Morgensol og høst på skyggebalkongen

Tidligere i uken la jeg ut bilder fra solsiden av balkongen, i dag er det skyggesiden som får vise seg frem. Der er det sol på morgenen, lav vakker sol som skaper god stemning 🙂

Anisisop.

Anisisop er en vakker flerårig urt som humlene eeeelsker. Men, min har frødd seg så ekstremt entusiastisk at jeg KUN kan anbefale at du har den om du fjerner alle blomsterstender før de danner frø, ellers har du teppe av småplanter i mange meters omkrets. Velduftende ugress som er enkelt å dra opp da, i det minste 🙂

Klase med bær på svartsurbær, aronia
Svartsurbær

Jupp, jeg har svartsurbær på balkongen, stammet opp som tre (kjøpt slik). Morsom ide, men som dere ser er den meget sprikete i vekst… Skal beskjære den i vinter, hardt, så håper jeg den greier å fylle seg ut. Mye bær da!

Agurkurt. En gang for mange år siden sådde jeg en pakke med hvite agurkurt (de er vanligvis blå). Siden har de sådd seg selv, inkludert å så seg over i krukker som så blir med hit til Frogner. Veldig sjarmerende! Ettårig blomst, populær blant humler, spiselige blomster.

Blodtopp, sanguisorba tenuifolia ‘Alba’ er med fra gamlehagen og trenger litt støtte.. Det får den av noen sommerfugler fra Danas Have. De var sikkert ikke laget for å være plantestøtter, men de er faktisk helt geniale til akkurat det.

Det er forresten nokså mye skygge der den står, nesten full skygge. Det går greit, men det påvirker den absolutt så til neste år skal den få flytte frem i solen 🙂

Balkongens største skjønnhet denne sommeren: Min syrinhortensia ‘Vanille Fraise’. Den er også med fra gamlehagen, hvor den også bodde i krukke. Har aldri vært så flott som i år!

Inni krona til Storrobina, Robinia pseudoacacia ‘Twisty Baby’ har det blitt høst, og det er så fint! Wow så den har grodd i år, den likte tydeligvis varmen 🙂

Storrobina til venstre, syrinhortensiaen til høyre.

 

Så høsten har kommet, men ikke fått skikkelig tak enda hos meg. Hva med hos deg?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  • Syrinhortensiaen står på den mest solrike delen av skyggesiden, så den har delvis skygge 🙂
   Inntill veggen på skyggesiden er det avhengig av hvor langt frem/hvor mange planter som skygger fra dyp skygge til moderat, mens ute med rekkverket er det både sol på formiddagen, og sol i håret på de høyere buskene når sola går over taket midt på dagen, og det er rikelig med dagslys, så der er det mer delvis skygge

 1. Hei Anne!
  Håper du kan komme med litt fuglehjelp til meg.
  Jeg lurte på om du har noen tips når det gjelder å mate fugler fra veranda? Er det mulig å få besøk uten trær og busker?
  I fjor prøvde jeg å mate fuglene, men fikk ingen besøkende, men da kom jeg i gang ganske sent.
  Derfor har jeg hengt ut litt mat nå for å prøve å komme i gang.
  Jeg bor like ved en skog, men ser hovedsakelig skjære, som det kan være en del av og som også våger seg på verandaen.
  Er det håp om småfugl eller kan jeg se på meg selv som skjærenes tilholdssted. (De er av og til på verandaen, også før jeg begynte å mate)
  Håper du kan hjelpe!
  Hilsen Ellen

  • Jeg vil tro det er mulig også uten busker og trær nærme, men det er utfordrende. Første bud er jo å ha mat over tid slik at fuglene kan se at det er noen grunn til å komme. Så må de føle seg trygge nok til å bli. Det hjelper om du kan lage til noe de kan sitte i og føle seg trygge, feks binde fast et tre til rekkverket på verandaen. (Ja, kappe ned noen greiner/små trær og surre fast, husk å spørre grunneier først). Ideen er å fake en busk ol så de kan sitte i og føle seg tryggere. Ha matplassen så langt unna vinduene du ofte er bak som mulig, det gjør også fuglene tryggere. (så kan du på sikt prøve å flytte matplassen nærmere der du kan se, når fuglene har vent seg til at det er fint hos deg)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her