geranium og pelargonium

En av de vanligeste navnforrvirringene i planteverdenen er geranium og pelargonium. Det er nemlig to helt forskjellige blomster, selv om mange bruker geranium/granium/granier om pelargonium.

Det er en god grunn til navnforvirringen, når plantene først ble klasifisert så ble de de begge plassert i samme slekt, geranium, men i 1789 ble de delt inn i hver sine slekter, geranium og pelargonium, begge i familien Geraniaceae. Men vanen kan være vond og vende (og hagefolkene er ofte ikke enige om artsinndelinger), og 200 år senere er fremdeles geranium mye brukt om pelargonium.

Geranium = storknebb = staude som kan overvintre ute i vanlige norske hager
– Storknebb er det norske navnet, geranium er det botaniske. Begge er rett.
– Det finnes en hel rekke ulike arter og hybrider av storknebb/ geranium. Herdighet varierer fra art til art, men feks praktsortknebb, himalayense, tåler H8.
– Blomsterfarger på storknebb/ geranium er blå, lilla, rosa eller hvit.
– Høyde varerer også fra art til art, det finnes lave miniplanter som ikke blir mer enn 10 cm, og store kraftige som blir opp til en meter.

Pelargonium = pelargonium eller pellis = busk som må overvintres inne.
– Det finnes en rekke arter og hybrider av pelaronium også. Ingen kan bo ute en norsk vinter, men noen tåler en liten snei kulde, andre er så varmekjære at de må stå inne selv på sommeren.
– Blomsterfarger: Rødt, rosa, hvit, lilla. Kan ha spennende bladverk med duft eller farger. Pelargonium er mye mer en den vanlige røde, så titt gjerne inn på lenkene under om du er nyskjerrig.
– Pelargoniumens store fordel er at den er ganske tørketålende, den er derfor godt egnet for krukkeeiere som ikke ønsker å styre med vanning.
Lær hvordan beskjære og lage stiklinger på pelargoniene dine i denne videoen.

La deg inspirere:
* Twins pelargoniumblogg
* Edgars pelargonalbum
* pelargoniumforeningen

.

Både pelargonium og storknebb/geranium er flotte planter, men veldig ulike, og de fortjener at vi bruker rett navn på de 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Jag er vel kanskje en av «syndene» når det gjelder navnen. Dr. Westerlund, en pelargon, trodde jeg var en rosengeranium… bot og bedring 🙂 Derimot trodde jeg at «pellis» var et slang for perlargon. Har nok helst tenkt at det er vi «late» svensker som har kortet av ordet igjen.Uansett navn,og navn er jeg dårlig på.., jeg liker blomstrene, de fører mine tanker til mormor, de og streptocarpus, gamle kjære planter.

  • joda, pellis er vel kun slang, og burde kanskje ikke stå der som «ekte» navn, men det brukes jo mye og er et godt alternativ synes jeg.
   Det er jo ikke rart det blir forvirring i navnene, når butikker og salgspersonale i norge ikke holder orden på navnene en gang, jeg er en av de som har kaldt pelargonium granium i god tro (jobbet på handesgartneri i min grønne ungdom). Dessuten så brukes altså fremdeles geranium om pelargonium av mange i Englad, og geranium kalles da hardy geranium. Jeg ser at det store brittiske oppslagsverket mitt holder seg til «de rette» termene, og enkelte TV folk, men feks T&M bruker «feil ord».

   Egentlig er det jo ikke så nøye, men det fører til endel forvirring når man snakker planter på nett, også faktisk snakker om to vidt ulike planter, spesiellt siden den ene må overvintres inne.

 2. For første gang på bloggen din er jeg SJOKKERT over det du skriver! Det er det verste jeg har hørt – slengete måte å vokse på…. har du hørt på makan! Vel, det får være greit – smaken er som…. 😀 Ellers, takk for opplysningene – jeg hadde ikke peiling på at det var to slekter. Håper du har det bra. Klemmer

 3. haha, ok de vokser vel rett opp, men det blir jo så lett legde da!! Kommer jo ann på slaga da, men jeg fikk noen veldig slengete noen av Maria som jeg synes er nydelige, men som nok skal få bo hos min mor… 😉

 4. Hei! Oppdaget at jeg ikke hadde oppdatert linken til den nye siden din – det ble gjort Nå! Det var da svært til navneforvirring på denn planten, men navn eller ikke – den er utrolig vakker! 🙂

 5. […] Storknebb, vitenskaplig navn geranium, er en staude, det vil si en plante som er flerårig. Det finnes ulike arter av den, de fleste har en herdighet på H5, rosestorknebb er herdig helt til H7 (les om herdighetssoner). Storknebb heter altså også geranium og er i slekt med, men skal ikke forveksles med Pelargonia. Det er dessverre mange som kaller pelargonia for geranium, det er feil og du kan lese om det her om du vil. […]

 6. Hei Anne! Takk for mye fin informasjon og inspirasjon☺ Er det greit å dele dette innlegget med FB-gruppa «Vi som elsker hage og blomster «?

  • Hm? Har det sneket seg inn en stavefeil? Jeg setter stor pris på å få hjelp til å få plantenavn rett, men her ser jeg ikke hvor jeg har skrevet noe feil.

 7. Du skriver at forskjellen på disse to er at kun geranium kan overvintre ute, men det kommer jo an på hvilken klimasone man bor i. Jeg bor i Nord-Norge og der kan nok ikke geranium overvintre ute, så hva er EGENTLIG forskjellen på disse plantene da? Hilsen Oda

  • Hei Oda. Jeg gjentar:

   Det er rett og slett to ulike planter. Hvor den ene ved en glipp for 200 år siden fikk feil navn.

   Den største forskjellen er at den ene er en busk som ikke tåler frost, og at den andre er en staude som kan tåle rimelig mye frost. Men de SER jo også ulike ut i blomster og blader, og har helt ulik vekst.

   Og, det finnes arter av geranium/storknebb som er så herdige at de kan bo i en hage i H8 sone, det er tøffeste sone og vil si at den kan bo i alle norske hager, også i Nord-Norge, (og forøvrig: Mange tror feilaktig at det er supertøft klimaforhold i hele Nord-Norge, det er det naturligvis ikke, det er en stor og variert landsdel som byr på varierte klimasonemulighter, helt ned i H4).

 8. Det var oversiktlig og greir Hvordan få tak i en Dronning Ingrid pelargonium?
  Strevet også ned å sette nye planter av en stor lakserosa pelargonium vet hvordan jeg tar avlegger har prøvd å sette de i vann og få røtter men noen sier sett de rett i blomsterjord i en potte ! Hva gjør jeg? Mvh Elisabeth

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her