Min erfaring med bokashi kompost

Bokashi strø i hånd

Bokashi er en måte å kompostere mat på som ikke krever varmkompostdunk eller eget uteareal. Dette kan du gjøre inne, og relativt raskt får du omdannet matavfallet til kompost som så kan blandes i jorden. Jeg har sans for kompostering, men har pga helsa problemer med varmkomposteringen som krever røring osv, og ville gjerne prøve ut Bokashi. Og her er min erfaring, og litt fakta om Bokashi:

Hvorfor kompostere:
1. Matavfall blir til god jord.
2. Miljøheldig. (Gjenbruk og mindre transport)

Kort om varmkompost, kaldkompost og bokashi:
Kompost er nedbrutt organisk materiale. Det mest vanlige er en kaldkompost, også kalt hagekompost. Det er den bingen/haugen du legger gressklipp og blader og annet hageavfall i. Den bruker ett par år på å lage jord. Varmkompost er en lukket beholder som er isolert. Målet i en varmkompost er at komposten holder seg varm og slik gir godt miljø for naturlig forekommende nedbrytende mikroorganismer slik at disse kan bryte ned maten relativt raskt. Ettersom komposten er lukket så kan man her putte matavfall som ellers ville tilltrekt seg skadedyr og fluer mm. Ved bokashi kompostering tilsetter man mikroorganismer, disse trives best i romtempratur, og komposten må derfor stå inne (den kan ikke holde seg selv varm slik som varmkomposten). Bokashi lukter mye mindre enn varmkompost og nedbrytingen går fortere.

Hva er Bokashi:
Bokashi er navnet på en prosess som benytter seg av tilsatte mikroorganismer (en blanding gjær og bakterier, kalles EM, effektive mikroorganismer)) som bryter ned avfallet. Disse tilsettes i en strø, og prosessen foregår i en tett beholder i romtempratur. Komposten lukter ikke mye og kan stå inne. Du kan bruke den selv med en liten husholdning, og det er ikke noe problem å reise fra den.

Hva kan komposteres med Bokashi
Bokashikomposten tar alt organisk avfall, og du må heller ikke tenke på å variere. Men vesker har ikke noe i dunken å gjøre, det vil kun renne rett gjennom. Har du mye kjøtt eller fisk så har du i ekstra strø, men ellers så er det bare å fylle på.

Bokashidunk og strø fra Ibokashi

Hvordan kompostere med bokashi
1. Samle opp kjøkkenavfall i en liten bolle eller boks.
2. En eller kanskje to ganger om dagen har du dette over i kompostbøtta sammen med en neve strø.
3. Når bøtta er full lar du den stå i to uker å kose seg. Pass på å drenere ut veske. Dunken må stå i oppvarmet rom.
4. Når avfallet er ferdig fermentert så skal den blandes med litt jord for videre nedbryting. Videre prosess vil avhenge av måte man gjør det på og temperatur, men om sommeren så ser det ut til at det går på 6 uker. På vinteren skjer det fint lite, men prosessen fortsetter når komposten tiner.
Dette kan skje nedgravd i hagen (du kan plante rett over, men la det gå to uker), eller i en kasse eller pose slik at du sprer det ut på passende steder senere. Jeg veit ikke om dette stemmer, men det står skrevet en par steder at matavfallet ikke er interessant for rotter mm når det har vært gjennom de første to ukene med gjæring og er klart for denne prosessen.
5. Når matavfallet er nedbrutt kan du blandet det inn i jord og bruke som gjødsel og jordforbedrer.
.

Lukt:
Det jeg var mest spent på med dette produktet var at det skulle være luktfritt, så luktfritt at en kunne ha kompostbøtta på kjøkkenet. Og ja du kan ha den på kjøkkenet, men ettersom vi har vaskerom så har jeg heller min der, for noe lukt er det så absolutt når du løfter av lokket og forer. Hadde jeg ikke hatt vaskerom så hadde jeg nok hatt den på kjøkkenet, og passet på å ikke åpne bøtta rett før middagsservering.
* Strøet lukter endel, det lukter søtt og gjær, eddik? Ikke vondt, men det er definitivt lukt (kun når du åpner boksen du har støet i)
* Dersom komposteringen lykkes så lukter ikke komposten vondt, men det lukter uvant og noen synes kanskje det er ekkelt og uappetittlig (jeg tror det lukter litt som sylta grønnsaker). Den lukter ikke noe når lokket er på, men når du åpner lokket kommer det noe lukt.
* Dersom prosessen i bøtta går feil, så blir det lukt, ganske nasty lukt etterhvert, selv gjennom tett lokk. Jeg har mislykkes en par ganger, og om man mislykkes så får det gå i søpla og så starte en ny batch. Litt oppstarstkløning må man nesten regne med. (Grunnen til at man mislykkes er at feil type bakterier får overhånd).
* Det gjærende produktet lukter eddik. Jeg ettermodnet en ladning bokashikompost inne på planterommet og det var sterk lukt akkurat når jeg gravde det ned i en kasse, men etter det kom det ikke noe lukt fra jorda, enda den lå åpen. Mao ikke noe problem (og uansett noe de fleste ville gjøre ute).

.

Bokashi-kompost slik den kan se ut når den er ferdiggjeret (mellom trinn 3 og 4). (Vanligvis har den et lag hvit mugg)

Mine tips for å lykkes:
* Ikke ha i avfall for ofte. Samle opp avfall i løpet av dagen og åpne helst ikke dunken oftere enn en kanskje to ganger om dagen. Dette er viktig fordi bakteriene ikke liker at du bytter ut lufta deres hele tiden.
* Pass på at dunken står med jevn varme. Min sto i et skap inntil vaskemaskina hvor det i perioder blir veldig varmt, jeg tror det var dette som gjorde at dunken misslykkes første gangen.
* Ikke legg råttent materiale i dunken! Er maten alt begynt å brytes ned så kommer det med «slemme» bakterier i komposten, og de snille får problemer med å gjøre jobben sin.
* Skjær opp avfallet i mindre biter. Feks en potet blir delt i to eller mer, slik at bakteriene kan komme til.

Du trenger:
* Bokashistrø. Det skal nokså lite til (vi bruker ca en neve eller to om dagen). Du kan faktisk lage slikt strø selv, men det enkleste er jo å kjøpe det.
* En luftett bøtte, feks 10-20 liter stor. Du kan kjøpe en fancy bøtte fra forhandler, eller du kan lage ditt eget system. Det spiller ingen rolle hvordan du gjør dette så lenge bøtta du bruker er helt luftett når lokket er på, og du ordner deg slik at du får drenert vekk vesken fra avfallet under kompostering. Jeg lagde hull i bunnen av en bøtte og satt inni en annen bøtte med lokk, og jeg satt en rist i bunnen av en bøtte, begge deler funket like godt som en proff bøtte. Egentlig trenger du to kompostbøtter, ettersom bøtta helst skal stå og kose seg i 14 dager etter at den er full.

Hjemmelaget kompostbøtte-løsning. Tett bøtte og rist i bunnen.

Hvem selger:
* Bokashi norge selger kompostbøtter og strø.

Du kan som sagt lage dine egne kompostbøtter, men det har vist seg at å få tak i bøtter med tett lokk ikke er så enkelt, så jeg anbefaler i grunnen å kjøpe to proffe bøtter først som sist.

Avfall = gull
Kompost er verdifullt for jorden. Det bringer gode næringstoffer og god struktur til jorda. Bokashiselgere hevder at komposten du får er enda mer næringsrik enn den du får fra varmkompost, noe jeg ikke kan uttale meg om, men all logikk tilsier at den i det minste er like næringsrik som varmkomposten. Bokashi skryter også av at vesken du samler opp er meget næringsrik, skal tynnes ut 1:100. Jeg har prøvd denne, og må si at jeg ikke tror noe særlig på dens supergjødslende effekt, men noe godt gjør den nok.

Konklusjon:
Jeg liker bokashi. Det passer meg bedre enn varmkomposten rett og slett. Jeg slipper strevet med å røre i kompostbingen og måke vei om vinteren osv. Bokashi har gjort det mulig for meg å lage min egen superjord 🙂 Ved å kompostere hjemme får du kompost av ypperste klasse for bruk i hagen/balkongkassen, og du sparer miljøet for litt transport. Eneste ulempen jeg har funnet er at det blir litt lukt når man åpner kompostbøtta, men langt mindre enn jeg hadde trodd, og ikke nok til at det avskrekker.

Det var min erfaring med bokashi. Jeg vil gjerne høre fra dere lesere hva dere synes om dette. Har dere prøvd bokashi? Eller har dere andre former for kompostering av matavfall som passer for dere?

Oppdatert 2018: Jeg komposterer fortsatt med bokashi, og er fortsatt fornøyd. Les oppdatert om meg og bokashi her

Oppdatert 2016: Dette blogginnlegget ble opprinnelig skrevet i samarbeid med en butikk (Ibokashi) som nå har lagt ned driften. Jeg fikk kompostbøtten og strø av de mot å skrive en anmeldelse om jeg likte produktet. Ettersom firma er lagt ned har jeg fjernet referanser til dette fra bloggposten, og satt inn lenke til en ny butikk som har kommet til og som jeg ikke har kommersielle forbindelser med.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

37 KOMMENTARER

 1. Det tok sin tid å få ut denne posten gitt. Jeg har kladda på denne i ukesvis, men så har det hele veien kommet annet i veien.
  Valgte å kjøre relativt faktaorientert. Men så lurer jeg, hadde dere satt pris på i en slik setting at jeg roet ned på faktainfo og heller skrev mer om hvordan jeg gjør det og mer detaljert om erfaringene? Eller?

  Jeg vil gjerne skrive på den måten som er mest interessant og givende for dere lesere!

 2. Og forresten, tusen takk for alle bedringsønsker og slikt i tidligere kommentarer, det går faktisk litt bedre igjen med dustehelsa, hurra 🙂

 3. Dette var riktig interessant, selv om vi har kildesortering her. Litt skikkelig gjødsel er jo aldri å forakte:) Takk for tipset og jeg synes det var en veldig god og informativ artikkel.

 4. Jag har läst om bokashikomposten på svenska sidor men inte vetat var i Norge jag får köpt strö, tack för info. Hade egentligen bestämt mig för att försöka till våren för något jag inte helt har förstått är var jag ska göra av alla påsar nu om vintern. Var sätter du dom? Fint med lite mer info om hur du gör, det hade jag tyckt om. Den komposten ska i varje fall göra underverk med grönsakerna i hagen har jag förstått så jag har verkligen lust att försöka. Tack för fin faktainfo 🙂

 5. Jeg har ikke satt ut ny kompost etter at bakken frøys, så jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal gjøre til vinteren.
  Tror det blir å ha komposten i sekker sammen med litt billig posejord, og så sette disse ut i hagen. Ved å blande med litt jord så kan de rett og slett komposteres i sekkene når det blir plussvær igjen.

  Jeg veit som sagt ikke hvordan dette blir med skadedyr,jeg har lest at rottene ikke har lyst på det når det er ferdiggjæra, men er ikke riktig sikker. Så egentlig burde jeg ta noe av komposten og legge ut og se om fuglene (skjæra) er interessert, det er et greit mål på om maten er «spiselig» eller ei.

  Mia, takk for tilbakemelding på at du ønsker mer «slik gjør jeg det». Da skal jeg fylle på litt mer om det senere. (blir vel en bloggpost til tenker jeg, så kan jeg samtidig svare på diverse dere spør om)

  Ellea, takk for det, og hyggelig at du kunne ha nytte av infoen. Jeg synes som sagt dette var mye greiere enn jeg fryktet. Jeg bor jo i sinkeoslo, her kan vi ikke engang levere plast… Men somsagt selv om jeg hadde kunnet levere matavfallet sortert så ville jeg ha foretrekt å kompostere den så jeg fikk jorda.

 6. Hei Anne.
  Likte artikkelen godt. Synes det var passende blanding av i info og prosa. Jeg kunne tenkt meg å prøve dette. Jeg vil isåfall ha bøtta i vaskekjeller. Litt mere om etterkompostering og øvre/nedre temperaturgrense hadde vært nyttig.

  Tom

 7. Flott informasjon! Liker at du blander erfaring og info jeg.
  Jeg har kaldkompost(blir snart tre binger), og enn så lenge fungerer den greit. Men armene er ikke som de en gang var, så dette er absolutt interessant:)
  Skal følge med videre.

  :))

 8. Den er grei Tom. Jeg har jo lurt på dette sjøl før, og lett det opp, og glemt det. haha.
  Flott med en grunn for å friske opp kunnskapene igjen 🙂

  Kathrine, Kaldkompost blir jo noe helt annet, det har jeg som et separat system for hageavfallet, bokashien kan også fores med hageavfall naturligvis, men det gidder jeg ikke, for da må jeg ha diger dunk… hehe
  Men jeg mener jeg har sett anbefalt at man kan blande fermentert bokashi (når den har stått i dunken i to uker) inn i kaldkompost, og det skal visstnok hjelpe kaldkomposten til å kompostere fortere, og samtidig så får man altså ferdigomdannet selve bokashien. Åssen dette funker aner jeg ikke.

 9. Den er grei Tom. Jeg har jo lurt på dette sjøl før, og lett det opp, og glemt det. haha.
  Flott med en grunn for å friske opp kunnskapene igjen 🙂

  Kathrine, Kaldkompost blir jo noe helt annet, det har jeg som et separat system for hageavfallet, bokashien kan også fores med hageavfall naturligvis, men det gidder jeg ikke, for da må jeg ha diger dunk… hehe
  Men jeg mener jeg har sett anbefalt at man kan blande fermentert bokashi (når den har stått i dunken i to uker) inn i kaldkompost, og det skal visstnok hjelpe kaldkomposten til å kompostere fortere, og samtidig så får man altså ferdigomdannet selve bokashien. Åssen dette funker aner jeg ikke.

 10. Så spennende å lese at det finnes alternativer å velge mellom. Har for tiden bare kaldkompost, men savner å også kunne kompostere matavfall. Har hatt varmkompost tidligere. Skal jammen sjekke ut dette:)

 11. Dette hørtes veldig spennende ut. Vi har en litt for stor varmkompostbinge til litt for lite avfall, så på vinteren er den mer frossenkompost enn varm. Det kunne vært interessant å prøve dette, og så etterpå tømme sluttproduktet i det som skulle vært varmkomposten kanskje? *Tenke, tenke* 🙂

 12. Hei!

  Eg bruker også Bokashi, og har vel omtrent de samme erfaringene. (Min bøtte står i skapet under vasken på kjøkkenet, så den får rimelig jevn temperatur)

  Men fisk har eg heller dårlige erfaringer med. innvoller og andre rå fiskerester fører til kraftigere lukt, og at væska eg tapper ut blir oljete og lukter vondt.
  Dette er ‘ikkje helt heldig’ om man som meg forsøker å utnytte denne veska som plantenæring.
  (Den kan brukes direkte som gjødning ved å blande den ut med vann. Selv bruker eg den som næring i ‘vindushagen’ min. Se http://www.windowfarms.org )

 13. Hei!

  Eg bruker også Bokashi, og har vel omtrent de samme erfaringene. (Min bøtte står i skapet under vasken på kjøkkenet, så den får rimelig jevn temperatur)

  Men fisk har eg heller dårlige erfaringer med. innvoller og andre rå fiskerester fører til kraftigere lukt, og at væska eg tapper ut blir oljete og lukter vondt.
  Dette er ‘ikkje helt heldig’ om man som meg forsøker å utnytte denne veska som plantenæring.
  (Den kan brukes direkte som gjødning ved å blande den ut med vann. Selv bruker eg den som næring i ‘vindushagen’ min. Se http://www.windowfarms.org )

 14. Ulla-Bella. Det er digg å kunne nyttegjøre matavfallet 🙂

  HildeC. Bokashi er godt egnet for små husholdninger, så for de er dette et overlegent alternativ til kaldkomposten. Og ja, du kan godt ha det fermenterte i varmkomposten, sånn for å ha det en plass om vinteren, men det vil ikke gjøre noen forskjell fra å ha det i en uisolert dunk så langt jeg kan forstå.

  Trygve, så kjekt å høre fra en annen Bokashi-kompostør 🙂 Jeg har ikke hatt rå fisk i min, men takk for tipset! Vesken min er veloppdragen og greit luktende den, men næringsnivået er ikke imponerende høyt. Planlegger ustanselig karsetest, kanskje jeg får somla meg til det en dag…

 15. Eg oppdaget fiskeproblemet etter en liten fisketur ute på Atlanterhavsvegen. Endte opp med rundt dusinet småsei, og siden det var begynt å mørkne tok eg dem med hjem uten å sløye dem først…

  Næringsinnholdet kommer vel mye an på kva som dumpes oppi bøtta, hvor lang tid det har vært der og hvor godt bakteriene liker seg. Vurderer å eksperimentere med å ha oppi litt aske samtidig, se om det gjør det bedre for plantene mine. (Kan ikkje tilsette aske direkte, det vil grise til og tette hele systemet mitt)

 16. Hei!
  Det var fint å få litt informasjon! Jeg flyttet forrige sommer inn i ny bolig med liten hage på et boligfelt hvor boligene står tett. Jeg var, bl.a pga planer om kjøkkenhage, fast bestemt på å skaffe meg varmkompost-dunk, selv om det er resirkuleringssystem for matavfall der jeg bor. Det var derfor en nedtur å få vite at 1-2 naboer var imot det mine planer. Jeg kommer nok til å prøve Bokashi, men er litt avventende til jeg vet at jeg har løsning på etterkomposteringen. Som sagt har jeg liten hage, men jeg har utebod. Kanskje det går an å ha en gammel kommode der hvor jord og fermentert avfall kan få godgjøre seg i hver sine skuffer etter tur?! Interessert i å høre andres erfaringer fra etterkompostering!

 17. Hei! Bruker du fremdeles dette systemet? Har det fungert for deg over tid? Jeg vurderer å prøve ut bokashi til å kompostere matavfall i leiligheten i byen og så tømme bøtta i kaldkompost på hytta vi bruker i helgene. Jeg liktecfor øvrig veldig godt denne faktaorienterte artikkelen.

 18. Hei

  Jeg har brukt denne kompsttypen ett år. Vi har kjøpt i fra Tyskland. Jeg har brukt jordborr og laget 4, 40 cm dype hull rundt plommetreet (har hatt mye lus og rust på det) og fyllt det med denne komposten. Da trenger den ikke å være helt ferdig. Det skal styrke treets motstandskraft. Jeg bruker EM i fortynnet utgave til å sprøyte eple og plommetrærne for å motstå sykdommer. Så får vi se resultatet.

  Les mer her dere som kan tysk:

  http://www.triaterra.de/epages/62153231.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/62153231/Categories

 19. Det stoppet litt opp hos meg, ble så mye annet som måtte priortieres og så glemte jeg det litt vekk. Men kommer meg vel igang igjen nå tenker jeg. Føler ikke jeg har så mye mer å bidra med av erfaringer enn det som var i artikkelen.

  Flott at brukere deler erfaringer! Det kommer endel innom her via søk, så det er veldig hjelpsomt for andre 😀

 20. Det stoppet litt opp hos meg, ble så mye annet som måtte priortieres og så glemte jeg det litt vekk. Men kommer meg vel igang igjen nå tenker jeg. Føler ikke jeg har så mye mer å bidra med av erfaringer enn det som var i artikkelen.

  Flott at brukere deler erfaringer! Det kommer endel innom her via søk, så det er veldig hjelpsomt for andre 😀

 21. Det er så interessant å lese om alt du holder på med. Jeg fylte mine 4 pallekarmbed i 3 høyder med allslags hageavfall fra både min og en nabos hage, lagvis med duegjødsel, og er veldig spent på hvordan det blir til sommeren, må ha litt kjøpejord på toppen.

  • Pallekarmene dine høres lovende ut! Så fint å bruke det en har, og foredle slikt en kan se som søppel til gull!

 22. Takk for grundig og informativt innlegg om Bokashi. For etterkompostering har jeg fulgt denne metoden med stort hell:

  Vi la fire lag med henholdsvis jord, dyremøkk, organisk avfall (matavfall, helst økologisk da sprøytemidler fra konvensjonell mat vil bli værende i komposten) og grønnkompost, og gjentok disse fire lagene oppå hverandre til vi hadde en høy og avlang haug. Altså jord, møkk, matavfall og grønt gjentatte ganger i den rekkefølgen. Det ble vel tre runder med hver avfallstype. Øverste lag var grønnkompost, og for ytterligere å hindre tilfang av rotter eller fugler, la vi et tykt lag med høy over hele komposthaugen tilslutt. Dette ble gjort på høsten, og til våren kunne vi spa opp resultatet. Jeg har aldri sett så fete, fine meitemarker som i denne komposten!

 23. Og for å være nøyaktig: Matavfallet var allerede ferdig fermentert fra varmkompostdunk men kan sikkert erstattes av Bokashi vil jeg tro!

 24. Takk for grundig og informativt innlegg om Bokashi. For etterkompostering har jeg fulgt denne metoden med stort hell:

  Vi la fire lag med henholdsvis jord, dyremøkk, organisk avfall (matavfall, helst økologisk da sprøytemidler fra konvensjonell mat vil bli værende i komposten) og grønnkompost, og gjentok disse fire lagene oppå hverandre til vi hadde en høy og avlang haug. Altså jord, møkk, matavfall og grønt gjentatte ganger i den rekkefølgen. Det ble vel tre runder med hver avfallstype. Øverste lag var grønnkompost, og for ytterligere å hindre tilfang av rotter eller fugler, la vi et tykt lag med høy over hele komposthaugen tilslutt. Dette ble gjort på høsten, og til våren kunne vi spa opp resultatet. Jeg har aldri sett så fete, fine meitemarker som i denne komposten!

 25. Hei Anne,
  Jeg er fersk hageeier. Har bygget kompost til hageavfallet og har veldig lyst til å begynne å kompostere matavfall også. Bokashi høres veldig lovende ut – super informativ artikkel 🙂 Får jeg tak i Bokashi i Norge?

 26. Jeg har også begynt med Bokashi, og er enig i vurderingene dine over! Jeg har fått tak i 10-liters nye (tomme) malingsbøtter på en malingsbutikk, og de er helt tette 🙂

  Jeg har lenge hatt lyst til å kompostere matavfallet, men varmkompost har virket for avansert/arbeidskrevende, og kaldkompost funker ikke pga brunskogsnegler. Bokashi virker som om det er løsningen for oss! Enkelt, luktfri, og bokashijorda kan brukes etter kort tid!! Jeg er i startfasen, men gleder meg til fortsettelsen 🙂

 27. Hei Anne,
  jeg har begynt med Bokashi kompostering i vinter og er spent å tilføye resultatet til jorda i min kolonihage til våren.
  Du var tidlig ut med din utprøving, 2010, og jeg leser at det senere stoppet litt opp hos deg. Hva kan du si nå, i 2015, om din erfaring med Bokashi?

  • Jeg vurdere å starte opp igjen, men så viste det seg at boksen var kastet, så da ble det med tanken. Jeg føler igrunnen at jeg har delt det jeg har å dele om Bokashi. Det er en enkel måte å kompostere på, men som det meste levende så er en ikke garantert godt resultat hver gang.

 28. Hei, jeg skal skrive en artikkel om Bokashi-komposting og vil gjerne dele noen av dine tanker om tema-et i artikkelen min. Jeg skriver for Sunnhetbladet. Jeg ser at det ikke fins mange kilder, unntatt Bokashi Norge, som kan dele sin erfaring om Bokashi. Jeg håper at jeg får lov å dele din erfaring med våres lesere. Selvsagt blir det en lenk under artikkel som skal peke på at din blogg en av kildene for artikkelen. Mvh Ivo

 29. Hei! Jeg prøver med bokashi i år som i fjor. Den første bøtta er under oppfylling, og står på vaskerommet. Men nå begynner den å lukte, og det lukter ikke godt. Når jeg prøver å tappe ut væske kommer det ikke ut noe. Hva gjør jeg feil tro?

  • Hei 🙂
   Jeg tror du får mye bedre svar på dette ved å spørre gjengen i bokashi norge (bokashi.no). Men, dersom det aldri har kommet veske ut av dunken så høres det litt ut som det er noe galt med selve bøtten.

  • Hei, Jeg har holdt på med Bokashi i ca 9 mnd nå, og med unntak av første bøtte som luktet spy, har det fungert helt fantastisk!
   Jeg vil tro at du(som meg) har vært litt gnien med bokashistrø, så jeg anbefaler at du har på mer strø i neste forsøk.
   Den bøtten du holder på med vil uansett bli jord når den er ferdig fermentert og har blitt blandet med jord, men skjønner at lukten er plagsom.
   At det ikke kommer væske er ikke unormalt – det tyder på at du har hatt i stort sett tørre ting. 🙂

   Kan forøvrig anbefale Facebook-siden «Bokashi», der det kommer til flere og flere nordmenn(er startet av svensker). Det er en lavterskelgruppe, der ingen spørsmål er dumme. 🙂

  • Det veit jeg ikke. Du finner oppskrift på nett, men må ha bakteriekultur å starte med

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her