Hva synes du jeg skal fokusere på i fugle-artikkel?

Jeg holder for tiden på med januarspalten til Gamle hus og hager. Den har tema fugl i vinterhagen, og nå håper jeg dere lesere kan hjelpe meg litt, for jeg er i villrede.
Spalten er på en side så et er ikke uendelig med plass å ta av. Fugl er et stor tema og jeg har problemer med å velge hva jeg skal fokusere på.

Teksten er nå formet slik at jeg snakker om den store gleden jeg har av å ha fugl i vinterhagen for å forsøke å smitte med fuglefryd. Men jeg har en liten kompis oppe på skulderen min som maser om at det bør være noen tips med…

Hva ville fengt deg? En spalte om hvor kjekt det er med fugl i hagen (og også hvorfor det er kjekt), eller en spalte med noen få konkrete tips? (Det er nok ikke plass til begge deler).
Skal jeg skrive tips så er et alternativ å skrive om å lage meiseboller. Det er jo en av de postene jeg har skrevet som ser ut til å vekke stor begeistring. (Jeg ser den nevnes her og der i andre blogger, noe som forresten gleder meg stort!)

Valgets kvaler, fuglefryd eller fugletips, hva synes du?

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

33 KOMMENTARER

 1. Jeg syns du skal skrive om de fuglene som ikke mange liker, og som trenger mat også. F.eks. i min hage, er det en balansegang mellom småfuglene og kråkefuglene.
  Før i tiden, slaktet de jo på gårdene, og avfallet ble redningen for mange kråkefugler(og rev)
  Nå slaktes det ikke mere «hjemme», men vi trenger og kråkefuglene nå som før:))

  I min hage, har jeg meisene/spurvene osv, nærmest huset, og fórer der. Kråker og sjærer fóres under storfurua litt unna småfuglene. Fungerer flott! Kråkefuglene får brød-og potetrester. Dette legger jeg ut tidlig på morgenen før det blir lyst, så kommer de i skumringen og spiser. De fleste tar det med seg, iallefall kråkene. Sjæra spiser godt under treet.Og så kommer rødstrupen, grønnmeisen mm og spiser opp smulene etterpå.

  Jeg bor i et område med tomannsboliger., og har aldri hatt noe problemer med kråkefuglene.

  Et lite tips!

  Ha en fin fin lørdagskveld:))

 2. Lisa. Jupp, det blir godt med bilder, det burde jeg jo ha skrevet. 50% eller mer bilde tenker jeg 🙂

  Kathrine, det er helt sikkert at jeg ikke kommer til å skrive panegyrisk om kråkefugl! *ler* Her jages de, både av meg og trosten 😉 Men tusen takk for tips, godt tenkt!

  Takk for det Nina 🙂

  Jeg ser jo at så langt så er det tips dere har tro på. Flott å vite 😀

 3. Humre – jeg liker også skjærer og kråker. Kråka er ikke så mye nedpå her, men skjæra går helt godt sammen med de andre på brettet. Det het seg visst før i tiden at der skjæra fikk bygge og bo i hagen, bodde det snille folk. Dit var det også hyggelig å komme ;-). Men jeg skal ikke snakke meg bort…

  Jeg synes tips om hvordan lage fuglemat selv er interessant. Hva med å kombinere med trivelig forings»automat»? Man kan f.eks. fylle trivelige plastmugger og henge på skrå etter hanken.

  Og jeg elsker dine frosne fat (bare tips om å beskytte mot katter ved f.eks. å ha dem i høyden eller på midten av åpne områder)

  Uansett hva du velger gleder jeg meg til å lese resultatet :-).

 4. Hei Anne!

  Synes absolutt du kan ta med tipset om hvordan en lager meiseboller. Koselig å lage, og enda koseligere å se på hvordan det gleder de små fjærkledde 🙂

  Kanskje du kan nevne ornitologiforeningens hagetelling av fulg også? Den er jo rett over nyåret.

  Uansett er jeg sikker på at det enedelige resultatet blir veldig bra 🙂

 5. Iren, det var et veldig godt tips med hagefugltellingen. Takker!

  Kari, det blir bilde med frossent fuglematfat ja 🙂 Med fett i faktisk, så slipper jeg at søler så infernalsk.. hehe, kan være krevende å få modellene til å oppføre seg pent på sett, så det hender stylingen ikke holder seg pen så lenge 😉

  Jannicke, tusen takk for innspill 😀

  Og takk til alle for at dere er så utrolig hyggelige og oppmuntrende! *klem*

 6. Hei Anne

  Jeg har fulgt bloggen din i lang tid og jeg digger dine hagepostinger og fugler og dyr som kommer inn i hagen din.

  Min fugleinteresse startet på matbrettet hjemme, slik som fleste fugleinteresserte i før-web tid.

  Da noterte jeg ned arter og antall fugler som var innom fuglebrettet i vintermånedene. Det ble spennende å sammenligne data fra år til år og se forandringer etterhvert som mattilbudet ble utvidet samt invasjonspregede opptredner av enkelte arter.

  NOF har senere utviklet Norsk Hagefugltelling og miljolare.no har utviklet egne sider hvor du kan logge dine egne data på ditt matbrett. http://www.miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln9/

  Dette er også mulig via http://www.artsobservasjoner.no/fugler/default.asp
  hvor de fleste fuglefolk har sine lister i dag.

 7. Hei Anne!

  Synes absolutt du kan ta med tipset om hvordan en lager meiseboller. Koselig å lage, og enda koseligere å se på hvordan det gleder de små fjærkledde 🙂

  Kanskje du kan nevne ornitologiforeningens hagetelling av fulg også? Den er jo rett over nyåret.

  Uansett er jeg sikker på at det enedelige resultatet blir veldig bra 🙂

 8. Hei Anne

  Jeg har fulgt bloggen din i lang tid og jeg digger dine hagepostinger og fugler og dyr som kommer inn i hagen din.

  Min fugleinteresse startet på matbrettet hjemme, slik som fleste fugleinteresserte i før-web tid.

  Da noterte jeg ned arter og antall fugler som var innom fuglebrettet i vintermånedene. Det ble spennende å sammenligne data fra år til år og se forandringer etterhvert som mattilbudet ble utvidet samt invasjonspregede opptredner av enkelte arter.

  NOF har senere utviklet Norsk Hagefugltelling og miljolare.no har utviklet egne sider hvor du kan logge dine egne data på ditt matbrett. http://www.miljolare.no/aktivi

  Dette er også mulig via http://www.artsobservasjoner.n
  hvor de fleste fuglefolk har sine lister i dag.

 9. syntes fuglefryd med fugletips jeg Anne.:-) der ble du ikke klokere..men hvorfor utelukke det ene ? kan du ikke skrive en artikkel om fuglefryd….du er jo bra på det…og legge til noen få tips.:-)

  en fin dag til deg…ikke så fristene med hagesysler i dag..veldig deilig inne.:-) med fyr i peisen og varm te i koppen.:-)

  Klem

 10. Hei Mio. Ja en ting er sikkert. Det blir fugleprat fremover, både her og på trykk 🙂

  Hei Atle. Takk for info om hagefugltellingen. Jeg kjenner godt til den, et spennende tiltak og en fin måte å øke bevissthet og kunnskap om fuglene i hagene.

  Gry. hehe, joda, men en side er nå en side 😉 Men jeg har lenge tenkt på at jeg godt kunne skrive en lengre artikkel for trykk, har bare ikke overskudd til det nå, (men om det kommer inn en forespørsel så muligens, det er liksom halve jobben å slippe å selge det inn).
  Det jeg virkelig har lyst til er å skrive bok. Men _det_ har jeg iallefall ikke overskudd til!

 11. Hei Mio. Ja en ting er sikkert. Det blir fugleprat fremover, både her og på trykk 🙂

  Hei Atle. Takk for info om hagefugltellingen. Jeg kjenner godt til den, et spennende tiltak og en fin måte å øke bevissthet og kunnskap om fuglene i hagene.

  Gry. hehe, joda, men en side er nå en side 😉 Men jeg har lenge tenkt på at jeg godt kunne skrive en lengre artikkel for trykk, har bare ikke overskudd til det nå, (men om det kommer inn en forespørsel så muligens, det er liksom halve jobben å slippe å selge det inn).
  Det jeg virkelig har lyst til er å skrive bok. Men _det_ har jeg iallefall ikke overskudd til!

 12. Hei Anne!

  Vi var så heldige å ha et dompapp-par her hos oss heromdagen. Det jeg la merke til, var at de ikke fløy opp til fuglematerne, men holdt seg på bakken og spiste det som de andre hadde tappet?

  Vil gjerne se fler dompapper her. Kan vi gjøre noe spesielt for at de skal trives hos oss? Spesiell mat? Liker selvfølgelig alle fugler som kommer. Det er så koselig å se dem. men de har det ikke greit nå – i alle fall ikke her i Larvik.

  Er ellers stor fan av dine innlegg, både her, på HagEgal og på bloggen din. Du må være et overskuddsmenneske .-))

 13. Dompappen spiser helst på bakken hos meg også, og det får han gjerne lov til. Jeg forer mye på bakken, for mange fugler liker seg best der, og uansett så drysser det jo alltid ned noe ovenfra. For å unngå rovdyrfare så har jeg foringsautomater og bakkeforing slik plassert at det er en par meters klaring rundt de, slik at katter ikke kan komme hoppende frem.

  Dompapen her hos meg foretrekker solsikkefrø, også spiser den mye lønneneser (frø på vanlige lønnetrær). Det er endel store gamle trær rundt meg her, og fuglene frotser i frø hele vinteren gjennom 🙂
  Ellers så er trikset egentlig å fore med litt av hvert, da får du flest mulig slag i hagen. Solsikkefrø, peanøtter og meisebolle er enklest å få til, legg også ut eple eller annen frukt (banan er ingen slager..), og gjerne brødbiter/kakesmuler/korn.
  Ulike fugler har litt ulike preferanser ut fra art, bla basert på nebb og kostpreferanser. Men det ser også ut til at de har individuelle vaner og smak, og mest sannsynlig også hva de har lært seg at er mat.

  Og takk! *klem*

 14. Fugletips er kjempe bra Anne !
  Likte veldig å lese det du skrev sist, du inspirerte meg til å lage meiseboller selv, det skal jeg gjøre imorgen, for det har kommet masse snø idag, så nå må jeg skinde meg !
  Lykke til !

 15. Hei Anne!

  Vi var så heldige å ha et dompapp-par her hos oss heromdagen. Det jeg la merke til, var at de ikke fløy opp til fuglematerne, men holdt seg på bakken og spiste det som de andre hadde tappet?

  Vil gjerne se fler dompapper her. Kan vi gjøre noe spesielt for at de skal trives hos oss? Spesiell mat? Liker selvfølgelig alle fugler som kommer. Det er så koselig å se dem. men de har det ikke greit nå – i alle fall ikke her i Larvik.

  Er ellers stor fan av dine innlegg, både her, på HagEgal og på bloggen din. Du må være et overskuddsmenneske .-))

 16. Hei Anne 🙂
  Elsker bloggen din og skulle gjerne ha fått til å lagt den i blogglisten min! Finnes det noen måte jeg kan gjøre det på?
  Ellers så synes jeg det er nyttig med fugletips 🙂
  Fikk et av bloggen «Fattighuset» her i sommer, som skrev om ugresset groblad(tipset kom opprinnelig fra en dansk blogg, husker ikke hvilken). Så i hele sommer/høst har jeg sanket groblad-stilker (så fikk jeg jo luket også, hihi) som jeg har hengt til tørk i bunter. De skal vistnok være veldig næringsrike for småfuglene, så jeg gleder meg til å se om de faller i smak. Skal ut å henge opp noen nå 🙂
  Klem fra Lise

 17. Siden du må velge hadde jeg valgt fuglefryd. Hvordan man lager meiseboller kan en finne mange plasser, men DIN glede med å mate fugler og hvorfor du gjør det er unik for DEG og ingen annen.
  Det hadde jeg helt klart villet lese om.

  Lykke til med artikkelen og husk å gi beskjed når den kommer på trykk.

 18. Fugletips blir jo også fuglefryd:)….Jeg har ihvertfall mer bruk for fugletips. Mater fugler i hagen her men skjæra og kråka spiser jo maten småfuglene skal ha…hm, er slettes ikke god på dette så jatakk til fugletips;)

 19. Tusen takk for alle innspillene, dette er utrolig lærerikt og nyttig for meg. Problemet med tips er som sagt at det er vrient å få klemt noe som virkelig er lærerikt inn på en liten side, spesielt når jeg jo kjører tungt med bilder i tillegg.
  Jeg har forsøkt å skrive en par utkast, men det blir bare så halvveis. Men jeg har ikke gitt opp enda 😉

  Jeg har jo skrevet mye fugletips før her på Moseplassen, og ser at jeg nå skal gå over disse og se om jeg kan få samlet informasjonen på en bedre måte, det blir ikke alltid så godt organisert når jeg skriver en artikkel nå og da. For en slik vurdering/organisering så er det genialt med alle disse ønskene og forslagene, for så ser jeg hva dere lurer på, og hvilken praktiske utfordringer dere har. Mulig jeg lager en spørrerunde, men da må jeg ha litt mer overskudd først.

  Fossestua, ja, jeg har også sett disse grobladfrøstendene til Marie, kjempespennende. Jeg fikk ikke samlet i fjor, men skal jammen prøve til neste år 🙂

  Og javisst, jeg skal da si i fra når spalten legges ut 🙂

 20. Hei Anne 🙂
  Elsker bloggen din og skulle gjerne ha fått til å lagt den i blogglisten min! Finnes det noen måte jeg kan gjøre det på?
  Ellers så synes jeg det er nyttig med fugletips 🙂
  Fikk et av bloggen «Fattighuset» her i sommer, som skrev om ugresset groblad(tipset kom opprinnelig fra en dansk blogg, husker ikke hvilken). Så i hele sommer/høst har jeg sanket groblad-stilker (så fikk jeg jo luket også, hihi) som jeg har hengt til tørk i bunter. De skal vistnok være veldig næringsrike for småfuglene, så jeg gleder meg til å se om de faller i smak. Skal ut å henge opp noen nå 🙂
  Klem fra Lise

 21. Siden du må velge hadde jeg valgt fuglefryd. Hvordan man lager meiseboller kan en finne mange plasser, men DIN glede med å mate fugler og hvorfor du gjør det er unik for DEG og ingen annen.
  Det hadde jeg helt klart villet lese om.

  Lykke til med artikkelen og husk å gi beskjed når den kommer på trykk.

 22. Å, jeg kunne gjerne likt å lese tips til fuglemat, og om det er slik at ulik mat trekker ulike fugler. Og hvilke fugler man kanskje helst får besøk av nå. Jeg har aldri lagt ut noe særlig med fuglemat annet enn nek til jul, men med en toåring er det noe som er koselig å gjøre sammen. Og ikke minst er det fint å kikke på fuglene som spiser sammen. Synes det hadde vært stor stas med et blogginnlegg om fugler også:)!

 23. Kan kanskje være greit å nevne også at når det blir kaldt flyr fuglene mindre; dvs, de sparer eneergien/er for kalde til å fly (spes på morningen…)

  Så hvis fuglene plutselig blir «borte» når kulda setter inn sitter de sansynligvis i trærne å holder varmen og kvier seg for å fly særlig langt: da bør man egentlig mate de nærmere oppholdstedene sine… Og, siden de senker kroppsenergien sin noen hakk (4-5 grader) om natten er de ganske trege om morningen, «mange» blir bytte for spurvehauken på vei til foringsstasjoner…

  Man må også huske at fugl er teritorielle så man bør egentlig «spre» foringsplassene/henge opp mange meiseboller med noen meters avstand etc så de ikke utsettes for unødig stress, spesielt nå i kulden…

  Men for all del, mat:) (gjerne gjennom hele året 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips