Hjemmelaget meisebolle for fugler og ekorn

Meiseboller er fuglenes favorittmat! Det er enkelt å lage selv, og du finner ingredienser i kjøkkenskuffen. Hjemmelagede meiseboller er langt mer populært enn de kjøpte, og så er de finere å se på også.

Meisebolle er et fellesnavn for en blanding med fett og diverse fuglene kan spise. Det tradisjonelle er å forme det som en kule, men du trenger slettes ikke begrense deg til det.

.

Ingredienser til meiseboller:

Jeg har laget tre oppskrifter på meiseboller (se lengre ned). Disse kan du følge slavisk, eller du kan tilpasse til hva du har i kjøkkenskuffen, her har du noen innspill på hva du kan bruke. Obs: bruk aldri varer som er harske, muggne eller har salt i seg!

meisebolle-innhold• Fett: Flott matfett, Delfia og annet matfett uten salt. Gjenbruk gjerne fettet fra smultringkoken eller fra frityrgryta (så fremt det er uten krydder). Flott er rimeligere, Delfia har høyere smeltetemperatur og fint om du skal lage meiseboller om våren.

• Nøtter: Alle nøtter er bra så fremt de er ubehandla. Den rimeligste nøtta er jordnøtter/peanøtter kjøpt som fuglefor på hagesenter.

• Kornprodukt: Havre og hvete er vanligst å bruke i meiseboller, da i form av havregryn og sammalt (eller fint) hvetemel. Også andre kornprodukt kan brukes, som feks brød og kakesmuler og musli. Valset mais skal også være noe fuglene spiser.

• Frø: Solsikkefrøkjerner er enkelt og rimelig. Alle andre frø kan også brukes, feks sesamfrø, valmuefrø, hirse, mm

• Diverse: Rosiner og annet tørket frukt.

Oppdatert: Jeg har fått spørsmål og ser dette kommer opp som spørsmål til denne posten i nettforum: I følge ornitologer så er ikke havregryn noe problem. Men, det som er et problem er kokosnøttmasse (den hvite tørre). Kilde

meisebolle-notter

Oppskrifter på meiseboller:

Sikringskost
– Enkelt, bra og rimelig
500 g Flott matfett
350 g Sammalt hvetemel
300 g Grovhakkede nøtter

Smågodt
– Litt for alle
500 g Flott matfett
200 g Sammalt hvetemel
100 g Havregryn
100 g Rosiner
200 g Solsikkekjerner.
200 g Nøtter, grovhakket

Figurmeiseboller:
Vil du lage meiseboller i figurformer så har jeg utviklet en ekstra oppskrift til den, en som holder ekstra godt sammen og er ekstra fin. Du finner oppskriften og veiledning for fasongmeisebollene her.

meisebolle-miks

Slik lager du meiseboller:

1. Sett fett til smelting, bruk gjerne lav varme så du slipper kokende fett. Dersom det koker så må du kjøle det ned før du har i resten av ingrediensene, ellers blir det frityr..
2. Nøtter kjøres i matmaskina slik at de hakkes noe opp, spiller ingen trille om noen biter blir store og noe blir mel, det går ned okke som.
3. Blander tørrvarene og fettet sammen. La det nå gjerne kjøle seg ned litt til.
4. Fyll alt i former. Dersom du skal henge opp så kan du støpe tauet inn i massen, da må du huske på å la tauet gå helt ned, og i noen krøller slik at det ikke sklir ut.

Forslag til hvordan meisebollene kan formes:
* Melkekartong, du kan henge ut med melkekartongen på og skjære ut vinduer, eller ta den av.
* Glass/boller. Du kan støpe meiseboller i alle former for kjøkkenglass, både glass og plast , inkludert feks yougurtbeger, boller, osv.
* Randform. Dette er vel forbeholdt de med mye besøk, men du kan altså lage en meisebollekrans ved å fylle en randform (kakeform).
* Gamle kaffekopper. Jupp, blir veldig stilig. Fyll opp en kopp og heng den opp etter hanken.
* Isskåler. Om vinteren lager jeg isskåler og legger ut meisebolle-masse i disse. Se innlegg.
* Dytte innimellom på kongler, eller gni på kvister.
* Dekorative figurer støpt i kakeformer som feks pepperkakeformen. Les om superdekorative meiseboller i denne posten, de har egen oppskrift.

 

Det er veldig hyggelig å mate fuglene, og det beste vi kan gjøre er å tilby variert kost slik får vi mange ulike gjester og fuglene (og ekorna) får et sunt kosthold. Fett er spesielt viktig i den kaldeste delen av året, de gir god og lettopptagelig energi. Disse hjemmelagede meisebollene har mye fett og proteiner, og er enkle å spise for fuglene. Heng ut noen av disse meisebollene, og du blir garantert helten i nabolaget!

 

Bannertest1

meisebolle-fugl

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

79 KOMMENTARER

 1. Dette har jeg ikke prøvd før, å lage meiseboller selv altså. Spennende, skal jammen prøve, det virker enkelt og greit utifra beskrivelsen din.
  Veldig interessant post 🙂

  Ønsker deg en god helg!

  • Jeg har – både sist vinter – og i år laget meisboller etter oppskrifter fra nettet. Det samme skjer: alle fuglene forsvinner. En og annen er innom og tar med en bit. Når vi fyller brettet igjen med solsikkefrø, så strømmet de til. Håper du har bedre hell med din foring.
   Kanskje noen kan finne en grunn?

 2. Hei hei!
  Tusen takk for hjelpen ang. bildeforstørrelsene:)
  Til stor nytte!
  Og tusen takk for koselige kommentarer;)

  Du hadde et flott tips der ang. meisebollene. Det skal jeg jammen prøve;)
  Ha en fin helg!

 3. Hilde og Garden Angel, hyggelig å høre at dere likte posten. Om dere bestemmer dere for å prøve så håper jeg dere blogger på det så jeg kan få se 🙂

  • Hei, jeg har hengt opp hjemmelagde meiseboller, men fuglene rører dem ikke! Hva gjør jeg feil? Har brukt delfiafett, havregryn, fugleblanding og kokosmasse…
   Hilsen Line

 4. Nam Nam:)) Har endel i fryseren fra i fjor jeg, det går fint ann å fryse ned også, om våren kommer tidlig. Vi pleier å ha tidlig vår her.

  Riktig god helg!!

  Lite hint…Sett «mine» ekornbilder i fotobloggen da? :))))))
  Såå koselig, sjøl om jeg ikke har de i hagen som du, så er det ikke mange meterene å gå heller.

 5. Tror jammen jeg skal forsøke igjen! Jeg laget for 2 år siden, men jeg la bare ferdige meise»boller» på foringsbrettet. Dermed forsvant de bare med skjæra. Men å ha dem i melkekartong eller i tau fungerer nok mye bedre.

 6. Jeg har pleid å lage «Meisebollemasse» som jeg har lagt på brettet, og da ble det oppløp!!
  I fjor stappet jeg den varme massen nedi terracottablomsterpotter med tau gjennom (og hengende under med knuter) som jeg hang opp noen av utenfor uthuset. Også veldig populært 😀

 7. Hjemmelaget meiseboller var jammen en god ide.
  Her går det mange for dagen, så dette tror jeg er vært et forsøk.
  Takk for koselig hilsen hos meg . Jeg synes og det er festlig å se hvordan de steller og styres , hvem som er sjefen og de mer beskjedne.
  Ha en riktig fin helg
  Klem

 8. Nam Nam:)) Har endel i fryseren fra i fjor jeg, det går fint ann å fryse ned også, om våren kommer tidlig. Vi pleier å ha tidlig vår her.

  Riktig god helg!!

  Lite hint…Sett «mine» ekornbilder i fotobloggen da? :))))))
  Såå koselig, sjøl om jeg ikke har de i hagen som du, så er det ikke mange meterene å gå heller.

 9. Så lurt ,skal prøve dette da det er en evig kamp med Kai og Skjære som rapper vanlige meisboller her hos meg,så dette skal jeg virkelig prøve.
  Fine og flotte bilder du tar også.
  Ønsker deg ei fin og god helg!!
  Klem fra Jorid!!

 10. Ja, dersom man passer på at fettet ikke er kokende så er dette supert for barn å være med på å lage. Kjempestas å lage mat og henge opp og følge med 🙂

  Sånn trakottepottemesiebolle tror jeg at jeg så inne hos deg i fjor Britt Åse, det var fint! langt mer dekorativt en julemelkekartonger *ler*

  Å legge meisemasse (duverden så mange ord man kan lage altså) på brettet har jeg også gjort. I vinter så hadde jeg en liten foringsplass uten for verandadøra her, og da hadde jeg ei plate som jeg trykket meisemasse litt ned i. Da satt det /frøs det fast slik at fuglene ikke kunne ta med seg hele greia..
  De er noen tyvradder enkelte av de, og jeg vil jo se på mens de spiser 😉

  God helg til alle 😀

 11. Dette var strålende!
  Jeg har akkurat fått meg valp og ser at jeg ønsker å ta hagen min i bruk igjen, ikke bare verandan. Daglige fuglematerturer er en fin ting å gjøre. Og så må jeg få meg benker til å sitte på både på utkikksstedet og under furua, vet du… 😉 Dette tuller på seg, og jeg kjenner at jeg liker utfordringen.
  Ha en fin dag,
  Eirin

 12. […] Oktober. Nattefrosten kom tidlig, men det stoppet ikke månedsjordbæra fra å ha gode bær. Hadde jeg kun hatt en minibalkong med bare en potte, så hadde den potten hatt månedsjordbær i seg, det er garantert! Høstfargene inntok bladverket, men også himmelen ble farget orange. Det var på høy tid å vise fuglene ekstra oppmerksomhet, og jeg lagde en haug hjemmelagede meiseboller.(fettkartonger) […]

 13. Hei Anne.
  Eg prøvde meg på meiseboller i pepperkakeformer i fjor sammen med ungene, og det var super kjekt. Vi brukte ferdig «fuglefrø blanding » fra butikk og delfiafett. Fuglematformene blei veldig fine. De hang de første kalde dgene, men etter noen dager med vestlandsregn forsvant de helt. Lurer på om de blei porøse i kulden eller trakk vann i regnet og så ble porøse. Har du ett tips til hvordan de kan forbedres? Ett anna type fett+ mer fett enn frø?…Det var supersøtt å ha fuglemathjerter i trolhassel med små lys og røde sløyfer:)

  Line

 14. I barnehagen hvor jeg jobber, laga vi «meiseboller» selv. Vi varma opp delfiafett, blanda småfulglmat i pappkrus og helte smelta fett oppi koppen. Da det var halvt stivna, putta vi en pinne i midten, og så et tau på denne for å henge opp. Supert med pappkrus som meisebolla slapp lett ut av, ellers kan man jo bare klippe av koppen. Dette var julegave fra barna til småfuglene.

 15. Godt og bli minnet på dette nå. Skal lage opp endel utover. Men, mine fugler vil ikke ha Delfia matfett, bare Flott. Så flott skal det være til mine fugler,)
  Forresten så vet jeg ikke hvor jeg skal mate fuglene i år, for i fjor hadde vi en stor rottefamilie under verandaen som katten tok knekken på en etter en på to-tre timer, etter jeg sluttet å mate på våren. En mor, som da jeg tok ned materen ved kjøkkenvinduet, tittet inn på meg, og sju unger som katten tok.
  Dessuten hadde de gravd ganger i bedene og bort til dammen, hull overalt. Så jeg vet ikke riktig i år…

  🙂

 16. Kathrine, jeg kan bare synse nå altså.
  Hva om du lar katten være ute på kveldstid? det skulle passe bra for fuglene gir seg gjerne i tidlig skumring, og rottene og kattene er jo egentlig nattaktive. Jeg ville dessuten ha plassert foringsstasjonen et noen meter ut fra huset, og kanskje er det noen vits i å måke under foringsplassen slik at rottene ikke så lett kan gjemme seg i ganger?

 17. Hihi..Min katt ute på kvelden? Da kjenner du ikke Mumrikk,)
  Nei du Anne, han er innekatt på denne årstiden, og vinterstid. Ute på do kaaanskje en gang om dagen, helst annen hver dag.
  Men, vi har mange katter rundt her, så jeg må satse på at noen av dem tar også.
  Jo, materen skal ikke inntil verandaen eller huset, Og finner jeg rottespor, så må jeg muligens legge ut gift… Heldigvis har vi ikke fått dem inn i huset, for det er det noen lenger opp som har. Det ble ikke billig å få dem ut av gulvene under huset.
  Men så koselig det er å mate fugler, så satser jeg i år også, kjenner jeg meg selv rett:)

 18. Takk for oppskift til fuglemat, jeg har gjemt en uthult gren som jeg skal fylle, den henger jeg i buskene ut mot et jorde. Før hadde jeg fuglekasse på veranda men det kom ingen småfugler, gleder meg til å se dem komme å spise.

 19. […] Hjemmelagede meiseboller er udiskutabelt den mest populære maten. Praktisk talt alle fugler digger fettblanding og den kan styles på en rekke ulike måter. Det er enkelt å lage, og det er ikke egentlig så nøye hva du har i den så lenge du bruker fett uten salt,  nøtter og frø eller kornprodukt. Her kan du lese om å lage «vanlige» meiseboller. […]

 20. […] Meisebollefigurer / fuglenes pepperkaker: Dette er jo den mest tidkrevende av de alle, men også den mest populære. Jeg har utviklet en egen oppskrift for meisebollefigurene, den har ekstra fine ingredienser og en fettmiks som gjør den stiv og fast uten at den brekker lett. Oppskriften er formet slik at figurene holder best mulig sammen. Jeg anbefaler derfor at dere følger oppskriften slik den står første gang. (Om du heller vil lage vanlige meiseboller uten disse pepperkakeformene så har jeg skrevet om det her. […]

 21. […] ser du herr flaggspett forsyner seg av et kjempehjerte som er laget i en stor pepperkakeform. Dersom du vil lage dine egne meiseboller så kan du lese om det her. Det er koselig og enkelt, og det er det beste fuglene veit i hele vide […]

 22. Flotte ting du lager til fuglene.
  For et par år siden fant jeg en oppskrift på solsikke/smultkake.
  Den laget jeg selv, la ut på et gammelt fat og pyntet med frosne rognebær, og kongler.
  Fatet fikk stå oppå et gammelt hagebord.

  I dag har jeg laget meiseboller i alle slags former.
  Gleder meg til å henge ut disse i morgen.

  Fuglene kan da ha fest i helgen.

  Det er en flott blogg du har.

 23. Flotte ting du lager til fuglene.
  For et par år siden fant jeg en oppskrift på solsikke/smultkake.
  Den laget jeg selv, la ut på et gammelt fat og pyntet med frosne rognebær, og kongler.
  Fatet fikk stå oppå et gammelt hagebord.

  I dag har jeg laget meiseboller i alle slags former.
  Gleder meg til å henge ut disse i morgen.

  Fuglene kan da ha fest i helgen.

  Det er en flott blogg du har.

 24. […] Meiseboller lager jeg sjøl og serverer nesten hele året rundt. Nå på våren så går jeg over til å bruke mer Delfiafett i de enn Flott ettersom delfiafettet har høyere smeltetemperatur. Når sola blir for varm så går jeg over til å ha miksen i en skål. Det er på vinteren dyrene virkelig trenger fettet, men de setter pris på det også på våren så jeg pleier å tilby en skål til litt ut i mai.  Vil du også lage meiseboller så finner du oppskrifter og veiledning her. […]

 25. oppskrift fungerer enormt! her er det full krig om maten! lurer på om jeg må ansette en dør(fly)vakt ;O)Flott side for oss som er nye i feltet <3

 26. Et lite tips til meisbollene, hvis man skal støpe i kopp, glass osv så går det an å knyte fast en fyrstikk eller ligende i ene enden som blir liggene i bunden, for å feste tråden.

  • Fuglebrett med vidt tak – bredere enn brettet – og høyde mellom brett og tak tilpasset små fugler gjør at skjæra ikke klarer å få tak i maten på brettet.
   Fritthengende (små) meiseboller er svært vanskelige for skjæra å få satt seg på.
   Meiseboller og annen mat satt mot vegg er og vanskelige for skjæra da den ikke klarer å sitte vertikalt. Oppe på veggen og under takskjegg så holder og maten seg tørr i drittvær.

 27. Hei og tusen takk for flotte oppskrifter og mange gode tips! Eg lurar på kor lenge ei meisebolle kan henga ute no vinterstid? Temperaturen ligg rundt 2-4 +.

 28. Hei, og takk for en kjempefin blogg. Får mange gode ideer og råd her.

  Jeg har hengt opp alle meisebollene og formaterne i törkestativet.
  Skjärene tör ikke fly opp for å ta maten da det er masse trketråder de kan sette seg fast i.

  Dessuten: Idag så jeg at dyrebutikken selger melorm. Det tror jeg jeg skal bake inn i meisekakene mine. Jeg gleder meg allerede til å se
  hvordan fuglene vil reagere.

 29. Hei, og takk for en kjempefin blogg. Får mange gode ideer og råd her.

  Jeg har hengt opp alle meisebollene og formaterne i törkestativet.
  Skjärene tör ikke fly opp for å ta maten da det er masse trketråder de kan sette seg fast i.

  Dessuten: Idag så jeg at dyrebutikken selger melorm. Det tror jeg jeg skal bake inn i meisekakene mine. Jeg gleder meg allerede til å se
  hvordan fuglene vil reagere.

 30. Før jul kjøpte jeg en del Delfia fett samt vanlig hvit matfett til å lage fugle»kaker». Var overrasket å oppdage at Delfiafett var absolutt billigst ….. det er det ikke lenge! Nå har det mer en doblet i prisen! Er det noen som skjønner grunnen til dette? Synes at det er fælt å betale nå nesten 100kr kiloen for slikt. I desember var det 40kr.

 31. Hei, skal prøve ut disse og hadde tenkt å bruke opp julekakene til det…husker vi brukte brødskalker og kaker hjemme. Men så var det jo dette med salt da…er jo gjerne salt i både brød og kaker?
  Håper du tar deg tid til å svare..bra for miljøet også å bruke opp brød/kake-rester til fuglemat i stedet for at det havner i bossen..

  • Hei. Det er ok med brød og kakerester så lenge det er vanlige brød og kaker. Focacia ol hvor det er ekstra mye salt dropper du 🙂

 32. Heisann.

  Jeg tenkte å bruke denne oppskriften for å lage meiseboller med klassen. Det jeg lurer på er hvor mange meiseboller man får ut av oppskriften? Hvis man sier at de er på størrelse med et yoghurtbeger.

 33. […] Den mest populære fuglematen: – Solsikkefrø er relativt rimelig og svært populær fuglemat. – Nøtter (feks peanøtter/jordnøtter, hasselnøtter, mandler). Elsket av nesten alle fugler – Fett i form av meiseboller. Jo kaldere det blir jo viktigere er det å tilby fuglene fet mat. Meiseboller er sunn og populær fuglemat. Spesielt om du lager de selv (se oppskrift her) […]

 34. Jeg har kjøpt en boks med Fuglematmix Luksus på Europris. Meisene rører ikke fettbollene (i gul plastnetting) og spiser kun det andre. Selv når det forøvrig er tomt nekter de å spise av dem. Selv Skjæra skyr dem! Hva er det egentlig de består av? Har andre samme problem?

 35. Hei
  Ja, veldig ofte registrerer jeg at fuglene uteblir når jeg bruker (nå: DA jeg brukte) ferdigkjøpte produkter! Jeg er veldig skeptisk til ferdiglagde meisboller og lignende. Jeg har mistanke om at ferdiglagde produkter ikke er bra, for eksempel ifbm lagring og ditto behandlet. Jeg kan ikke dokumentere dette, utover at jeg faktisk typisk legger merke til at fugler ikke er (var) så begeistret ved bruk av ferdigprodukter. Så, disse har jeg sluttet med. Derimot opplever jeg det motsatte, når jeg lager mine egne meisboller og lignende. Da dukker fuglene opp i hopetall! Det er i seg selv en god dokumentsjon. Dessuten er det jo billigere å lage egen produkter!

 36. Hei!
  Om smulten har stått i romtemperatur siden jul (ca 2 måneder), er den da harsk og kan ikke brukes?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her