Hva bør gjøres i hagen nå, og hva bør du la være å gjøre!

Reklame for hageredskap fra Fiskars

Nå er høsten her, og det er små og store ting du kan gjør, bør gjøre, og faktisk litt du bør la være å gjøre i hagen 🙂 

 • Bør gjøre: Fjerne blader fra grus, terrasse, plen og takrenner
 • Lurt å gjøre: Sanke frø, samt bær, blomster og blader for dekorasjoner
 • Kan gjøre: Noe beskjæring
 • Best å la være: Klippe ned stauder
De fleste bildene er tatt i Marias (strandhusets) herlige hage, og all redskap er fra Fiskars 🙂

Fjerne blader og annet rusk:

Det er viktig å fjerne blader fra grusen, terrassegulv, steingulv, asfalt og takrenner. Blir bladene liggende over vinteren kan det føre til algevekst mm, og over tid vil bladene bli til jord og vips får du ugress i grusen og mose på asfalten.

Det er også fint å fjerne bladene av gressplenen da et tett lag blader kan kvele gressplenen.

Fiskars Classic løvrive

Men. Blader som ligger i bedene bør du la ligge (om det ikke er altfor tykt). Bladene fungerer som dyne gjennom vinteren og det er best om de ligger i bedet frem til plantene spirer på våren. Da bør du fjerne dynen fra de tandre plantene, men om du ikke synes det er for stygt så er det fint om du lar resten ligge, for det og annen kompost bidrar positivt til jordas mikroliv og med det plantenes helse. 

Fremover blir denne flittig brukt på balkongen: Fiskars universalkost Veldig veldig mye bedre enn alle andre koster jeg har prøvd!

Redskap som får jobben gjort:

 • Rive: Jeg er veldig glad i de store plastrivene til Fiskars. De er brede og høye og gjør det enkelt å samle sammen blader mm fra grus og plen. Classic riven som jeg bruker her er i tillegg til å være en god rive også et stykke industrihistorie ettersom hele Classic serien er laget i de gamle lokalene til Christiania spigerverk. Synes det er så kult at Fiskars har produksjon her i Oslo, i tillegg til sin 370 år lange historie i Finland.
 • Kost: Jeg fant for tre år siden favorittkosten min: Fiskars universalkost. Den blir brukt jevnlig på terrassegulvet og er en klar favoritt fordi den er god å håndtere og med lite innsats får med mye bøss. 
 • Takrennerenser: Har du trær nær huset så er det garantert blader i takrenna, og blir bladene liggende får du tette takrenner. Tett takrenne kan gi skader på huset, så enten må du frem med en stige og stå som en banan oppunder taket ditt, eller du kan bruke Quikfit takrennerenser. Jeg må jo si jeg synes sistnevnte er en myyye enklere måte å gjøre jobben 😀
Maria renser takrenne med Quikfit takrennerenser
Den har teleskopskaft (opp til fire meter) og en børste og en skrape på toppen.

Beskjære busker og trær:

Beskjære eller ikke beskjære, jeg får mye spørsmål om det. Og i hagen er det nesten aldri to streker under et svar, og høstbeskjæring vil avhenge av hva du beskjærer, hvor mye du ønsker å fjerne og lokalt klima. Og hvorvidt grenene er skikkelig i veien, det er aldri feil å stramme opp enn hekk som hindrer sikt mot vei/fortau. 

Her har en sibirlønn fått en klipp. Det er tynnet ut, og stammet opp slik at en kan se grenene, ikke bare blader.

En hurtigguide til når beskjære:
Våren: Ikke beskjær
Sommer: Tryggest å beskjære
Høst og vinter: Lett beskjæring går fin i tørre strøk. Men om du bor på Vestlandet eller lignende regntungt sted bør du vente ellers risikerer du soppsykdom i såret, samme om du ønsker å gjøre enn drastisk beskjæring hvor du fjerner tykke grener.

Lurer du på hvor du skal klippe? Det ideelle er nær grenfeste, men rett over det som kalles «kragen». Klikk her for mer forklaring.

Hva trenger du av beskjæringsredskap?
Har du hage må du ha en hagesaks, og jeg vil også på det sterkeste anbefale en grensaks. Jeg bruker hagesaks og grensaks fra Fiskars fantastiske PowerGear serie (les bloggpost om den her). Jeg er veldig glad i disse fordi de veier lite og er gode å holde, men det viktigste er at de har en teknologisk nyvinning som gjør at jeg med minimalt med kraft kommer igjennom selv tykke grener. Redskapen gjør rett og slett halve jobben for meg!

Dette er en annen lønn, Acer negundo ‘Kelly’s Gold’. Den fasongklippes slik at den danner tak over terrassen, uten å ta horisontlinjen fra stua (som ligger litt høyere). Det betyr at treet må klippes flere ganger i løpet av sommeren, og da er det ekstra kjekt med multikutteren som betyr at en enkelt kan klippe av mens man står på bakken.

Maria bor i Horten og har bare gode erfaringer med å beskjære på høsten, så ymse trær og busker fikk en runde med beskjæringssaks og grensaks. Og for de litt høye grenene brukte vi PowerGear multikutteren, en slags grensaks med forlengerskaft, deilig å komme høyt uten å styre med stige!

Frøkapselene til valmue er dobbelt glede! Både frø og dekorasjon 🙂

Samle høsthagegleder

Nå er tiden for å samle inn frø, bær, blomster og blader. Jeg brukte hagesaksen på kuletistel, hortensia og nyper for å ha til kransbruk, og Maria sanket inn frø. Tips om hvordan sanke frø finner du her.

.

Ikke klipp ned stauder sier damen. Og klipper stauder.. 😉
Men poenget mitt er at du gjerne kan rydde litt om du vil, men la det meste stå (og unngå å klippe over hule stilker).

Jobben du IKKE skal gjøre:

Når du har tatt runden i hagen og fjernet blader fra grusganger, plen og takrenner, så er det jo lett å tro at man skal fortsette i bedet. Men nei, det er best for plantene og jorda om bladene får stå gjennom vinteren. De beskytter rotklumpen for frostskader og det er ikke noe problem for planten om bladene begynner å råtne. Tvert i mot, blader som brytes ned er helt naturlig og topp for jorden, og dermed også plantene.

Men, synes du det blir for stygt med bladene på så kan du naturligvis klippe, de fleste plantene kan greie seg fint uten dynen. Det er iallfall null problem å tynne ut det som irriterer deg mest. Med unntak av innhule stilker. De bør få stå uansett da det lett samles fukt i de som trekker ned i rota og skaper råte.

Men det viktigste? Jo, det er å kose seg! Enten du jobber, eller du rusler runt og titter etter høstskatter, eller du sitter i solkroken med en kopp varm sjokolade.
– Ha en fin hagehelg!

Kommersielt innhold:
Denne bloggposten er bestilt av Fiskars, noe som betyr at jeg har betalt for å snakke fritt om produkter jeg liker og bruker selv 🙂 Det er viktig å forstå at jeg kun gjør oppdrag på produkter jeg faktisk anbefaler og som jeg tror vil gi deg hageglede.
Se mer av Fiskars gode hageredskap på deres nettside.

God redskap gjør jobben lettere. God redskap gir hageglede!
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

 1. Oj! Nå har jeg visst gjort en bommert, nemlig å lese denne bloggposten etter at høstryddejobben er startet! Så min skogskjegg med hule stilker har blitt kuttet! Hvordan kan jeg hjelpe den til å overleve høst og vinter og ikke råtne bort?
  Forøvrig takk for innholdsrik og presis blogg – følger den og lærer masse! 🙂

 2. Hei Anne,
  vet du ikke hvor kan jeg kjøpe mange norske hjemmelaget epler fra hagen?
  Takk for svaret.
  Vera Anna

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her