Stær – Sturnus vulgaris

Stæren er en svært vakker fugl i sort drakt med fargespill i lilla og grønt samt hvite tegninger. Nebbet er lyst. Hannen og hunnen har nokså like drakter, men hunnens sommerdrakt er mer prikkete enn hannens.
Som ungfugl har stæren en helt annen drakt, den er matt og grå med svake tegninger.

Stærunge
Stær barn som maser på foreldrene

Stæren har en festlig personlighet, det er faktisk en liten bølle 🙂 Tøff i trynet er den, og står gjerne litt på sidelinjen og kjefter, men kan også gå til angrep, både på hverandre, flaggspett og duer, den siste gjerne ovenfra ved å lande på hodet deres! Den har en underholdende kroppsbruk, med lett springende gange med nikkende hode, og den sitter gjerne på en gren og steller pelsen i temmelig akrobatiske stillinger. Den var også en ivrig bader, og når ungemaset var på det verste så var det ekstremt imponerende å se hvor mange brødbiter den kunne få plass til i nebbet på en gang.

staer-barnStæren er en tallrik fugl i Norge, men de senere årene er det registrert en sterk tilbakegang i bestanden (20-30 prosent siste tyve år), noe som har ført den inn på rødlisten under nær truet. Jeg var derfor svært glad og stolt når det i år var en stor flokk med stær som hekket rundt moseplassen. Jeg hadde fått far til å lage en stærkasse til meg, men der ville ikke stæren bo, den fant reirplass andre steder, trolig ett av de mange hullene flaggspetten lager rundomkring. Stæren hekker i koloni, og kan gjerne ha reder tett inntil hverandre og her var minst fem par, muligens dobbet så mange 😀

Klikk her om du ønsker å høre stærens sang. Lånt med tillatelse fra fuglar.no

staer-sidenstaer-vaat

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Så fine bilder og så gøy å ha fuglene så tett innpå! Fuglekassa vår er tom i år. Jeg mistenker nabokatten for å ha en finger med i spillet, det var nemlig liv i kassa tidlig i vår -da romsterte det veldig inni der.
  TAkk for tips om fuglar.no -spennende med fuglelåter, jeg har lenge hatt lyst til å kjøpe meg en cd med fuglelåter som jeg kunne brukt i jobben min i barnehagen!
  Jeg har fått god bruk for dine blog-tips også!
  Jeg har endret utseendet på bloggen min en del. Har gjort den breiere og lysere, men sliter med å få til den 3. kolonnen -ser at også andre har hatt problemer med det. Hadde du en kode som skulle brukes?
  Mvh Hanne

 2. Her har du fått tatt skikkelig flotte bilder av stæren. Bildet nr 2 er jo bare helt Supert!! 🙂 Det er synd at stæren er på listen over truede arter 🙁 Men håper det vil snu…. Hekker i kolonier.. skulle bodd i blokk de da? Ler..Jeg husker det var mange av staren da jeg var barn. Er det pga at det er mindre gårder/fjøs nå enn før tro?..

 3. Ja Audun, jeg ble helt overbegeistret når mannen fant den siden til meg. Prøver å lenke til lydfil derifra på fuglefaktapostene mine, det beriker veldig å ha den muligheten.

  Viola, takk for bildeskryt 🙂 jeg er begeistret for bilde nr to sjøl jeg 😀
  Keg fant ikke noe konkret på tilbakegangen første gang jeg søkte, men nå tittet jeg en gang til, og fant et fint svar hos «spør en ornitolog»
  http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?offset=3851&antall=10&q_id=8934
  Den oppgir en rekke grunner, blandt annet endringer i jordbruket/kulturlandskapet. Fuglene er også utsatt for jakt i sydeuropa, og man har påvist at en del fugl dør i gassflammer fra nordsjøplatformen.

  Det vi kan gjøre er å bistå med hekkeplasser (og mat). Stæren er en huleruger, og i dagens samfunn så forsvinner gjerne de gamle trærne som allerede er hulet ut av hakkespettene. Stæren hekker gjerne tett, så man kan henge opp flere kasser nærme hverandre.

  Hager kan være fine biotoper for fuglene om de har litt variert vegetasjon og man er restriktiv på sprøytemiddel (insekt=mat).

 4. Tusen takk for blomsternavn – hadde jeg visst hva de het så hadde jeg skrevet det 🙂 Jeg er lærevillig og blir alltid glad for hjelp! Litt flaut å ikke kunne et eneste blomsternavn, så det er bare når jeg er i det selvironiske hjørnet at jeg utbasunerer det med store bokstaver 🙂 Ofte poster jeg blomsterbildene i Flickr og da er det gøy å kunne tekste med navnene – etter at jeg har fått hjelp fra deg – men det er det jo ingen der som vet 🙂 Så fortsett å opplys meg du, jeg tar imot med glede. Ha en fin helg!

 5. Hei, jeg lurer på om noen kan hjelpe meg en fugl som jeg har lagt merke til helt siden i fjor sommer / høst. Fuglen var da ganske spraglete, mørk og lubben. Den satt stort sett og gjemte seg inne i busker og kratt, og ble hele tiden jaget av større fugler (særlig skjærer…). Dog klarte den tydeligvis å holde dem unna livet, og den er nå helt svart med orange / knall gult nebb, og jeg er ganske sikker på at det er en svarttrost. Den kommer ikke med en eneste lyd, og sitter fremdeles på helst faste, spesielle plasser inne i busker og kratt. Den KAN fly, men det virker som om den ikke er en av de helt store «flyverne» da den kun flytter seg mellom tre, faste steder som ligger bare none meter fra hverandre. Ingen av de andre fuglene plager den, helelr ikke skjærene. Jeg finner det så merkelig at den er nå om vinteren, og helt alene – er dette «normalt» ? Jeg har faktisk begynt å lure på om den er litt «tilbakestående» da det virker som om den ikke har en naturlig måte å oppføre seg på en en fugt. Den er redd, men ikke værre enn at den bare hopper litt innover i krattet når jeg kommer , dvs. den flyr ikke avgårde. Noen råd / tips eller meningen ?

 6. Hei Anita 🙂
  Jeg synes du beskriver en ung svarttrosthanne. De starter ut med en drakt som ligner hunnen, og så etterhvert blir drakten sortere og nebbet orange-gult.

  Jeg har erfart veldig tam svarttrost i hagen her som ikke er så interessert i å flytte seg vekk. Og de trives gjerne inne i kratt og her kan de sitte i krattet nær foringsplassen omtrent hele dagen. Hvorfor flytte seg liksom. At fuglen er alene er heller ikke uvanlig, det er ikke egentlig en flokkfugl. Svarttrosten kan dessuten godt finne på å flytte seg rundt i hagen ved å løpe på bakken, har ofte sett de løpe fem meter, av og til mer.

  Fuglen din høres nok kanskje litt ekstra «lat» ut, men om den har hatt samme oppførsel over lang tid så ser jeg ikke noen grunn til bekymring.

 7. Hei Anita 🙂
  Jeg synes du beskriver en ung svarttrosthanne. De starter ut med en drakt som ligner hunnen, og så etterhvert blir drakten sortere og nebbet orange-gult.

  Jeg har erfart veldig tam svarttrost i hagen her som ikke er så interessert i å flytte seg vekk. Og de trives gjerne inne i kratt og her kan de sitte i krattet nær foringsplassen omtrent hele dagen. Hvorfor flytte seg liksom. At fuglen er alene er heller ikke uvanlig, det er ikke egentlig en flokkfugl. Svarttrosten kan dessuten godt finne på å flytte seg rundt i hagen ved å løpe på bakken, har ofte sett de løpe fem meter, av og til mer.

  Fuglen din høres nok kanskje litt ekstra «lat» ut, men om den har hatt samme oppførsel over lang tid så ser jeg ikke noen grunn til bekymring.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her