Rødstrupe – Erithacus rubecula

roedstrupe-oyeRødstrupen er en koselig liten hagevenn, og den er kjent for at den kan være nokså uredd og gjerne følge etter når man jobber i hagen for å snappe opp mark og andre godsaker som eksponeres. Dette ser ut til å gjelde spesielt i England hvor den tradisjonelt har blitt ansett som en fugl man verner om, på kontitentet har den ikke hatt samme beskyttelse og er da heller ikke så tam. Jeg har rødstrupe her i hagen, men det er slettes ikke en av de freidigeste, linnerla går den en høy gang der.

Rødstrupa er ca 13 cm lang, rød-orange bryst, grå rygg og hvit mage. Den har en nett liten sang du kan høre hos fuglar.no (lenke til hele arkivet) og her i hagen spiser den helst fra bakken, jeg ser den aldri på de opphengte materene. Favorittmaten her er nok fettkartongene jeg lager med nøtter og korn, jeg har hatt en slik på bakken den siste måneden og den har blitt fortært med stor fryd.

Rødstrupa hekker gjerne på bakken, og er sky i hekkeperioden. Den hekker ikke i nordlige delene av Norge, eller over barskoggrensa, og den trekker vanligvis ut av landet for vinteren men kan overvintre langs kysten i sør og vest.
roedstrupe-sideroedstrupe-rygg

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

  1. Jeg har hatt en nysjerrig rødstrupe i hagen i mange år, når jeg vanner med slangen kommer den for å få en dusj. Men i fjor måtte jeg fjerne en gammel, halvråtten vedstabel og da fant jeg ut hvor den hadde hatt rede. Det var jo litt trist. Men jeg har aldri sett hunnen.

  2. Hei Tor-arne. Rødstrupen er en sann hagevenn 🙂 Er det mulig å se forskjell på hunnen og hannen? Ungene skiller seg tydelig da, men de har jeg kun sett en eneste gang, enda de har hekket nær her i mange år, de er ekstra sky de rødstrupeungene dessverre.

  3. Sannelig hadde du rett, hann og hunn er like. Måtte grave frem en gammel fuglebok. Da lurer jeg på hvem den jeg trodde var hunnen, er. Den lignet på bevegelsesmønsteret til Rødstrupen. Får finne frem kikkerten til neste gang den dukker opp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her