Gråsisik

Gråsisik hann. Hannen skilles fra hunnen ved at han har rødt bryst. Men hvor røde de er varierer.
Er ikke jeg søøøøøt?

Gråsisiken, Carduelis flammea, var fast gjest senvinter/vår 2009, men siden det har jeg ikke sett den før den dukket opp for en uke siden. Kun noen få individ, men ettersom dette er fugl som trives i store flokker om vinteren så håper jeg jungeltelegrafen går og sørger for storinnrykk..

Gråsisiken er enklest gjenkjennbar på sin røde pannelapp. Kjønnene kan skilles ved å se på brystet, som hos voksen hanne er rødt, men ikke nødvendigvis så rødt som på bildet over. Det ser for meg ut som om den primært opptrer i Sør-Norge, men med noe forekomst langs kysten også lengere nord. Gråsisiken er en streiffugl, det vil si at den ikke har fast bo-område, den hekker og overvintrer der det er god tilgang på mat. Noen flyr syd for vinteren, og noen av velger å overvintre i Norge. De holder om vinteren sammen i store flokker, og kan godt komme på besøk på foringsplassen. Ellers lever de av frø, og om sommeren insekter.
Gråsisikens sang kan høres her

Sisikene er av de minste fuglene jeg får besøk av i hagen, og størrelsen gjør de ekstra krevende å fotografere. Jeg har en ganske ok telelinse, men superzoom har den ikke, det ville uansett blitt for tungt for meg å handtere. Litt beskjæring i ettertid gjør underverker, og slik kan jeg få vist frem selve fuglen og ikke bare noe som ser ut som et støvkorn på linsa..

Samme bildet, men til høyre er det beskåret slik at man faktisk kan se fuglen…

Har du lyst til å bli bedre kjent med noen av de andre fuglene i hagen?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Så koselig at du også har hatt besøk av Gråsisiken.

  Som jeg skrev på bloggen ble vi beæret med et besøk forrige helg. Det var foreløpig første og siste gang vi har sett den her hos oss, men jeg håper virkelig den kommer igjen – for søte det er de utvilsomt 🙂

  Flotte bilder har du fått tatt av den også, det fikk ikke jeg. Jeg måtte stå musestille inne i stua på litt avstand for å få tatt bilde av dem. Håper virkelig de kommer igjen slik at jeg kan komme på nærmere skuddhold 🙂

  Ønsker deg en riktig god helg Anne.

 2. Flott fugl! Og fine bilder, Anne:) Det som er så synd med gråsisiken, er at den er den fuglen som er mest plaget av salmonella av de vi har i Norge. Plutselig kan hundrevis dø på noen uker. Da ligger de strødd på bakken, og det er best å bruke hansker når de fjernes. Kastes i restavfall godt innpakket.
  Et slitsomt liv, sikkert. Og litt trist for oss fuglevenner.
  Men sånn en nydelig fugl. God helg til deg:))

 3. Den er bare så nydelig gråsisiken, og du har fått veldig gode bilder av den. Nr 1 og 3 likte jeg best, og min favoritt ble nr 3.. Ser du det, i fugleverden er faktisk Rødt maskulint det!! Hehe.. Jeg lurer på om jeg ikke så den en dag.. men kort tid..

  Håper at flere kommer på overvintring hos deg!
  Nå ønsker jeg deg en rigtig fin helg! 🙂

 4. Jeg har dessverre ikke hatt besøk av disse, men i dag kunne jeg se den timen jeg satt og studerte fuglebrettet: Kjøttmeis, blåmeis, svartmeis, spettmeis,dompap, gjerdesmett, skjære, nøtteskrike, svarttrost, rødstrupe og da kamera var tom for strøm; STJERTMEIS!!
  Et ganske flott fargerikt felleskap!! Og det er så kos å sitte og studere dem. De har alle sine personligheter!! Har bare i gjenkjent en fra i fjor vinter. En blåmeis jeg døpte Perle fordi den hadde så utsående øyne!
  Ha en fin helg:)

 5. Så koselig at du også har hatt besøk av Gråsisiken.

  Som jeg skrev på bloggen ble vi beæret med et besøk forrige helg. Det var foreløpig første og siste gang vi har sett den her hos oss, men jeg håper virkelig den kommer igjen – for søte det er de utvilsomt 🙂

  Flotte bilder har du fått tatt av den også, det fikk ikke jeg. Jeg måtte stå musestille inne i stua på litt avstand for å få tatt bilde av dem. Håper virkelig de kommer igjen slik at jeg kan komme på nærmere skuddhold 🙂

  Ønsker deg en riktig god helg Anne.

 6. Nydelig fugl og nydelige bilder.
  Håper også det kommer flere på besøk til deg.

  Her har vi besøk av spurv, blåmeis, kjøttmeis, gulspurv,rødstrupe,gjerdesmett, svarttrost, kråker, skjærer og fasan.
  Fasanen har lagt sin elsk på naboens julenek og sitter oppå leveggen og spiser av neket.
  Men tror du jeg får tatt bilde av han, nei bare jeg nærmer meg så stikker den vekk.

  Ønsker deg en fin helg.
  Klem Mio

 7. Moder’n i Sulitjelma pleier å ha denne på fuglebrettet. Nydelig liten fugl, riktig en sjarmør! Her hos oss er det foreløpig svigermor som står for fuglematingen, her oppe stikker skjæra av med alt som er, hvis ikke kråka gjør det, eller reven.

 8. Nydelig fugl og nydelige bilder.
  Håper også det kommer flere på besøk til deg.

  Her har vi besøk av spurv, blåmeis, kjøttmeis, gulspurv,rødstrupe,gjerdesmett, svarttrost, kråker, skjærer og fasan.
  Fasanen har lagt sin elsk på naboens julenek og sitter oppå leveggen og spiser av neket.
  Men tror du jeg får tatt bilde av han, nei bare jeg nærmer meg så stikker den vekk.

  Ønsker deg en fin helg.
  Klem Mio

 9. Dejlig fugl Gråsisikken, den har vi også besøg af.:-)
  Vi har et herlig fugleliv i vores have.
  Nok også fordi vi bor på landet..:-)
  Skønne billeder du tager.

  Fortsat god weekend fra Lisbeth

 10. Det er litt juks med disse bildene, de to beste er tatt i 2009 og fisket frem fra arkivet, men jeg tror ikke jeg har vist de før, så daså 😉

  Hyggelig at så mange av dere også har hatt disse innom i korte eller lengere besøk! I går hadde jeg en plass mellom 50 og 100 stykken i hagen her, et syn!

  Stjertmeis, nøtteskrike, gulspurv, gjerdesmett og fasan har jeg ikke sett snurten av her, *ønskedrøm*

 11. Har hatt grå sisik som fast gjest på fuglebrettet hele vinteren, men en dag i forrige uke skjedde noe veldig spesielt:) satt ute på altanen da denne søte fuglen kom flygende og satte seg på hodet mitt! Trodde ikke det var sant. Ettet en stund begynte den å gå rundt på hodet mitt, etter god tid begynte jeg og prate til den uten at den fløy av sted med en gang. Så fløy den over til gelenderet la hodet på skakke og satt og så på meg en god stund før den fløy avgårde:)) Utrolig spesiell opplevelse!
  Hilsen Inger-Anne

 12. Hei!
  Har hytte i Murudalen i Sel Kommune. I sesongen 2009 – 2010 hadde jeg en god del Gråsisikk som kom innom fuglebrettet mitt. Fjorårssesongen var den helt fraværende, mens den dukket opp igjen i år. Hyggelig fugl, og til tross for sin størelse, har den ikke problem med å ta for seg av maten.

  En vakker liten fugl som jeg liker å fotografere, men kan være noe vrien å komme inn på.

 13. Akkurat nå har vi besøk av ca 30 gråsisik på fuglebrettet vårt her i Kirkenes. Trodde primært disse holdt seg lengere sør om vinteren?
  De små tassene er hissige og jager bort både grønnfink og dompap.
  Artig med liv rundt fuglebrettet! 🙂

  • så gøy! Gråsisiken flyr rundt i store flokker, kan bli veldig mange og som du selv sier så er de jammen hissige små luringer 🙂 Har ingen her nå, men det pleier å dukke opp tog av den eller grønnsisiken nå i slutten av februar så håper de snart kommer 🙂

 14. fikk besøk i går av en slik liten dame i hagen med en voldsom apetitt og 8 mars i kalde nord norge nermere bestemt Baldsfjord

  • oisann, det var jammen langt nord Rene! Så koselig da at hun fant frem til hagen din og kunne få seg en matbit 🙂

 15. Mange gråsisik i hagen vår i det siste, og svært mange å høre i granfeltene nær lysløypa her på Sortland. Så den lever i beste velgående, ( 9. april. over 1 meter snø og fortsatt tett snøfall)

  • Jeg er glad jeg er kvitt snøen nå, sånn i hovedsak da. Men fint at du har gråsisik å hygge deg med, den har jeg ikke sett i år.

 16. Stort antall gråsisik i hagen vår i går og idag.
  Vi noterer over 1 m snø på flat mark og stadig snøfall i det vi skriver 9. april. Ingen vårtegn til nå.

 17. Hei!
  I barnehagen hvor jeg jobber har vi stor glede av å mate småfuglene nå. Ivrige barn og voksne! 🙂 Vi forer med solsikkefrø og meiseboller etter din oppskrift. I noen dager nå så har det kommet ganske mange gråsisik.. Vi har merket at de trives best på bakken der de finner solsikkefrø.. Vi la merke til at en gråsisik oppførte seg litt merkelig.. den hoppet bare rundt og rundt.. og i går lå den død. I dag skjedde det samme igjen med en annen gråsisik.. Veldig trist å se.. Er det kulden (-15-16) som tar knekken på de? Eller kan det være noe med foringa?

 18. Har hatt besøk av en hoe og en hanne i fleire daga no…Fine fuggla. Trudd ikke dem holdt seg så langt oppi nord.Bor i Vefn Nordland

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her