Vårbalkongen trinn 1:

Våren er radikalt tidlig i Oslo i år, så denne uken har jeg avviklet vinterbalkongen og begynt på transformasjonen mot vårbalkong. Ja. Det er fortsatt vinter og vi kan fortsatt få masse minusgrader, men med lange spirer i pottene så må jeg jo bare følge på 🙂

Vi du se hvordan det så ut i vinterdrakt? Klikk her for bloggpost

Å endre fra vinter til vår vil si at jeg har fjernet granbar, tatt av lokkene jeg har hatt over enkelte av krukkene, tatt ned lyslenker og generelt ryddet. Og så har jeg byttet litt på hvilken krukker som står hvor slik at det som blomstrer tidlig får stå i solen.

Nye skudd av rabarbra
Rabarbra

Jeg er så heldig at jeg fikk hjelp av far til oppryddingen. Jeg greier fint å stelle balkongen fortløpende, men noen ganger i løpet av året trenger jeg skippertakshjelp og da stiller familien opp. Både praktisk og hyggelig for meg 🙂

Denne sinkbaljen er full av perleblomster. Har stått bortgjemt siden i fjor vår, og ble stablet ned med rot før vinteren, og så glemt… Kommer seg nok fort nå som den har fått sol på seg!
Duftkrossved Viburnum x Bodnantense, ‘Charles Lamont’. Les om den her

Jeg har ryddet i bed, litt. Det betyr ikke at du bør rydde
Jeg får endel spørsmål om når man skal rydde i bedene, og svaret på det er å vente så lenge som mulig. Fjorårets vissne blader beskytter de nye skuddene mot kald vårvind og store temperatursprang, så for plantenes del er det best om du lar det gamle stå på til det nye er så langt kommet at det gamle blir litt klønete å fjerne. Jeg har skrevet litt om det her.

Så, ikke løp rett ut og rydd over alt selv om jeg har ryddet noe. Krukker med stauder i har i stor grad fortsatt gamle blader på, også hos meg 🙂

Julerose er på vei opp mellom vissne staudeblader.

Pst, den nydelige blå blomsten øverst i posten er en vårblomstrende iris, les om den her

Og du: Om du har instagramkonto så husk å sjekke innom Story! Jeg er i Horten nå og skal besøke en par interessante hager og hagefolk, innkludert den nye hagen til Finn Scjøll, så heng på!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Hei Anne.
  Må bare kommentere ditt forrige innlegg om vinterhagen. Helt magisk. Nydelig.
  Har ikke begynt å rydde i hagen enda selv om det kribler i fingrene. Og nå er det meldt kuldegrader.
  God helg.
  Hanne-Lise.

 2. Herlige bilder. Takk
  Våger meg på et spørsmål om du har energi og anledning til å svare.
  Lurer på hva jeg gjør med de to pottene på verandaen under tak ute som det spirer i -krokus, perleblomster og villtulipaner….. tror jeg. 🙂
  Oppdaget det her om dagen. Her i Trøndelag er det jo full vinter nå. Setter jeg dem litt fram så de får sol/nedbør på seg?

  • Hei, beklager sent svar Kathrina. Ikke så godt å anbefale uten å være på stedet, men du har noen valg.
   Om du vil stoppe løkene fra å spire så kan du sette krukken i skygge, tipper den nå står i enn solvarm krok. Men jeg tror ikke du trenger å stoppe løkene altså, de tåler endel kulde disse spirene. Om du vil ha fortgang på spiringen så setter du den lunere. Sol vil også gjøre at det går fortere, men løkene trenger lite sol for å gro.
   Om jorda er tørr så vanner du, gjerne ved å legge noe snø på krukken så det tiner. Du trenger ikke sette den frem for vann om du heller vil ha den der den står.

 3. Tusen takk for svar.
  Da lar jeg dem stå litt skyggefullt og lunt der de står ennå litt til og passer på at de ikke tørker helt ut.
  …… forøvrig vil jeg takke for dine hjertesukk over drittsykdommen som du har formidlet noen ganger. De er faktisk til støtte og trøst for en annen som har en kronisk drittsykdom.
  Lurer jo på hva du gjorde for å komme på banen igjen nå, men det er et veldig personlig spørsmål og hører vel ikke hjemme i denne flotte og inspirerende hageblogg.
  ……( det er så utrolig utfordrende å gjøre ingenting).

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her