Løk i krukker, slik gikk det: (2018)

Jeg har jo hele min hage i krukker på balkong, og i fjor plantet jeg mye løk i krukker for å ha noe å glede meg over utover våren. Noe gikk bra, noe ikke så bra, og her deler jeg erfaringer.

For ja, du kan ha løk i krukke, men det er ikke like enkelt å lykkes med de som i bakken.

Min erfaring ble preget av at jeg for det første fikk plantet endel av løken svært sent slik at den ikke rakk å etablere seg før vinteren. Vinteren ble lang og hard, og når våren kom greide jeg ikke følge opp med vanning når det ble varmt… Det var dermed bare de trassigste løkene som greide seg.

Gode råd for løk, spesielt i krukke:

  1. La løken få etablere seg: Løken har bedre overvintringsmulighet om den er etablert med rotnett så det er en stor fordel om løken plantes en måned før jorda fryser, og jorda fryser tidligere i krukker enn i bakken. Dersom du er sent ute kan du la krukkene stå (kjølig) inne før de settes ut.
  2. Unngå at de står våte: Løk haaater fukt! God drenering er derfor viktig både i bakken og i krukker, spesielt på vinteren. For krukkenes del betyr det at de bør under tak ca en måned før jorda fryser, da tørker jorden litt ut og det bedrer forholdene betraktelig.
  3. Jevnere temperatur. Planter som bor i bakken nyter store fordeler av snødekke. Det stopper frosten fra å gå dypt ned i bakken, og det gir jevne forhold gjennom vinter og vår. Krukker derimot er mye mer eksponert, og det kan være et problem. Det er derfor en stor fordel om krukkene kan få bo slik at temperaturen er jevnere. Enten det er i en utebod eller du setter de lunt ute. Pakk de gjerne inn noe, men vent med innpakkingen til det har blitt frost.
  4. Ikke glem å plante løken… Løk som ligger i posen sin i boden blomstrer ikke gitt 😉

Hvordan jeg løser dette praktisk:

Plante tidlig nok: Her handler det om prioritering, og å ikke kjøpe mer løk enn jeg når over..

Sette noen av krukkene inn i en utebod. Der er de skjermet mot både vann og vind og det holdes noe mer stabil temperatur gjennom vinteren.

Legge lokk på krukker som står ute. Far har laget noen plater som jeg legger på toppen av krukker. Poenget med lokket er å beskytte mot regn, lokkene legges på med en avstandskloss slik at det ikke blir luftett. Et slikt lokk kan lages av hvasomhelst!

Her ser du noen krukker hvor lokkene er «nakne»
Den fremste krukken her har lokk, (og vårblomstrende iris oppi), men lokket er kamuflert med mose og div dekor. Og ja, det er tre i krukken, lokket har en slisse inn.  Skal få laget egen bloggpost på disse lokkene merker jeg..

Noen krukker passer det ikke å ha lokk på, om jeg vil ha løk i de så blir det botaniske tulipaner, Basert på denne vinteren så var de de mest tollerante. Alt annet ble sjansespill.

Jeg kommer ikke til å pakke inn krukker eller gjøre annet utover det som er nevnt over.

Konkrete løkerfaringer:

Botanisk tulipan i krukke

Tulipaner.

Både de botaniske og de vanlige tulipanene viste seg å takle mye, men de botaniske var absolutt best. De kom kjempefint alle sammen, uansett forhold de var utsatt for.

Yey! Tulipaner 😀  Her skal fylles på med flere i år, og da spesielt de botaniske, naturligvis 😀

Husk: Jeg har skrevet mye om botaniske tulipaner. Feks her

Våriris ‘Katharine Hodgkin’

Stortrivdes i krukke med lokk. Og var aller første blomst ut i hagen i fjor! Det hang nok litt sammen med at hun hadde mye mer sol på seg enn snøklokkene, men like fullt hurra! Jeg kan virkelig anbefale Katherine, hun er vakker, og mye enklere å lykkes med enn de andre vårblomstrende irisene.

Du kan lese mer om ‘Katharine Hodgkin’ her

Rutelilje

Gikk meget godt med den som hadde stått under lokk, gikk elendig med de som sto i åpen krukke. De to ble plantet samtidig og sto omtrent samme sted, så her ser man tydelig hva et lokk kan bety.

Ruteliljer er en mangeårig favoritt, du kan lese om de her.

Krokus

Botanisk krokus greide seg bedre enn ikke botanisk krokus. Og den under lokk greide seg helt klart bedre enn den som sto åpent plantet. Botanisk krokus står det ofte Species på.

Jeg synes ikke krokusen imponerte, det gikk bra med mange, men ikke alle de botaniske kom opp. Så her er det vesentlig å plante tidlig og at krukken står under tak/lokk. Og helst skjermet.

Snøstjerne

Jeg hadde både blå, hvit og rosa snøstjerne, og de greide seg godt alle sammen. Helt klart best når de fikk stå under tak/lokk, men også i litt tøffere forhold gikk. Jeg er spesielt glad i denne rosa i bildet over, den heter ‘Pink Gigant’, se mer av den her.

Russeblåstjerne

Ligner så mye på snøstjerne at mange blander de to. Jeg hadde kjøpt den hvite og det ble årets største overraskelse. Se så nydelig den ble! Her står den i en krukke med et fake bjørketre hehe. Et lite tre som ble kapppet av og stappet i krukken som ren dekor for våren. Det var også vellykket, i år stikker jeg det ned allerede på høsten. Hurra for juksing!

Snøklokker

Jeg har i alle år vært skeptisk til å kjøpe snøklokker i løk. De tåler dårlig å tørke, og de er dermed veldig vanskelige å få til. Men, så hadde jeg et  samarbeidet med Hageland (som jeg har fortsatt i år) og de hevdet at deres løk var så bra at det gikk fint. Hmmm, tenkte jeg, la meg nå se på det… Kjøpte en pakke og plantet ganske raskt etter at den var kommet, og på våren måtte jeg spise de ordene ja. De kom fint og ble riktig søte!

Overvintret ute i en krukke med et delvis lokk (busk i krukken så lokket dekker ikke hele).

Allium

Kremt. Jeg kjøpte mer allium enn det som kom opp, men det var mest fordi ikke all alliumen kom i bakken. Kan ikke forvente at løk jeg ikke planter skal blomstre lissom… Men den som ble plantet og så heller ikke totalt glemt på våren ble veldig bra. Og det var Allium Eros. Den sto i stor krukke med lokk.

Og ble grisefin! En rosablomstrende lav prydløk dette, les mer om den her.

Dette er den skjønne perleblomsten azureum. Såå fin!

Perleblomst

Perleblomstene tørr jeg ikke si om var villige eller vrange, jeg kjøpte mange, men alle sammen fikk absolutt værste stell. Sånn satt i bittesmåpotter, ikke vannet etter planting, glemt ute i sprengkulde (under tak) og så ikke vannet på våren… Men, noen av de kom seg da opp lell, og jeg har trua på at under gode forhold bør alle komme. Så jeg kjører på med ny storplanting i år, så får vi se til våren!

Det var mine erfaringer med løk i krukke. Vil du dele erfaringer med løk så gjør det gjerne her, eller i kommentarfeltet på FACEBOOK 🙂 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Jeg har samme erfaringer.
    Blir det vått, så dør alt. Den ene krukken min sto halvveis under tak og halvveis utenfor, og man så akkurat hvor det hadde vært fukt – for der kom det ingen tulipaner! Det gikk en rett linje gjennom krukken, i den tørre delen kom tulipanene kjempefint, i den våte delen ingenting. Jeg var litt for ivrig med vanningen/legge på snø på de som sto under tak og, for det ble også for vått… Og tett kjøpejord hjelper definitivt ikke. Så i år har jeg prøvd å blande jorden med myyye sand, og i enkelte krukker er løken plantet i et lag med ren sand. Og de skal få lite vann. Så får vi se hva som fungerer 😉

  2. Jeg har satt løk i krukker. Tulipan, botaniske tulipaner, påskeliljer og noen andre løk. Jeg bor i Stavanger-området så vintrene er ikke alltid så kalde. Jeg tenkte å sette krukkene under tak eller i garasjen til jul omtrent. Evt før hvis det blir særlig mye regn. Det er første gang jeg setter løk i krukker.Hvis dette går bra og det blir masse blomstring- som jeg håper, hva da? Kan jeg sette hele krukkene inn under tak utpå sommeren og ha dem til neste sesong?

  3. I dag har jet plantet løk i krukker. Når må krukken inn i garasjen og når må jeg ta den ut igjen til våren? Ingen vanning ila vintern?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her