Gunillaberg, Tage Andersens fantastiske hage!

I våres var Maria (Strandhuset) og jeg på pressetur til hager i Vest-Sverige. Jeg har blogget fra en par av hagene vi besøkte allerede (samling) og mer kommer. For det var virkelig mye å oppleve, og det overraskende nær meg 🙂

Et av stoppene var hos kunstneren Tage Andersen på Gunillaberg. Det ble en magisk ettermiddag i turens mest originale og inspirerende hage.

Å gå på Gunillaberg er å gå i en kunstinstallasjon. Det er en gammel gård, og Tage Andersen har på spennende vis inkorporert kulturlandskap, natur, hage, gamle bygg, nye byggerier og ikke minst sine flotte skulpturer.

Fra cafe-bygget. Som arkitekt ble jeg dypt inspirert av dette, en ganske løs og midlertidig konstruksjon med billige materialer. Og en fantastisk stemning!

Jeg hadde en herlig opplevelsesvandring gjennom hagen, byggene og en liten tur gjennom et skogbryn. Stedet har en herlig ro, en magisk stemning, og er helt vilt inspirerende om du kan like Tages unike stil.

Men Gunillaberg er nok ikke stedet om du bare er opptatt av blomster. Det er spennende landskapsbehandling og omtenksomt beplantet, men ingen prangende sommerblomstbed, og det som er av stauder og løk er gjerne plantet i naturalisert form.

Men for all del, det er masse spennende vekster, bare ikke så mye fokus på blomster for blomstringens del.

Og joda. Det store drivhuset er jo fylt med spennende planter, men jeg må jo si at det for meg er ikke planten som er stjerna, det er helheten. Bygget og alle de utrolig spennende løsningene for krukker og fremstilling danner sammen med vidunderlige planter en symfoni, hvor alle er en del av et team og ingen får stå å rope som solister.

Drivhuset åpner på ene side ut mot beitet. Her blir hest, gris og geit en del av scenografien (i øverste bildet ser du at geitene har fått kunstnerbolig).

Tage Andersen er en dansk kunstner. Egentlig utdannet konditor, men startet når han var tyve som blomsterhandler og har siden hatt en lysende karriere hvor han selv sier han er inspirert av naturens materialer og tradisjonelle håndverksformer. Tage lager (får laget) små metallskulpturer og store land-art prosjekt, og alt der i mellom. Mykt og rent formspråk, og alltid organisk i utrykk.

På bildet over ser du begge skalaene. Tages flotte metallblomster i forkant, og en spennende rominstallasjon bak. Installasjonen er en slags stålhekk og står en par steder på eiendommen. Den består av en grunnstruktur i stål, med plantekasser i. I plantekassene vokser det pasjonsblomster. Når vi var der i mai var det fortsatt bare litt blader, men om du drar på sensommer og høst så er de overstrødd med bladverk og blomster.

Du kan skimte en av plantekassene på toppen av søyle til venstre

.

Tage og Maria

Maria og jeg var så heldige å få hilse på Tage mens vi var på Gunillaberg. Utrolig hyggelig mann, og jeg synes absolutt du skal ta deg en tur til hans rike!

Gunillaberg holder i år (2019) åpent frem til 15. september.
Adresse: Gunillabergs Säteri 565 97 Bottnaryd, Sverige. (1,5 time vest for Gøteborg)

Besøk også:
* Gunillabergs nettside
* Gunillabergs facebookside
* Gunillaberg instagramprofil

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her