld etter kl syv). Og på vei hjem kjørte jeg forbi dette flotte bedet, som lå i mellom to av de gamle lamellblokkene på Marienlyst.

Alle disse plantene er stauder, hvilket betyr at de kommer igjen år etter år. Og veldig mange av de er favoritter for humler og sommerfugler, så perfekt anledning til å vise dere hvor vakker hagen kan bli av å plante humleplanter. I tillegg synes jeg det var veldig inspirerende å kunne vise frem  hvordan man kan ha et staudebed midt i fellesareal til borettslag 🙂

Alle plantene jeg presenterer er gode planter for pollinatorene!

Purpursolhatt

Purpursolhatt (echinacea), er i mine øyne en av sensommerens flotteste stauder. Det var to varianter av den i bedet, en i den vanlige rosa, og en hvit. Den hvite tippper jeg er ‘White Swan’, den rosa kan være ‘Magnus’. Disse to navnsortene er av de tøffeste av purpursolhattene, de andre går lettere ut.

Herdig til H5. Du kan lese mer om purpursolhatt her 

Bakkeryllik

Ryllik vokser vill i Norge, men det er også kultivert frem flotte hagevarianter av denne trassige markblomsten. Denne sto i mange ulike nyanser av rosa, og var akkurat like vakker som bildet viser den.

Bakkeryllik er herdig til H7!

Kaukasusskabiosa

Kaukasusscabiosa har noen virkelig nydelige blomster på lange stilker som danser i vinden. Disse måtte støttes mye opp og var et mareritt å fotografere fordi det faktisk blåste, men alt er tilgitt når de er så vakre 😀

Kaukasusskabiosa er herdig til H5

Solhatt

Dette er ekte solhatt (rudbeckia), trolig praktsolhatt Rudbeckia fulgida. Jeg er litt irritert på solhattens vegne over at medisinerbransjen har tullet det til og kaller purpursolhatt for solhatt, menmen, eneste jeg kan gjøre er å alltid dobbeltsjekke hvilken plante folk mener når du spør etter den.

Nuvell. Purpursolhatt er gul og kul, og blomstrer lenge. Og har bekksvart pollenknopp. Og er herdig til H5.

Lavendel

Dette er vel stauden flest av dere kjenner til. Men visste du at lavendel er mye tøffere enn folk flest tror? Jeg har hørt fra lesere som dyrker den i H7!! Men da må den ha optimale forhold. Noe som egentlig betyr å gi den hagens kjipeste plass..

Se egen bloggpost om hvordan lykkes med lavendel her!

Høstblomstrende sedum (oktoberbergknapp mf)

Dette er vel den av staudene her som blomstrer lengst! Står gjerne helt til snøen kommer, og er fin også en god stund etter. Saftfulle stilker som er enkle å lage stiklinger av, og store skjermer med blomster som humlene og sommerfuglene virkelig flokker seg på.

Det finnes flere arter og hybrider av disse høstblomstrende sedumene, og herdighet varierer med det. Men Oktoberbergknapp står med H4, og hybriden ‘Herbstfrude’ med H6. Jeg veit ikke nøyaktig hvilken sedum som er på bildet.

Kattemynte

Kattemynte har nydelige lyselilla blomster og kan på avstand ligne på lavendel. Det som skiller kattemynte mest fra alle andre stauder er at den har en aroma i seg som enkelte katter blir ruset på. Kattemynten blomstrer tidligere enn det meste annet jeg viser i dag, og var nesten avblomstret.

Kattemynte har sin egen bloggpost her

Høstfloks

Høstfloks er en av mine favorittstauder. Det er vel mest en sånn barndomsminnegreie tror jeg, men jeg elsker den, og den har så mange muligheter innen farge. I dette bedet sto det en som var helt hylende rødrosa, bildet juger faktisk ikke! Litt voldsomt, men veldig friskt.

Høstfloks er herdig til H6-H7, les mer om høstfloksen her. 

I tillegg var det en stor mengde med avblomstret steppesalvie (blå) og en lav storknebb. Begge er greie stauder. Steppesalvien er herdig til H6, storknebbene varierer på art, men dette kan ha vært rosestorknebb som er lav og flott og herdig helt til H7!

Håper du ble inspirert til å lage hagen din enda mer humlevennlig 🙂
Vil du ha enda flere tips på hvilken blomster som er nyttige for humla så finner du det her.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her