De første vårblomstene plantet ut!

Balkongen i mars

Vi har hatt noen herlige vårdager i Oslo i det siste, og jeg har endelig fått plantet ut ranunkler, stemor, primula og helleborus som har stått inne og ventet utålmodig.

Eller. Det var vel strengt tatt jeg som var utålmodig 😉

Fineste rosa ranunkler fra Sørby gartneri, og fineste blå krukke fra Krukkegården. Ugla i bakgrunnen er fra Syverud gaard.

Blomstene har stått på ekstrarommet mitt, forran vindu som har stått på konstant gløtt, så de har greid seg fint i venteperioden. Dette er jo blomster som ikke trives så godt med stuetemperatur, de har det faktisk bedre ute enn inne såfremt det ikke blir kaldere enn noen minus, og de slipper vind.

Spesielt ranunkler er vare for vind. De takler dessuten slettes ikke å tørke, så jeg har derfor plantet de i skikkelige krukker, ikke i små potter. I krukker er det mye enklere å sørge for at de alltid er lett fuktige.

I krukken over her står de sammen med stemor og noen bedårende rosa perleblomster, som også er kjøpt inn nå. Greide bare ikke dy meg, ROSA perleblomster har jeg siklet på lenge… 😀

Den botaniske krokusen ‘Blue Pearl’

Men med unntak av de perleblomstene og noen påskeliljer så har jeg ikke kjøpt ferdig drevet løk i år. Jeg har heller satt løk direkte i utekrukkene mine i fjor høst, og det ser ut til å ha gått overmåtes bra med de denne vinteren!

Jeg skal dele litt mer av erfaringer om å ha løk i krukker i hagen utover sesongen, i mens kan du lese fjorårets erfaringsoppsumering her.

Krokusen får her ett teppe av mose rundt seg, synes det blir så mye kosligere

Vår på balkongen nå blir best med litt juks. En av mine favorittjuksetriks er å legge mose i krukkene. Både i krukker det ikke er noe i i det hele tatt, og som teppe mellom løkspirer som vist over. Da blir det grønt i en fei, og de blomstene jeg har kommer mye bedre frem. Ikke legg tykkere/tettere mose enn at løkspirene greier å lure seg opp.

Alle blomstene dere ser her nå takler litt frost. Løken som har vokst opp ute er nok de som tåler plutselig vintervær best, og av planter jeg har kjøpt inn vinner den kjente og kjære stemoren prisen for å være tøffest! Spesielt den småblomstra tåler mye.

Skjønnheten over er produsert i kaldt drivhus i Norge, noe som gjør den enda tøffere. Jeg fikk den med fra Frantz Hegg gartneri som jeg besøkte for to uker siden, se gjerne bloggposten fra det besøket her.

Julerose Helleborus med stemor

En annen tøffing er julerosen, eller helleborus som jeg foretrekker å kalle den fordi jeg synes julerose er tøysete navn på en genial vårblomstrende staude. Visste du at julerosen er herdig til H5? Det fordrer dog at den er godt etablert, og den beste måten å oppnå det på er å kjøpe helleborusen nå på våren, slik at den kan bo seg til i hagen før vinteren kommer.

Les om helleborus som hageplante her

rosa primula

Noen rosa primula har jeg også fanget opp de siste par ukene! Elsker de myke rosa nyansene og det mørke bladverket. De tåler også noen minusgrader, og er herdige nok til å kunne greie seg i mange norske hager.

Les om primula i hagen her

Det var noen glimt fra vårbalkongen! Neste gang dere ser den her på blogg kommer den til å se ganske annerledes ut…! Her skal nemlig byttes rekkverk, noe som både gir nye muligheter og tar fra meg noen gode muligheter… Orker ikke gå så mye inn i det nå, vil bare vente og se hvordan det blir, men følg med på Instagram for underveisbilder!

Ja! Det var så varmt en liten stund ja. Bare en liten stund da 😉

Pst: Husk jeg har en stor oversikt over planter som tåler litt frost! Anbefaler at du titter på den for inspirasjon for juksevår 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Å, du har så nydelig balkong! Eller rettere; nydelige blomster/ planter på balkongen. Takk for denne herlige rundturen blant alle dine krukker. Foreløpig har jeg bare noen ruteliljer ( hurra, endelig fikk jeg tak i de),påskeliljer og noen hvite liljer jeg ikke husker navnet på i farta, ved inngangsdøra. Men nå ble jeg så inspirert, så jeg må snart få meg både stemor og ranunkler, tror jeg. Takk igjen og god helg til deg.

  2. Så nydelig:)

    Hvor får man kjøpt løker i blomst nå da? Alle løkene jeg kjøpte tidligere i år er jo avblomstret, og nå som de endelig kan settes ut finner jeg bare påskeliljer og stemor i butikkene. Ønsker meg ruteliljer og rosa og hvite perleblomster og våriris:)

    • Det begynner nok å bli sent nå, utvalget på løk er gjerne dårlig etter midten av mars. Men du må rett og slett sjekke på hagesentere og blomsterbutikker.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her