Solskinn på skyggesiden :)

Jeg er så fornøyd med at jeg endelig har fått sving på skogsbalkongen! Så da blir det noen flere glimt derifra, fotografert i morgensolen tidligere i uken 🙂

Humlene er veldig glade i syrinhortensiaen ‘Pinky Winky’ 🙂 Jeg er litt ambivalent, liker blomstene godt, men kronen fyller seg liksom aldri ut, den forblir litt puslete. Jaja, fornøyd med å flytte den vekk fra stuesiden og inn hit, og så får jeg bare gi den litt tid, og nyte blomstringen!

Nymalte grønne krukker! De ble plantet til i dag faktisk, hadde noen heuchera og helleborus som trengte nye hjem.

Den store tønnen i sort og rust er fra bak låven til far, har endel slike her. Billig og kul måte å få store krukker på. Far har skåret ned slik at den er 2/3 høyde av vanlig, og banket inn kanten på toppen så denne ikke skulle bli skarp. Oppi tønna er det en hengelerk og mukdenia

I en annen tønne finner du heuchera, kalles også alunrot. En genial staude fordi det finnes så mange fine fargevarianter på bladene. Jeg liker dessuten blomstene de får, og det gjør humlene også.

Blodtopp er en annen favorittstaude, både for insekter og meg. Akkurat denne ser jeg ikke humler på, men sommerfugler og ymse ganske små pollinnatorer som blomsterfluer mm trekker flittig på den.

Dette er Sanguisorba tenuifolia ’Alba’. Den er med på flyttelasset fra gamlehagen og du kan lese mer om den her.

Lurer du på hva det vakre bladverket til venstre er? Frøstjerna ‘Elin’ ble torturert med litt lite vann tidligere i sesongen og har begynt å slippe fargen, hun er egentlig vanlig grønn.

Det er kun busker, trær og stauder nedover her. Ingen sommerblomster. Faktisk er det ikke så mye blomstring i det hele tatt, og det er overraskende interessant uansett! Litt fordi jeg jo bevisst bruker noen planter med gøye blader, litt fordi det når det ikke er så mye blomster faktisk er enklere å se og glede seg over de litt mer lavmelte skattene. Som lerkekonglene under

Hengelerk, Larix kaemp ‘Stiff Weeping’
Her ser du såvidt lerka til venstre, og toppen av blodtoppen i forgrunn 🙂

Siste blomstring på frøstjerna ‘Elin’. Hun sto på stuesiden frem til forrige uke, da ble hun flyttet hit. Jeg flytter noen av de mindre krukkene frem og tilbake slik, de får stå på stuesiden når de blomstrer, og her på skyggebalkongen ellers. Jeg sitter jo mer på stuesiden, og uansett er det jo sånn at jeg liker å ommøblere litt 😉

Til venstre heuchera og til høyre blodurt, og ragende over en lønn: Acer japonicum ‘Green Cascade’.

Til høyre i bildet ser du en annen som flyttes frem og tilbake: blodurt! Det er en nydelig vårblomstrende staude som jeg aldri tenkte over hadde fine blader før jeg plantet den i krukken. Nå vekker den stor oppsikt og får mye oppmerksomhet for bladene sine, og jeg føler at jeg har fått skikkelig i pose og sekk 🙂

Har du lyst til å se blodurten i blomstring? Klikk her!

Det var noen gledesfylte glimt! Håper du har hatt en fin helg, og at du får en enda bedre uke!

Klem Anne 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

 1. Hei, jeg titter stadig på dine skrivelser og bilder. Idag var jeg på jakt etter planter vi kan ha på terrassen i Spania og da dukket det opp noe fra deg, nemlig pelargonia og geranium, fine planter i varmen. Da ble jeg glad, for det er planter jeg har i hagen her hjemme. Nå kan jeg tenke meg å følge bloggen din, bare fordi jeg synes det du skriver er både tydelig og greit.

 2. Hei! Når du skriv at dette er skuggebalkongen, så blir eg litt nysgjerrig på kva retning den vender, aust eller nord? Har ein nordvegg som eg prøver å finna ut kva eg kan få til på 🙂
  Guro

  • Hei, det er nordvendt (nord-nordøst), MEN, fordi det er øverste etage med flatt tak så blir det sol ned på trærne som står langs gjerdet midt på dagen. Og det er mye dagslys.

   Jeg anser det som er nærmest husveggen for å være full skygge, mens resten som halvskygge.

   I norge er det viktig å huske på at vi har lange dager med mye dagslys, så selv om det kanskje ikke er så mye direkte sol på plantene så får de mye indirekte sol. Og for mange er det nok. Lite lys fører til mindre og senere blomstring og vekst, men blomstringen tendenserer også til å vare lengre. Men. Det blir ikke skikkelig varmt når det er mye skygge, så feks tomater ville jeg ikke dyrket nedover her.

   Når du vurderer om det er skygge eller ei så er det også vesentlig å se på indirekte sol. Inntill huset er det tyngre skygge enn inntill gjerdet. Store trær skape lettere skygge enn hus.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her