Spretten søndag – ekornbol

Ekorn bor i bol. De ulike bolene er litt forskjellige etter behov. Litt usikker på akkurat hvordan en biolog deler det inn, men prinsippet er at de har tre typer. Et ynglebol, ett nødbol for om de skulle føles seg truet i ynglebolet og tilflutsbol for værbeskyttelse,  det vil minimum si ett tilfluktsbol for vinter og noen lager også et ekstra for sommer.
Bolene plasseres høyt i trær, som oftest inntill stammen på nåltrær. Det lages av kvist, gress, hår og mose mm. Den tar det den finner som virker mykt, også isolasjonsmatrealer, tøyrester og taustumper 🙂 Bolet på bildet er i fra hagen her, og er litt utypisk plassert utpå en gren.
Noen ekorn flytter inn i fuglekasser i stedet for å bygge noe selv, det skal da være kasser beregnet på perleugle eller større. De kan også ta i bruk hule trær eller gamle reder som base for bolet.
Jeg har jevnlig besøk av ekornbarn i hagen. Se stikkord ekornbarn
I 2014 bygget jeg en ekornkasse og la ut arbeidstegninger. Ekornkassen er godt besøkt og enkel å bygge, se den her. 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Hmmm, kanskje jeg må finne ut hva disse her liker å spise. Vi har ekorn i de store gamle trærne våre her, men de er ganske sky 😉

  Gleder meg til å se hvilke spirer det blir hos deg utover vinteren 😉 Kanskje jeg skulle prøve selv. Har vokst opp på spirer hele barndommen, så dette var litt sånn flashback 🙂 Husker også vi drakk grønn saft av gress vi hadde fått fra spire-senger hjemme…..kanskje du skulle prøvd det 😉

  God søndag!

 2. Koselige ekornportretter. 🙂 «Våre» ekorn hadde rede på taket vårt. Jeg antar de laget seg huler under kanten av de nederste taksteinene? Uansett var dette dessverre ikke noen bra ordning for taket, så etter det ble tekket om med mindre ekornvennlige saker, måtte ekornene finne andre steder. Vi hadde mye store trær, og de hadde selvsagt boliger også der, men de små ble altså ofte født på taket!

 3. Flott innlegg igjen om ekorn:-) Og at det er vanlig med to kull i året også. Med 3-6 unger, skjønner en at det et ganske vanlig dyr rundt omkring. Og at den kan bli 12 år! Ikke dårlig:-)
  Ha en hoppende flott søndag, Anne!

 4. Ekorn er flotte dyr og det er lett å la seg fascinere av disse skapningene. Her utenfor huset vet jeg i ale fall om to trær som befolket (beekornet kanskje?) av ekorn og det er alltid spennende å følge med på det tidvis svært så yrende livet der.

 5. Heisann :)Endelig er det tid til å sette seg ned å kommentere litt..
  I helgene er jeg helt virvelvind med alle prosjekter som skal gjennomføres mens det er dagslys, dermed blir det lite tid til blogging..Disse ekornbildene dine er så koselige! Ekorn er så vakre!
  Jeg så en gang en filmsnutt på Norge rundt hvor det var et ekorn som hadde flyttet inn i bakebollen på en bakemaskin på en hytte..
  Eierne hadde satt inn kamera og filmet at akornet kom løpende opp på kjøkkenbenken og dro ut et og et papir fra en dispenser og hoppet opp og la det i bakebollen..Dette gjentok seg til papirholderen var tom og redet var mykt og stort oppi bollen hihi!!
  Fantastisk morsomt scoop!!!
  Takk for tips om lappeteppe av alle gryteklutene mine forresten!
  Genial ide som jeg faktisk går og grunner litt på nå 😉
  Ønsker deg en fin søndag videre!
  Klem fra Kardemomme 🙂

 6. Ekorna er ikke storforlangende. De spiser i grunnen det småfuglene spiser. Solsikkefrø, nøtter, brød, meisebolle – alt går ned. I naturen spiser de også sopp og egg og små fugleunger…
  hmm, saft av gress tror jeg ikke helt jeg prøver meg på enda…. hihi

  Jeg har hørt om det før, at ekorn kan bygge bol under taket, kansje man kunne få laget ekorntaksten slik som man kan få svaletakstein (takstein som er laget slik at svalene kan lage rede under)

  Kathrine, jo, men det er høy dødlighet på ekorna, det er visst bare en av alle ungene som overlever sin første vinter. Mener jeg det var. 12 er mulig, men det er mest de som bor i fangenskap, i vilt så er det vel en langt lavere alder som gjelder, har sett veldig varierende tall på dette.

  Ekorn i bakebollen! fantastisk!

  takk for koslige kommentarer, heldige vi som ekorn har!

  Mary: 🙂

 7. […] 😀 Kan man ha bredere glis enn jeg hadde i går når jeg omsider fant ut hvor ekornmammaen bor?… Jeg har gjetta på at det ikke er langt unna ettersom hun av og til er innom flere ganger på dagen, men at det er en meter fra tomtegrensa vår, det trodde jeg ikke. Bildet viser ekornbolet, og det ligger på en gren åtte meter over bakken praktiskt talt i tomtegrensa på nordsiden av huset. Jeg har forsøkt å følge med på hvor hun stikker siden jeg så henne for første gang for snart en måned siden, og i går hadde jeg flaks 🙂 Ekornets bolig heter altså et bol, og de er kulerunde laget av kvist, gress og alt den finner som er mykt. Det har gjerne flere ulike for ulike behov gjennom året. Jeg har skrevet mer om ekornbolet tidligere. […]

 8. […] Hvorfor? Jo, jeg speider etter patter 🙂 Og for en par dager siden ble jeg bønnhørt, patter er observert og jeg kan dermed si med sikkerhet at det i et tre i nabolaget ligger noen bitte små ekornunger! Og, ikke bare så jeg patter. Helt nederst her så kan du se noe annet… Håper ekorna unskylder at jeg er så nærgående, men jeg ble ganske fascinert. For meg så ser det ut som om det nederste (øverste, ettersom ekornet er opp ned på bildet) hullet der kan være sterkt utvidet etter nylig fødsel, hva tror dere? Ekornungene bor i bol. Disse ligger høyt oppe i trærne, for noen år siden hadde jeg en ekornfamilie i et tre like ved eiendommen, du kan se bilder av bolet og lese mer her. […]

 9. Min mann har snekret 2 ekornkasser etter din tegning,opphengt i høst på egnet sted i vår store hage. Her er masse ekorn, så nå er vi spent på når vi kan vente besøk i kassene? Vi holder til i Stavangerområdet. Håper du legger ut tegning også på ekornmateren selv om de nå spiser sammen med alle fuglene.
  Takk for kjempekoselige og lærerike artikler og bilder fra hagen deres.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her