Vinterbalkongen 2020

Hager kan bringe lykke året gjennom, også krukkehager 🙂
Her viser jeg hvordan jeg transformerer terrassen til en vinterglede, og gir noen gode tips.

Jeg kom sent i gang med å ordne balkongen vinterfin. Faktisk var jeg ferdig først på nyåret, men det er da ikke så farlig når ting blir gjort, det viktige er å kose seg underveis 🙂

Krukke med staude fikk stukket grener med lerkekongler ned i seg. (grenene er gjenbruk på tredje vinter)

Fiksing av min vinterbalkong består av:

Praktisk:

 1. Koste vekk det meste av blader fra terrassegulvet, dette er bra både for gulvet og estetikken 😉
 2. Sette alle krukker opp på klosser (pinner, restematerialer, hvasomhelst, to cm høyde er nok). Dette er bra for gulvet, krukkene og plantene oppi (fordi det bedrer drenering). Jeg har helst krukkene på klosser hele året gjennom, men spesielt viktig før vinteren.
 3. Begrense hvor våt jorden blir for utsatte planter, for min del betyr det å legge lokk på noen av krukkene. Disse lokkene har far laget og poenget med de er å begrense hvor våt jorden er før den fryser. Det er ikke for å isolere. Viktigst for løkplantene som har lavere toleranse for våt frossen krukkejord. Jeg har skrevet litt om slike lokk i denne bloggposten om å ha trær og busker i krukker. Har du instagramkonto kan du se meg vise og forklare lokk i denne Storyen (funker ikke lenken så finner du den først i highlights)
 4. Rydde vekk eventuelle møbler og annet som ikke tåler vintervær
Underveis. Krukker er løftet unna for å få kostet gulvet, og det er lagt lokk på noen av krukkene

Ren estetikk:

 1. Sørge for at krukkene mm står plassert slik at det blir fint innenfra
 2. Pynte med diverse vintergrønt, konglegrener, mose, lav og andre naturmaterialer
 3. Henge opp lys. Dette er vinterlys, ikke julelys, jeg lar de henge på til jeg synes vinteren er over
 4. Sette ut dekorelement i form av metallfigurer, lykter og noen lyng
Sofaen fikk først en «pute» av edelgran på seg (avklipp jeg får gratis hos juletreselgeren). Men så ble det jo aldri kaldt, så jeg hentet tilbake putene.

Hva jeg IKKE har gjort:
Jeg har ikke sjauet planter inn i en kjeller eller bod. Eneste unntak er pelargonier som ble gitt vekk, og pasjonsblomst som nå står på stua og sturer. Alt annet står igjen ute, akkurat som i vanlige i-bakken-hager, og det går stort sett fint fordi jeg har valgt planter som er litt herdigere enn sonen tilsier, og gitt de gode forhold.

Dekorelementer i metall pynter godt opp, både sommer og vinter.
Og av og til kom snøen og virkelig skapte vintermagi!

HeiHei! Bloggen har våknet til, og det samme har jammen hagen. Men siden jeg har vært borte fra bloggen siden i høst så ble det altså en liten oppsumering av vinterbalkongen før jeg slipper dere løs på vårbalkongen 🙂 Bedre sent enn aldri, eller hva?

Jeg har faktisk hatt mye glede av den fine lille hagen min i vinter, både innenfra og av og til godt innpakket på utesofaen. Og det blir nok enda mer av sånn nyting utover 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

 1. Du og vinterbalkongen din er inspirasjon og glede! Har du tips om litt høyere planter/trær til en terrasse i Åsgårdstrand hvor vinden er en faktor man må regne med. Ser jeg blodbøk på din terrasse? Vi ønsker oss sibirlønn, men den liker ikke vind, tror jeg.
  De minst hardføre flytter jeg inn i en halvåpen havestue før vinteren. Det gir dem en fordel.

 2. Hei
  Jeg har syrinhortensia på min terrasse med tak over.
  Den var så flott i fjord med . Jeg har gitt den litt vann i dag o
  , og lurer på om det var riktig .
  Håper den klarer seg i vinter på terassen I Fredrikstad.

  • Jeg ville ikke vannet noe nå om vinteren, selv ikke i milde perioder. Planten er i dvale og trenger ikke vann, og å ha våt jord nå vinteren er en ulempe for røttene. Så. Vent med å vanne til våren er skikkelig vår 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her