Din Flora, ny nettbutikk for løk og knoll

Oppdatert: Denne butikken har lagt ned. Trykk her for oppdatert oversikt over gode nettbutikker for løkblomster. 

bestselgerDa har vi kommet til del to i min lille serie om vårløk. Forrige post handlet om Planteliste.net, denne gangen har jeg tatt for meg nok en entusiastbedrift hvor du kan få dekket dine løkbehov, Din Flora.
Din Flora er drevet av Magne Jansen og ble startet opp i år. Det er en nettbutikk, men en kan om en vil komme og hente bestillingene på Lillestrøm. Nettbutikken er lett å finne frem i, og fører både de vanlige og de ganske uvanlige løkene.

Magne Jansen startet med løksalg for å bidra til et økt mangfold i utvalget. Han jobber til daglig som siviløkonom, men har hatt en interesse for planter helt fra han var liten.  Alle bilder i denne artikkelen er lånt med tillatelse fra Din Flora. For ordens skyld, jeg har ingen økonomiske fordeler av å promotere Din Flora.

* Hvorfor startet du med plantesalg over nett?
Fordi jeg i mange år selv har importert planter i privat regi. Utvalget i Norge er jo elendig sammenliknet med tilbudet i andre land. Håper derfor at Din Flora bidrar litt til å øke bredden og mangfoldet i hva som man kan få kjøpt i Norge.

* Hva brenner du for innen hage/plantefaget?
Innen løkvekster er det Liljer og Fritillaria som er hovedinteressen. Ellers er pioner høyt oppe på listen. Sammen med en god bekjent har vi drevet mye eksperimentering med såing av både liljer og pioner. Kanskje om noen år har jeg egenproduserte løk til salgs også! Til sist er det kaktus og sukkulenter som jeg har drevet med siden jeg var guttunge.

* Hva er tanken bak utvalget i butikken?
En blanding av sjeldenheter og mer alminnelige ting. Felles for alt i butikken er at det reflekterer mine personlige preferanser. Om jeg hadde hatt plass vil alt fått en plass i min hage!

favoritter * Hva er noen av dine favoritter i utvalget?
Eranthis hyemalis. Vinterblomsten ser vi alt for sjelden i hagene. Blomstrer allerede i snøsmeltingen og trives kjempegodt under busker og trær.
Fritillaria eduardii. Edvardskrone (eget navne forslag for Fritillaria eduardii) er en meget interessant slektning til Keiserkrone fra Tadsjikistan. Dette er en tøffing som kommer som en rakett opp av bakken tidlig i april. Planten bryr seg ikke om hverken snø eller streng kulde som gjerne kan gi skader på Keiserkronen om våren. Edvardskrone mangler den karakteristiske keiserkronelukta som ikke alle liker, så det er også en fordel å legge merke til! Plantene kan bli ca 1 meter høye. Edvardskrone kommer til å forbli sjelden da det ikke er mulig å dele løken. Det tar 8 år å få blomster fra frø. Jeg dyrker denne selv i lett, veldrenert jord i et sørvendt bed med gode resultater.
Fritillaria pallidiflora. Blekkrone utmerker seg ved sitt meget vakre grågrønne bladverk og sine blekgule hengende blomster. Blomstrer i midten av mai. Er ikke kresen, og er en av de beste Fritillariaene for dyrking i Norge.
Lilium martagon v. album. Den hvite krølliljen er blant de vakreste liljene overhodet. Gi den et par år til å etablere seg så vil du ha glede av denne i mange år etter på.
Forøker seg sakte ved deling og ved frø.
Lilium speciosum. Praktliljen er en av de seneste liljene til å blomstre. Den er klar til blomstre gjerne i midten av august og holder det gående ut i september. Denne arten er kjent for å være litt varmekjær og passer best langs kysten i Sør-Norge. Selv dyrker jeg den i et rosebed inntil husveggen hvor den har dyp moldrik jord og lite tæle i jorda. Plantes dypt. Formen ‘Rubrum’ som tilbys her har noe dypere fargetone i blomsten enn selve arten. 80-150 cm høy.

* Hva er det folk putter mest av i handlekurven?

Mye tulipaner og liljer. Den hvite tulipanen ”White Emperor” og den rosa fylte ”Angelique” er de desidert mest bestilte. Blant liljene er kransliljene (L. martagon) veldig populært. (Bilde først i artikkelen)

skjeldene-loeker* Hva er noe av det mest sjeldene du har på lista?
Fritillaria sewersowii. Utrolig spennende og sjelden Fritillaria fra sentralasia. Planten blir 30-50 cm høy, og har vakre, grågrønne brede blader oppover stilken og en mengde blomster som er brunaktig utvendig og gulaktige på innsiden. Løkene vokser seg med tiden uvanlig store. Godt drenert og varm vokseplass
Fritillaria raddeana. Dette er en noe mer småvokst slektning av keiserkrone. Utmerker seg ved at den ikke ser ut til å ta skade av nattefrost selv om den skal til å blomstre. Blir ca 60 cm høy og har grønngule blomster som kommer tidligere enn vanlig keiserkrone.
Iris magnifica. Praktiris kan bli opptil 60 cm og kan minne om maisplante. Blomstene som kommer i mai varierer fra hvitt til lysblått. Dette er den største arten blant Juno-irisene. Et «must» for Iris fans!!
Trillium kurabayashii er en av godbitene i Trilliumslekta. Fra vestlige USA, California. 20-50 cm høy. Nydelige marmorerte blader og mørkrøde blomster over bladene. Fin i humusrik jord under trær og busker.

Krokus-pinselilje* Nevn noen spesielt robuste sorter som greier seg selv og gjerne forøker seg og som selv den største hagenovise kan lykkes med.
Påskeliljer og pinseliljer tåler det meste. Favoritten min blant disse er fylte, duftende sorter av pinseliljer. Jeg selger en som heter Narcissus poeticus ‘Plenus’. Disse finnes enkelte steder i gamle hager. Krokus i plenen er også veldig enkelt. Prøv sortene ”Jeanne D’Arc” eller ”Grand Maitre” disse er billige i innkjøp. Artsrene krokus som Crocus vernus kan spre seg med tiden også med frø. Det vokser store mengder i Milde i Bergen mener jeg.

* Det er alltid spennende med det som kommer først opp av bakken, hva i utvalget ditt regner du som de tidligste?
Det må være vinterblomsten Eranthis hyemalis. Den kommer gjerne opp i forbindelse med snøsmeltingen. Ellers er jo snøiris (Iris reticulata) veldig tidlig.

_______________________________

Også, til sist mine egne favoritter. Hagen min er såpass fersk at jeg fremdeles mangler det meste av «basis», her er ett knippe relativt rimelige løker, som gir valuta for pengene og tidlige vårgleder 🙂
mine-valg

Katherine Hodgkins kommer tidlig opp og har vidunderlige farger. Kremgul påskelilje fordi jeg synes de knallgule blir for voldsomme. Snøkrokusen fordi den kommer ekstra tidlig, og Grand Maitre fordi den er flink til å forøke seg.
Gul våriris fordi jeg jo må ha noe gult i hagen også. Hvit anemone fordi den kan være bunndekker, Lady Jane fordi det er en usedvanlig vakker tulipan, og perleblomsten fordi den hadde så fine fargetoner og fordi perleblomsten har fasinert meg fra jeg var lita.

Ble du fristet til å handle, eller har du allerede lagt inn bestilling? Del gjerne dine shoppingønsker/erfaringer i kommentarfeltet 😀 Kanskje du har funnet noe gull som vi trenger å bli minnet på?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Ja, her var mye fint. Må invistere i noen tulipaner…..
  Hagelivet her i gården drives etter innfallsmetoden. Enig med du….hageliv skal være kos. Det er det her. Men har bare et problem. Nye ideer dukker opp hele tiden og planter blir flyttet rundt…hi hi…men synes det er moro da! Selv uten særlig hage erfaing. Har fått mange store hagebøker i gave, men ser mest på bilder, så tar vi det derfra.
  Ha en god lørdag….her ser det ut som det blir hagedag.

 2. Hehe, blomsterpikene, det er lett å la seg friste ja 🙂

  Her ligger det ann til en solrik helg, det er bra, for da kan jeg fotografere, og klippe av alle de råtne avblomstra georgineblomstene (de takler ikke det våte været så godt, men det er enkelt nok å klippe de av da). Litt haging her også mao 😀

 3. […] Nautesund: Div planter, både ettårige, stauder og busker og trær Draglands planteskole: Div planter, ettårige, stauder, busker og trær. Spesialisert seg på hardføre stauder Steen og Wormsen stauder: Stauder Langangen planteskole: Stauder og løk Planteliste.net: Stauder og løk. Jeg har skrevet om vårløktilbudet Rosa Røyse: Historiske roser BoGrønt Rom Hagemiljø: Spesialisert seg på roser og klematis Solfang: Frø, løk, planter, pil, ting og tang Conifera planteskole: Spesialisert seg på nåltrær, men fører også noe stauder. Rusvik vinplanter drueplanter for drivhus og utendørsdyrking Pionhagen: Peoner i alle varianter. Ett funn for de spesielt intresserte Aun Urtegård: I hovedsak urter i forståelse mat, men også noe pryd. Planter og frø. Økologisk (Debio) Leutens frø se også tidligere post om frøleverandører Heirloom.no: Frø, spesialisert seg på gamle sorter. Bakker-norge: Planter og løker * Hageglede: Planter og løker og frø (*) Zimtrade: Løk, planter og frø (*) Din Flora: Løk og knoller og barrotsstauder. Nyoppstartet og lover utvidelser. Jeg har skrevet om vårløk-tilbudet […]

 4. Hei!
  Jeg lurer på om «Din Flora» fortsatt finnes? Når jeg klikker på lenken til netbutikken i artikkelen kommer det opp beskjed om at Google ikke finner siden.

 5. Takk for svar! Og takk for fin oversikt over nettbutikker (som du også har plassert annet steds).Veldig spennende å kikke i. Har nettopp i dag fått fire klematis som jeg bestilte fra bogrontrom.no, som jeg fant på denne listen. De har et utrolig stort utvalg av klematis,ordnet etter beskjæringsgrupper og med god og oversiktlig informasjon om hver plante, slik at det var mulig å finne planter som passer sammen ut i fra beskjæringsgruppe, herdighet, størrelse og farge.. Jeg endte opp med tre Perle d`Azur og en Sunny Skye. ( Ville ha to av hver, men det var litt utplukket nå) Så blir det kjempespennende å se hvordan resultatet blir til neste år!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her