Min brors 300 meter lange solsikkebed!

Min herlige bror Jens-Helge bestemte seg for å spre litt glede i våres og fikk sådd en bord solsikker langs to jorder. 110 meter langs en gangvei og opp mot en av innkjørslene til gården hvor foreldrene våre bor, og resten ved sin egen innkjøring og opp rundt egen hage.

Nå står solsikkene der og stråååler, og gleder både familien, en masse naboer og enda flere humler. Det er virkelig et syn, og jeg er så glad for at han gjorde dette for oss 🙂

Min bror er jo bonde, og galskapen er gjort med såmaskin. Moderne såmaskiner er ganske avanserte, så min bror stilte såmaskinen på halv bredde og til store frø. Så fylte de i solsikkefrø og raust med kunstgjødsel. Han var litt usikker på hvor mye frø som gikk med, men mener det var 10, maks 20 liter.

OPPDATERT:
Året etter lagde vi en video fra såingen, den kan du se her:

Det ble sådd 18.mai, og ikke stelt på noe vis siden. Det har jo praktisk talt ikke regnet så jeg har vært veldig spent på hvordan dette skulle gå, men som dere ser så gikk det fint. Hjelper jo på at det er skikkelig leirjord, men ja, solsikker takler mer enn du skulle tru!

Solsikkefrøene var helt vanlige fuglematfrø. Og siden Jens-Helge og hans kone Gillian er flittige fugleforere så hadde de lett tilgang på frø å så, og lett avsettning på frøene som ble til overs.

Prosjektet har med andre ord lave materialkostnader, og om du har en såmaskin som kan stilles så tar det heller ikke lang tid. Jeg tror ikke Jens-Helge er første bonden som sår solsikker for å glede slik, men håper jo at å se dette kan inspirere flere.

Opppkjørselen til min bror, like ved parkeringsplassen

Nå står solsikkene der og strutter i solen, og jeg har allerede fått inn meldinger fra venner og blogglesere som bor i Fet og har gledet seg over bedet. Om du er i nærheten så kan du se det ved å kjøre til Hovinhøgda skole. Utenfor skoletid som vi er nå så tenker jeg det er uproblematisk å parkere på parkeringsplassen til skolen. Da er det en flik av bedet å nyte like ved parkeringsplassen, og om dere så spaserer bort til brua som går over riksveien så kan dere se den andre halvdelen av bedet.

Pst, Claas = best! Vi hadde Claas tresker når jeg vokste opp, og av en eller annen grunn har det festet seg at det er slik en tresker skal se ut, blir rett og slett glad når jeg kjører forbi de 😀

Jeg var der ute på søndagen, og da var det tresking på gang så åkeren er nå skjært. Men det ble tresket med presisjon så solsikkene er ikke genert av det, og jeg regner med at blomstringen pågår en par uker til.

Jeg har vokst opp midt i et utrolig vakkert kulturlandskap som jeg setter så stor pris på. De myke duvende kornåkrene gir meg en ro, en base. De er bare rett og slett utrolig befriende å se, og en kanting med solsikker løftet hele opplevelsen enda ett hakk. Takk for gleden kjære bror!

Pst: Går du forbi solsikkene så vil jeg gjerne se bilder! Del de med meg på facebookposten, eller på Instagram. Det er så koselig å ta del i deres gleder, og ikke minst er det morsomt å følge bedet ettersom blomstene springer ut 🙂

Og ja, har noen bønder nær deg gjort noe lignende så vil jeg gjerne se det også!

Les mer om solsikker her! Der kan du se både hvor mye variasjon solsikker byr på, og lære om hvordan dyrke de 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Så vakkert! Er det slik man får solsikker med tykke stengler som står av seg selv? Lurt å prøve fuglematfrø??

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her