Solsikke, en hageskatt med store muligheter!

Burgunder solsikke med humle

Har du sett hvor variert og spennende solsikker, Helianthus annuus, kan være? De har fått rykte på seg som en glad blomst for barn, noe de jo er, men de kan jo være så mye mye mer!

Vakker, variert, nyttig for dyrelivet. Så solsikker neste år!

‘Key Lime Pie’

Beste tips for dyrking av solsikke:

 1. Så direkte ut på våren. Selv Nord-Norge er dette best med mindre du har planterom med ekstralys
 2. Du kan kjøpe frø, bruke frø som selges som fuglemat, og sanke frø fra solsikker i hagen.
 3. Trives i full sol. Jo mer sol på voksested jo bedre!
 4. Som de aller fleste blomster så blir de flottest om de får jevn tilgang på vann og næring, men solsikke takler faktisk tørr jord bedre enn mange tror. Viktigste er å vanne når frøene spirer og planten er ung, og så igjen ukene før og under blomstring.
 5. Høye solsikker trenger vanligvis å støttes opp, eventuelt at de plantes sammen med andre blomster de kan lene seg litt på.
 6. Bør plantes på vestsiden av oppholdsareal da de fullvoksne blomsterhodene vender seg mot øst!
Trolig ‘Music box’

Obs: Solsikker inneholder plantegift..!

Noen planter går til krig mot naboene for å beskytte eget territorie. Dette gjør de ved at planten utskiller stoffer som hemmer veksten til andre planter. Dette kalles allelopati, og det er ufarlig for oss mennesker og uproblematisk i et bed med mye variasjon, men verdt å vite om du dyrker veldig mye solsikker, eller mater fugler…

‘Floristan’

Giften utskilles i jorda, men alle deler av planten har giften og vil kunne avgi den. Det vil si den kommer både fra røtter, døde blader, og frøhusene. Mest merkbart er det at gresset kan dø under fuglematere om du har nok frøhus liggende over tid. Jeg har selv vært forundret over at så lite ville gro under hovedmatplassen til fuglene, det var først når jeg i dag gjorde resach for denne posten at jeg oppdaget at det er lave doser med gift i frøhusene på solsikken, og når disse blir liggende på bakken over tid så vil det gjøre at spesielt gress dør ut.

Dette betyr forresten at du også bør være litt forsiktig med hvordan du kvitter deg med solsikkefrøhusene som kan dynge seg opp gjennom vinteren. Det er uproblematisk å tilføre til kaldkompost, innen den er ferdig kompostert er giften brutt ned. Du kan også spa det direkte ned i jord, men da bør det spres utover slik at påvirkningen blir lav.

 

Solsikker er nyttige for humler, sommerfugler og fugler!

Solsikker er aldeles strålende matfat for humler, bier og sommerfugler. De har store nektar og pollenrike blomsterhoder og er helt klart ett førstevalg for humler som kan vralte rundt på de i flokk, i evigheter.

Blåmeis spiser av solsikke den sådde vinteren før 🙂

Når blomstringen er omme dannes det frø som fuglene gjerne kommer og spiser av gjennom høsten og vinteren. Du kan la blomsterhodene stå slik at fuglene kan forsyne seg selv, eller klippe av hodene og oppbevare de tørt frem til du ønsker å tilby frøene, enten på hodet eller skrapet av. Om du går for å ta inn hodene så er det best om frøhodene er på planten frem til frøene er godt modne, da blir det mest mat i frøene.

Floristan sammen med georginer og lodnesolhatt. Forran Slottsparken i Oslo

Ulike navnsorter, ulike farger og høyder!

Solsikke er ikke bare solsikke! Du kan få sorter som blir ekstra høye, eller ekstra lave. Med ett blomsterhode, eller mange. Med store eller små blomsterhoder. Noen er ensfargede, noen er flerfargede. Og fargene går fra den lyseste krem til den sterkeste gule nyansen, til orange og burgunder.

Ett stort hagesenter vil ha et kurrant utvalg av solsikkefrø, men det virkelig store utvalget finner du på nett. Frø er genialt å handle på nett! Men først på nyåret. Mer om gode frøbutikker da 🙂

Trolig ‘Ring of Fire’

Har du solsikker i hagen? Veldig hyggelig om du vil dele erfaringer og bilder i kommentarfelt her eller på Facebook, eller på Instagram med taggen #moseplassen 🙂 

Solsikker sådd av fuglene 🙂
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Lærte mye om solsikker av deg må. Takk. Har tatt inn solsikkene nå for å tørke frøene. Er usikker om de må ligge frostfritt. Regner med at dersom de ligger der det er kuldegrader, så blomstrer de ikke neste år. Stemmer det?

  • Hei 🙂 Så flottat du hadde glede av bloggposten!

   Jeg veit ikke om NOEN frø som mister spireevnen av frost. Tvert i mot så er frost det man bruker når man prøver å bevare frø i mange år (feks de store frølagrene på Svalbard).

   Jeg tviler på at du har solsikker som har kommet langt nok til at du kan høste frø allerede nå. De bør stå ute på planten så lenge som over hode mulig for best mulig modning av frøene. Les her for tips: https://moseplassen.no/2015/08/hvordan-sanke-fro/

 2. Pleier det å stå sortsnavn på fuglematposene med solsikkefrø? Ellers er det jo vanskelig å vite hvor høye de blir? Vil gjerne prøve dette på grensa mellom oss og naboåkeren et stykke, men det er litt åpent rundt oss og vi har en del vind….

  • Du finner ikke noe navnsortsnavn på solsikkefrøposene nei 🙂
   Så akkurat hvordan blomstene blir seende ut må du ta litt som det kommer. Men solsikkene tilpasser seg forholdene, så om det er tørt blir de lave slik de ble i år, og trolig vil de ha vett på å holde seg litt lave om det blåser også. Kan dog ikke love det da!

   Ut fra alle fuglefrøsolsikker som har sådd seg i hagen min opppigjennom så er de ganske like, enstilkede og gule, og høyden i hagen hvor de får vann og god jord har vært rundt 100-130 cm. Men de på jordet til Jens-Helge ble altså ikke så høye, sikkert fordi det var tørt.

 3. Hei Anne! Interessant om solsikke og utskilling av gifter. Har du noen lenker til denne infoen? Jeg har planer om å ha mye solsikke i kjøkkenhagen for insekter, pynt og ikke minst grønngjødsel. Det eneste jeg finner på nett er at det er en god grønngjødsel- plante. Ellers takk for fin blogg med masse vakre bilder, er ofte innom og leser litt. Hilsen Eline

  • Hei, jeg husker ikke hvor jeg fant god informasjon når jeg skrev bloggposten, men om du googler allelopathic og Helianthus annuus så bør du finne litt om det 🙂

 4. Hei, jeg har et sørvendt område med mye ugress og geiterams. Jeg tror det hadde vært flott med en eng av solsikke her. Tror du det hadde gått å plantet frø på dette området uten å måtte renske det for alt annet først? Tror du solsikkene hadde tatt over de som en klippet alt annet helt ned før vi sår?

  • Jeg tror ikke du kommer unna å luke noe om du vil ha det ugressrent, men om du synes det er koselig med solsikker og geitrams og ugress i miks så kan du jo så og se hva som skjer! Men om du bare slenger frøene ut uten noen jordbearbeiding så kan det være dårlig spireprosent, men det gjør jo ikke noe om du bruker billige fuglefrøsolsikkefrø.

 5. Hei, vi plantet mange solsikke i et langt bed i fjor…stilkene stod der helt til i vår og tørket – frøstanden er vi litt usikre på hvor vi gjorde av, jeg trodde jeg tørket dem et sted…

  Vel, spørsmålet er; tror du det er gift i jorda nå? Hvordan er det å så grønnsaker der i år.f.eks? Grønnkål hadde jeg tenkt.

  Tusen takk for inspirerende blogg, med masse flott bilder! Satser på bievennlige planter i år!

  • Hei, du det går kjempefint å dyrke i den jorden nå! Solsikken avgir noe gift (som altså ikke er giftig for oss men som kan redusere voksevilje til andre planter), men for det første har det nå gått tid, og dessuten, og dette er det viktigste, du er ikke i nærheten av å nå problematisk konsentrasjonsnivå 🙂

 6. Hei. Jeg plantet for første gang solsikker i vår og de står i full blomst, og har enda noen knopper igjen. De har blitt kjempehøye, godt over meg som er 165!
  Men, jeg lurer på hva jeg gjør med de til vinteren. Skal de bare stå der? Kommer de nye blomster på de samme stenglene til neste år?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her